Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana34

Cytologia Lsil dawna III czy to moze byc rak?

Polecane posty

Gość zalamana34

Dostałam wynik cytologii LSil HPV z informacja zmiany zapalne niewielkie. Miałam robiona kolkoskopię i chyba wypadła fatalnie bo dostałam skierowanie na pobranie wycinka i łyżeczkowanie jamy macicy w celu pobrania materiału do badań histopatologicznych. Czytałam również o HPV ale nie robiłam jeszcze testu. Jestem bardzo przygnębiona tym łyżeczkowaniem które ma się odbyc w szpitalu pod narkoza i martwię się ze mam raka. Chciałabym mieć w przyszłości dziecko ale teraz wydaje mi się ze to nie będzie możliwe. I jeszcze ten wirus podobno nie uleczalny i zarazliwy. Czy ktoś miał podobne sytuacje ? Jestem załamana codziennie płacze i nie chce mi sie juz nic robic straciłam na wszytko ochote i bardzo sie boje. Nie wiem czy odważe sie iśc na ten zabieg. Czuje ze cokolwiek nie zrobie to bedzie zle.

grupa trzecia cytologii to jeszcze nie rak, to pierwsze stadium zmian w którym należy zainterweniować, nie bój sie leczenia i zabiegów bo tu masz sto procent szans na to, że wszystko skończy sie dobrze, po to sie cytologię robi, żeby ewentualne zmiany wychwycić jak najszybciej, a po łyżeczkowaniu patolog będzie miał możliwośc oceny co to za tkanka, nie martw sie na zapas

Gość zalamana34
A mozliwe jest to ze to moze byc juz rak ?

to mogą być zmiany przedrakowe, to jeszcze nie rak, nie bój sie tak bardzo choć wiem, że w takich sytuacjach trudno o zdrowy rozsądek, piszesz że nie wiesz czy odważysz sie na zabieg - odważ się, jeśli nie chcesz aby z tych zmian po jakimś czasie wykluł sie faktycznie rak