Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulka8787

odparzona dupcia niemowlaka pomocy!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość martuuulka
pimafucort masc z antybiotykiem, lekarz nam zapisala.

Gość julietta_20
No ostatnio dawałam jej truskawki swoje z działki, a tak poza tym to co zawsze je. Brodzik zawsze czyszczę mleczkiem, więc raczej nie powinno być to od tego. Właśnie teraz jak ma to uczulenie to tylko myję w wodzie, i w dzień jak jesteśmy w domu to zakładam pieluchę tetrową, albo trzymam bez pieluchy.

Gość psotka1985
Witam mamusie :) Mojemu synkowi odparzenie wyleczyłam maścią Bepanthen, ale gdy nastepnym razem odparzenie sie pojawiło to maść nie pomogła :( wiec szukałam dalej. Nie pomagał sudocrem ani mąka ziemniaczana.Położna poleciła mi: - wietrzyć pupkę -przemywać rywanolem No i w końcu natrafiłam na maść Alantan - jest świetny - sprawdził się nam . POLECAM

Gość psotka1985
JULIETTA 20 Ja jak zaczęłam używać chusteczek DADA to właśnie odparzenia zaczęły sie pojawiać, być moze Twoja dzidzia ma też na nie uczulenie.

Gość Mamiiii
ja uzywam pampersow od poczatku teraz czasami pieluszek babydream nie smaruje kremami jak juz to rzadko uzywam chusteczek sensitive z lidla (maja ocene bardzo dobry z kotest a orginalne od pampersa 3) i nigdy mu sie nie odparzyla ,zmieniam w miare potrzeby kupa odrazu a siuski jak jest juz lekko napuchniete nie dopuszczam zeby pielucha byla mocno napuchnieta

Gość mammkkaaaaaa
na odparzenia najlepsze jest; - czeste przewijanie - przy kazdej kupce i co 2- godziny przy siku, albo jak pieluszka jest bardzo nasiaknieta - wietrzenie - najlepiej zostawic malca na godzine na nie przemakalnym podkladzie, niehc sobie pupa odpoczywa od pieluch, - pieluchy wielorazowen(z bambusa lub mikrofibry) kieszonki, - mycie pupy wacikami i czytsa woda, ew woda z mydlem i spukanie woda przy kazdej zmianie piluszki. Mydlo najmpeiszj szare, lu w plynie bialy jelen, - jak tylko zaczynja sie pojawiac zaczerwienienia, wietrzyc jeszcze dluzej a przed zalozeniem pieluszki posmarowac bepantenem lub linomagiem, dobra jest tez masc klorane z nagietkiem. - jesli dziecko bedzie dluzszy czas w pieluszcze( noc lub podroz w foteliku samochodowym) posmarowac pupe kreme ochronnym - sudocrem, nivea, klorane. Dodam, ze wiem o cyzm mowie bo moje dziecko ma bardzo wrazliwa skore na pupie. Huggiesy uczulaja, pampersy i bella troche mniej, ale tez wywoluja podraznienie. Najdelikatniejsze sa pieluchy z biedronki ( Dada) ale i tak najlepsze okazaly sie pieluchy wielorazowe. Najwazniejsze to nie dopuscic do piluszkowego zapalenia skory. Moja corka ma juz 11 miesiecy i od miesiaca sadzam ja na nocnik. Wlasciwie w ciagu dnia chodzi caly czas z sucha pieluszka.

Gość bimałka23
Wygodne mamusie wycierają dzieci chusteczkami zamiast myć a potem maleństwa cierpią z odparzoną pupką! no ale to dziecko cierpi a nie matka! ja od urodzenia synka kupuje pieluszki dada,myje co drugą zmianę pieluszki,obowiązkowo po kupie,potem lekko pudruje i syn nie miał nigdy odparzonej dupci. wezcie wy sie podcierajcie tylko chusteczkami w takie upały to wam dupa dpadnie!

Gość gosiae
Witam! Niestety nie mogę się zgodzic zmoja poprzedniczką!!! Moja córeczka była myta szarym mydłem średnio co dwie godziny,a następnie smarowana sudocremem i bepanthenem na przemian po każdym myciu,a mimo to odparzenie (i to straszne wystąpiło).Czasami skóra dzieciątka jest tak bardzo wrażliwa,że pomimo naszych starań i tak wystepują problemy.Nie zawsze jest to z winy -jak to piszesz"wygodnych mam".Proszę mi wierzyc-z wykształcenia jestem pielęgniarką,więc zostałam dobrze przeszkolona odnośnie pielęgnacji niemowląt.W moim przypadku pomogła tylko maśc z antybiotykiem i hydrocortisonum.Ulga już po kilku godzinach.Pozdrawiam i życzę wszystkim mamuśkom wytrwałości

Gość stary, sprawdzony sposób
wszelkie podrażnienia skóry niemowląt przemywać mlekiem matki... na wacik trochę mleczka z cycuszka mamusi i tym wacikiem smarować miejsca wymagające interwencji...

Gość maniulka32
na odparzenia-krem lagodzący ziajka za jakieś 6 z hakiem,zawiera 10%pantenolu ,goi rewelacyjnie,nie wysusza jak sudokrem,nie jest tłusty a skóra po nim jest miękka i przynosi wyrażną ulgę dziecku.

Gość Izula1982
Na odparzenia najlepsza maść robiona w aptece (tylko na receptę). Jej składniki to: Eucerini (50), Lanolini (100), 3% AC borici (50). Maść jest bardzo delikatna a mimo tego efekt widać już po jednym użyciu. Pupcia nie jest po niej przesuszona, jak po innych preparatach, a jest gładka i mięciutka. Polecam wszystkim mamom, wystarczy poprosić pediatrę o receptę.

Gość annanie8
Dla mojej córki pomógł CHLORCHINALDIN H. Jest on na recepte ale warto, po 3 godzinach widać efekt

Gość Jolka 1987
Witajcie :) Bardzo długo męczyłam się z odparzoną pupka mojego maleństwa. Stosowałam różne drogie maści, wszystko pomagało tylko na krótką chwilę i stan skóry się pogarszał. Poszłam do lekarza. Zapisał mi pastę cynkową, nie maśc ponieważ jest bardziej tłusta oraz Clotrimazolum. Leki za bardzo niską cenę bez recepty. Poprawa była widoczna już na drugi dzień. Po tygodniu nie było śladu po odparzeniu. Na początku należy przemyc pupkę ciepłą przegotowaną wodą, poczekac aż obeschnie. Potem nałożyc cieniutką warstwę pasty cynkowej i na to rozsmarowujemy Clotrimazolum, również cienką warstwę. Proporcję 1:1. Naprawdę maści są genialne i tanie :) Pozdrawiam serdecznie..

Gość Malina34
Zalezy jakiego typu jest to "odparzenie"? Ja mam bardzo wrazliwe dzieci (jedno miało problemy a teraz drugie z tyłkiem) z alergicznymi problemami i pierwsze jak i drugie ma masakre na tyłku od kupy. Z pierwszym szukałam pomocy u pediatrów i nic nie pomogły ich wymyślne zasypki i te sprawy. Poszłam do dermatologa i on to zdjagnozował...i Przepisał korę dębu w płynie (2% Sol. acidi tannici) i kazał wkładać na gaziku nasączonym do papmpersa na pól godziny po każdej kupie (uwaga na ciuszki bo bardzo to farbuje wszystko na brąz..ale to mało istotne w porównaniu do problemu:)).Do tego używałam talku w płynie Tanno hermal. I to pomagało. Moje dzieciaki miały problemy typu grzybicznego. I używałam jeszcze przez 3 dni raz dziennie pimafucortu. Ale odparzenie jest dosyc częste i teraz nie wiem czy go tak często stosować choć pomaga ijest super. To wkońcu steryd. Póki co robie okładu z kory dębu a tanno hermal od dawna nie używam i chyba zakupię. Jest bardzo wydajne bez recepty, cena podobna do sudocremu. A kora dębu bardzo tania...parę złotych. Korę dębu trzymać w temperaturze pokojowej.

Gość laura26
u nas na naprawdę mocne odparzenia pomaga bepanthen

Gość mama Wiktorka
moj maluszek odparzyl pupe jak mial miesiąc. odparzenia dostal od pampersow huggies. na pampersa tez miał uczulenie i dopiero jak zmienilismy na dada z biedronki to pupa sie juz nie czerwieniła. a odparzenie wyleczyłam clotrimazolum krem 3 razy na dzien a pomiedzy alantan plus krem, jak posmarowalam sudocremem to bylo duzo gorzej. z niewielkiego zaczerwienienia zrobiła sie cala pupa czerwona od jednego posmarowania. niestety teraz walczymy z drugim odparzeniem maluszek ma 4 miesiące i bierze antybioiotyk. popuszcza dosłownie co chwile. no i kopa podobno po lekach jest taka ze odparza. niestety clotrimazolum nie pomaga. próbujemy z maka ziemniaczana.

Gość mgpamda
Nie zawsze odparzenie jest wynikiem zaniechań , rzadkiego zmieniania pieluchy,wystarczy jeden dzień biegunki i dziecko może mieć odparzenie. Dobre jest połączenie maści cynkowej i clotrimazolu

Gość ania1101
tormetiol kosztuje ok 6zł a po dniu widac juz efekt polecam