Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Phenylethylamine

Czyrak gromadny - potworność do potęgi n- tej!!!!

Polecane posty

To choróbsko jest trudne do wyleczenia. Walczę z tym paskudztwem już trzeci miesiąc. Kobietki, odżywiajcie się dobrze, nie odchudzajcie się, a w sytuacji stresującej przytulcie się do ukochanej osoby. Tylko w taki sposób można zapobiec wystąpieniu tej choroby. Ja już nie mam siły a nią walczyć... ehhh... Dodam, że mam to COŚ na twarzy...pozdrawiam!!!!

Gość o rany...
a jak to wygląda?

Wrzody, które mnożą się w jednym miejscu. Stan ropny, ból o ohydne blizny. najpierw miałam naświetlania laserem i łykałam leki homeopatyczne. Później dostałam antybiotyk, a teraz w ostatniej fazie choroby lek odkażająco - gojący. Nienawidzę tego! Nieznawidzę!

Gość kokarda
KOCHANA! JA NIGDY NIE MIAŁAM GROMADNEGO, ALE CIERPIAŁAM NA CZYRAKI ,KTÓRE POJAWIAŁY SIE w różnych miejscach na ciele.Pomogła mi dopiero znajoma . Bierzesz zdrową cebule , obierasz ,kroisz w plastry o grubości 3-4 mm i na suchej patelni podgrzewasz do zarumienienia z dwóch stron. Potem jak najcieplejsze( żebyś się nie poparzyła) przykładasz na czyraki, na to gaza no i musisz zabezpieczyć tą cebule żeby nie spadła Ci z twarzy, wszystkie sposoby dozwolone., na całą noc.Powtarzasz to tyle dni ile czeba, ale po 3 dniach nastąpi poprawa.Cebula wycągnie rope na zewnątrz.AHA -Jeszcze powinnaś pić codziennie kieliszek czerwonego wina EGIBIKAWER KONIECZNIE ,kilka tygodni.Świetnie oczyszcza krew, bo ty masz chorą przeziębioną krew. ŻYCZE ZDRÓWKA!

Gość kokarda
Póżniej smaruj rany aloesem!!!!!!!!!!!!

Gość srokaPOIU
CEBULA DZIAŁA ! POLECAM

Witaj Phenylethylamine! Ogromnie Ci wspóczuję tych czyraków,bo z autopsji wiem,jak to paskudnie wygląda, jak się paprze i jak boli... :-( Kilka lat temu nabawiłam się tego dziadostwa przez bardzo częste korzystanie z solarium (co zasugerowała pani deramatolog) ,gdzie (jak się okazało po późniejszych moich niezwykle wnikliwych obserwacjach) --> nie przykładano się specjalnie do mycia łóżek po opuszczaniu przez klientów kabin :-( Niekiedy nawet w ogóle panie odpowiedzialne za higienę nie raczyły podnieść się z krzeseł,by zrobić porządek przed wpuszczeniem kolejnej osoby. Ranyyy!!!!! Nie trudno sobie wyobrazić,ile tam musiało być milionów przeróżnych bakterii ! SZOK! Że też wcześniej nie zwróciłam na to uwagi, naiwnie wierząc w rzetelność wykonywanej przez nie pracy! :-/ Grrrr... ! No ale do rzeczy. Wyhodowałam całe skupisko \"uroczych\", bolesnych czyraków (dlatego,że zamiast natychmiast udać się do specjalisty po pierwszym zaobserwowaniu tajemniczo i dość groźnie wyglądającego wykwitu skórnego,to ja przez dość długi czas próbowałam leczyć się sama, domowymi sposobami). Walcząc bezradnie z tym okrucieństwem,które rozprzestrzeniało się w mgnieniu oka, zarażając coraz to nowe miejsca, w końcu, pokornie udałam się do lekarza. Pani dermatolog przerażona widokiem okazałej hodowli, zaleciła mi: - maść BANEOCIN (-wg mnie super skuteczny!) - maść ichtiolową (którą nalezy smarować dokładnie tylko w chorobowo zmienione miejsca, ponieważ bardzo wysusza skórę) - kazała robić kompresy rozpuszczając sodę oczyszczoną w ciepłej (nawet lekko gorącej) wodzie i nakładać na czyraki nasączoną w tym roztworze -gazę (bardzo się wówczas pieni i trochę szczypie, ale to znak,że działa) - oraz AUGMENTIN, doustny antybiotyk (niestety nie pamiętam już w tej chwili,czy 375mg, czy 625mg, bo to było bardzo dawno temu). Nie mogę sobie również przypomnieć nazwy płynnego preparatu, którym miałam przecierać chore miejsca. Też był bardzo skuteczny. Aha, no i niezwykle ważne jest,żeby w \"kwitnącej\" fazie zaklejać je plastrami,aby się nie rozmnażały,bo dzieje się w to w piorunujący sposób. A co więc za tym idzie, ogromnie istotne jest bardzo dokładne mycie rąk po każdorazowym kontakcie z czyrakami (np.po wcieraniu w nie maści,itp). ;-) Mam nadzieje,że choć trochę Ci pomogłam. Trzymam kciuki za pomyślne pozbycie się tego okropieństwa. Pozdrawiam gorąco!

Gość dorota_dorota
ja też miałam okropne bolesne czyraki jeszcze w podstawówce i to głównie na tyłku i nogach i do dziś pamiętam ten ból! mnie pomógł zwykły rodzinny lekarz i wyżej wspomniany augmentin. Od tamtej pory nie miałam już ani jednego czyraka na szczęście.

Gość ilkax
ale co z bliznami?

Gość dorota_dorota
zostały niestety. Jedna wielka na kolanie, dwie po wewnętrznej stronie uda i kilka mało widocznych na pośladkach. Mam też jedną na twarzy ): wniosek- do lekarza z tym jak najszybciej!

Gość znam ten problem
niestety dosc niezle z autopsji:(( tylko ze wtedy byłam jeszcze dzieckiem i te paskudne wrzody robiły mi sie tylko na nogach--na szczescie bo mam na prawym kolanie 3 spore blizny po oczyszczaniu " na żywca" w szpitalu. To było już ze 20 lat temu ale nadal bardzo dobrze pamietam ta chorobę i bardzo ci współczuje!!! zgadzam się z terapią cebulową---pomaga naprawde tylko trzeba ją stosowac regularnie, poza tym po cebuli na pewno nic ci nie bedzie!! i jeszcze jedna ważna rada--koniecznie!!! zrób sobie badania na obecność gronkowca lub paciorkowca--> u mine to własnie była przyczyna wrzodow, jesli się tego pozbędziesz (odpowiednie antybiotyki) wrzody znikną na 100% powodzenia!!

Gość Urszul
Phenylethylamine ja tez mam czyraki na buzi..mnostwo i rozlane..czy juz sie wyleczylas, jesli tak to jakim sposobem. Ja chodze opklejona i obolala juz dwa m-ce. Biore TFX..Mam juz dosc Pozdrawiam

Gość ural
sorki ale co wy o tym wiecie ja choruje od 4 lat na czyracznosc pod pachami mam takie wielkie skupiska maja wielkosc granatu i nic nie pomaga

Gość lisetjka
miałam na - pupie!!! O mamma mia ależ to boli..!!! siadałam "półgębkiem" tak ze 2 miesiące...wyleczyłam się okładami z maści ichtiolowej ale chyba lepsze są antybiotyki.Wspłczuję.

Gość ryszarda_P
Miałam czyraka w uchu - masakra, jeden z najgorszych bólów jakie mialam w zyciu.

Gość współczuje
ja tez chorowałam, miałam ogromne pod pachami, na dłoniach, pupie i na końcu na twarzy :( znam ten ból :( tyle, że ja wylądowłąm w szpitalu :( :( :( Dostałm serię zastrzyków, kurcze tylko nie pamiętam jakich :( podziałało na dwa lata :( po dwóch latach ta sama historia i znów szpital :( i znów zastrzyki :( buuu od tego czasu (jakies 10 lat) odpukać nic :) tylko u mnie wszyscy w rodzinie to mieli (mama, tata i brat) tylko ojciec przeszedł to łagodniej i nie wylądował w szpitalu, my niestety (w różnych odstępach czasowych) wszyscy sobie poleżeliśmy z tym, ze najgorzej przeszedł to mój brat - w szpitalu przeleżał na to ponad dwa miesiące!!!

Gość kasia_1989.11
ja mam czyraka w uchu. poszłam prywatnie do laryngologa z ogromnym bólem ucha. dostałam antybiotyki i jakieś krople. zapomniałam się dopytać lekarza czy moge normalnie myć włosy, moczyć bolące ucho. czy moge wychodzić na dwór. ktoś wie może??

Gość kasia_1989.11
Halo!!!! odpowie mi ktoś?????

Gość LOCIA
Witam własnie dzisiaj byłam z moim synkiem u laryngologa.Lekarz stwierdził że zrobił mu się czyrak ,pękł,częsc ropy wyciakła na zewnątrz ucha ,a część została w środku mieszając się z woskowiną i zatykając ucho. Lekarz wyczyscił ucho i przepisał robione krople ,które mam zapuszczac dziecku trzy razy dziennie po dwie krople do ucha przez pięc-sześć dni.Poczym mam sie zgłosic ponownie do kontroli i powtórnego zbadania słuchu,bo w dniu dzisiejszym słuch mojego dziecka nie był w stu procentach prawidłowy.Przez czas leczenia ,ucho nie moze mieć kontaktu z wodą.Podczas mycia głowy ,ucho trzeba zabezpieczyć od kontaktu z wodą , w następujący sposób:Watę zamoczyć,w parafinie ciekłej,odcisnąć jej nadmiar i umieścić w uchu,oczywiscie pomimo wacika w uchu ,starac się nie zamaczac tego ucha.Myslę że te wiadości, które napisałam mogą przydać się komuś kto też będzie mieć,bądz ma taki problem.POZDRAWIAM.

Gość Tafi
ja męcze sie z czyrakami do pażdziernika... doliczyłam sie ich juz około 30... ;/ 2 z nich były ogromne i nie chciały pęknąc... miałam więc je przecinane w szpitalu... jutro dalej jade do szpitala na przecięcie... zrobił mi się ogromny pod pachą i za żadne skarby sie chce pęknąć... nie wspominam już o trzech mniejszych na nogach, które dopiero rosną... Lekasz powiedział, że to od zmiany miejsca zamieszkania... możliwe jest ze od zmiany wody, którą teraz pije i w której się kąpie... ale ogolnie powiedział, że tego można nabawic sie wszędzie...i że raczej nie wzieło sie to od przeziębienia krwi... Pielęgniarka, gdy byłam w szpitalu powiedziała, że co chwileczkę ktos przyjeżdzą do szpitala na przecinanie czyraków... coraz więcej osob to ma... stosowałam garści różnych antybiotyków... maść ichtiolową, nawet antybiotyki w sprayu bezpośrednio na zakażone miejsce... nic nie pomogło! ciągle wracają... na Twarzy też miałam - 3... i w uchu na szczeście tylko 1... na szczęscie te pękły same... pozostała reszta już była rozmieszczona po całym ciele... pachy, uda, lydki, obok piersi... moje nogi są całe w bliznach... większość z nich są koloru ciemno fioletowego... ból jest nie do wytrzymania... juz nie wiem co mam robić, żeby to wyleczyc, skoro nic nie pomaga... jeśla ktoś zna jakieś dobre i sprawdzone sposoby to bardzo prosze o pomoc... bo juz sobie z tym rady nie daje... PROSZĘ O KONTAKT

Gość Jest bardzo
co nic nie działa???a co stosowałaś/wałas???

Gość karolina81
tez to mialam, jak bylam w podstawowce. Gromadzily sie na pupie, nie moglam siedziec, masakra :/ mi to chirurg usuwal, nie wiem jak, nie pamietam, chyba je przecinal i czyscil. Od tamtej pory- minelo z 10 lat, pojawia sie czasami- raz na pol roku, pojedynczy maly czyrak, ale nie "rozmnaża sie" Blizny niestety pozostaly, ale sa malo widoczne

Gość magdalenaaqa
Czyraki nie są grożne? mówisz, że to nie problem? a wiesz, że byłam u specjalisty i jak się tego nie leczy to bakterie mogą dostać sie do mózgu i można umrzec? ;/;/ JA męczylam się 2 lata z czyrakami... ceirpiałam na czyraczność... miałam je wszędzie...na twarzy, udach, plecach, pachami, nawet na piersi... narazie ich nie mam... chcecie wiedzieć jak to zrobic? po prostu brać autoszczepionke wykonaną z tych bakterii. Jeśli chcecie znać adres to piszcie do mnie... szczepionki pomogły... było ich 15, ale narazie nie wyskoczył mi żaden czyrak...

Gość Jest bardzo
A czy ja napisałem,że ich nie trzeba leczyc???Napisałem że z czyrakami nie ma problemu,żeby je wyleczyc:)a u jakiego niby specjalisty byłas????pozdrawiam

Gość malgolina_na
witajcie! we wrzesniu zrobil mi sie czyrak w uchu, bylam u laryngologa dostalam wspomniana masc ichtiolowa oraz antybiotyk. na jakis czas spokoj, teraz jest koniec listopada i co... kolejny mi sie robi w tym samym uchu tylko w innym miejscu. koszmar!!! najgorsze jest to, ze od tego boli mnie glowa! jedna z Was pytala, czy mozna to myc- laryngolog mi powiedzial, abym w zadnym wypadku nie moczyla tego woda. i pamietajcie, ze trzeba sie z tym udac di lekarza, poniewaz mozna dostac od tego gronkowca.pozdrawiam i zycze wszystkim rychlaego pozbycia sie tego!!

Gość magdalenaaqa
Nie wolno ich myć ani wodą, ani mydłem! Napisałas ze od tego mozna dostać gronkowca... Ty go nie dostaniesz... ty go juz masz, skoro wyskoczył Ci czyrak... bo to własnie ta bakteria jest za to odpowiedzialna. Pamiętaj myć za każdym razem ręce... w ogole najlepiej to tego nie dotykaj!!! bo starsznie szybko to sie przenosi na inne cześci ciała! zycze szybkiego powrotu do zdrowia

Hello, szczeze mowiac chcialbym zeby czyraki robily mi sie na tyłku , niestety klopot polega na tym,ze wystepuja one u mnie tylko i wylacznie na czole co nie jest przyjemne na codzien... A w dodatku jutro jade z moja dziewczyna na weekend i troche mi sie odechcialo po tym jak patrze na siebie w lustrze :/ eh. no nic, lacze sie w bolu pzdr

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuo

Witam. Wyskoczył mi czyrak. Nad przegrodą nosową, pawie między oczami.Wczoraj byłam u dermatologa i dostałam antybiotyk doustny i antybiotyk do smarowania go. Ale za tydzień wychodzę za mąż. Opuchlizna trochę zeszła, bo najpierw naszła mi na powieki i ciągnęła się prawie aż po sam czubek nosa. Nadal to nie wygląda dobrze, więc pytam co zrobić, żeby przez 6 dni, które zostały do ślubu pozbyć się tego? I jeszcze jedno pytanie... czy ktoś może wie czy z tym można pójść na solarium? Ogólnie to ja nie chodzę często...raz na trzy miesiące albo i rzadziej, ale przed ślubem chciała bym troszkę zbrązowieć i iść tak z dwa razy na 10 minut. Proszę o szybką odpowiedź najlepiej na e-maila.