Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tarantulka

Strach przed tabletkami anty

Polecane posty

Gość Tarantulka

mam 26 lat i nigdy nie bralam pigulek. Irracjonalnie sie tego boje. Nawet moj ginekolog mnie namawial, a mnie to po prostu przeraza. Branie hormonow nie leczniczo to jest dla mnie cos trudnego do przebrniecia. Mimo, ze nie biore pigulek od 6 lat aktywnosci seksulalnej udalo mi sie nie zajsc w ciaze. Ale moj obecny facet, z ktorym jestem 2 latka coraz czesciej o tym wspomina. Widze, ze jest juz zmeczony choc nie mowi mi tego wprost. Problem w tym, ze on jest troche starszy (do tego zawsze jak mowi byl dlugodystansowcem) i w prezerwatywie po prostu nie dochodzi (moglibysmy sie kochac i godzine a on nie bedzie mial orgazmu:( Skutek jest taki, ze uprawiamy seks tylko przed i po okresie czyli rzadko i wtedy jest super. Ale ile tak mozna? Martwie sie bo go kocham, bo potrzebuje z wiekiem coraz wiecej seksu, bo on tez by chcial wiecej a jest coraz gorzej... Czy powinnam sie przelamac i zaczac lykac pigulki, nie chce sie faszerowac tym swinstwem. Moja babcia w wieku 52 lat zmarla na raka piersi, a to jest przeciwskazanie. Nie wiem co robic:(

Gość skoro masz jakiekolwiek
opory,boisz się brać pigułki,do tego jeszcze masz przeciwskazania zdrowotne(przypadek Twojej babci)to nie bierz hormonów!Nie warto sie nimi faszerować tylko dlatego,ze Twój facet na to nalega i nie chce on kochac się w prezerwatywie,prezerwatywa nie jest z wełny,jest bardzo cieniutka,nie rozuymiem wiec jak moze mu przeszkadzać:-oTo pewnie jego wymówka,bo po prostu chce on uprawiac seks bez gumki,to jemu będzie wygodniej ale to Ty bedziesz sie truła tabletkami:-oWytłumacz mu to,jak Cię kocha to zrozumie i uszanuje Twoja decyzje i nie bedzie nalegal na to abyś brała te tabletki! Poza tym sa inne metody antykoncepcji nize tylko pigułki(chociazby globulki)

Gość Tarantulka
Wiesz co on nawet tak bardzo nie nalega. Co do prezerwatywy, on naprawde nie dochodzi w gumce. Bez gumki trwa to dlugo a w niej to jest wiecznosc...mnie to tez meczy bo po godz wiadomo, zaczyna bolec. Dlatego rzadko uprawiamy seks, a powiem szczerze ja mam duze potrzeby, chyba nawet bardziej mi zalezy na czestszym seksie niz jemu choc jemu tez zalezy. Wiasnie nie ufam innym sposobom, globulki sa podobno b zawodne, spirala odpada bo nie rodzilam, zreszta nie wyobrazam sobie chodzic z metalem w macicy

Gość i coo ty na to
rob se sama dobrze

Gość skoro masz jakiekolwiek
hm w takim razie jak juz sie zdecydujesz na pigułki(w końcu jest to najpewniejsze zabezpieczenie)wybierz sie do dobrego ginekologa prosbaaby dobrał Ci odpowiednie pigułki,spytaj sie go czy choroba Twojej babci jest duzym przeciwskazaniem do ich brania.Jeżeli wszytsko będzie ok to popros go aby starannie Ci dobral tabsy,najlepiej pzred dobraniem pigułek zrób wszystkie badania krwi na poziom hormonó(lekarze niestety często zapominaja o tych badaniach i wypisuja tabl.bez badan a tak nie powinno być)Odpowiednio dobrane pigulki nie sa wcale tak bardzo skzodliwe dla oragnizmu.pamietak tylko aby w czasie brania tabsów często chodzic do ginekologa na regularne badania,powinnaś też co meisiac badac swoje piersi oraz często robic próby watrobowe(bo tabl.niestety często obiazaja wątrobę)Mysleże wszystko bedzie spoko,jesli tylko ginekolog dobierze Ci odpowiednie tabletki,powiedz mu o swoich obawach.Na pewno znajdzie odpiwednie pigyłki dla Ciebie.W koncu badz co bądz to najpewniejsze zabezpieczenia. Pozdrawiam🖐️

Gość Nivea Lip Care
Moja Babcia tez zmarla na raka piersi. Jej córka rowniez. Mimo, ze to Babcia ze strony Ojca, to i tak istnieje jakies zagrozenie. U Ciebie to byla babcia ze strony taty czy mamy? Moj ginekolog (jednoczesnie endokrynolog) poczatkowo nie zalecal mi brania pigulek (na wszelki wypadek), jednak od roku je biore ze wzgledow zdrowotnych. Biore Mercilon, ktory podobno jest dla mnie najlepszy. Ginekolog wyjasnil mi, ze wlasciwie nie wiadomo, czy pigulki rzeczywiscie moga przyczyniac sie do powstawania raka piersi. Lekarze podobno sa zdania, ze kobiety biorace pigulki sa pod stala opieka i dlatego jakiekolwiek zmiany sa szybciej odkrywane. Ja co roku mam robione USG piersi. Musze Ci napisac, ze na poczatku nie podobal mi sie pomysl brania pigulek (mialam Twojego stracha;) ), ale nie mialam wyjscia. Zreszta pomyslalam, ze pewnie niedlugo pigulki odstawie (jakies 2 lata) i postaram sie o dziecko;) Teraz strach calkowicie minal, szczerze mowiac po pigulkach czuje sie o niebo lepiej. A i seks jest rewelacyjny i bez strachu:P Mysle, ze jest to kwestia odwazenia sie i sprobowania. Mozesz zrobic badania genetyczne, czy ewentualnie nie masz wadliwego genu. Ale ponoc te badania nie sa jeszcze zbyt dokladne. Moj lekarz powtarza zawsze jedno- ze jestem tak samo zagrozona choroba, jak KAZDA kobieta na tym swiecie. Nie ma co sie martwic na zapas. Grunt to regularne badania i zdrowy rozsadek:) Bo popatrz, ile nastolatek juz truje sie pigułkami...