Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rafaellowa

Potrzebuję zanalizować wiersz!!! Proszę o pomoc!!! Bardzo proszę!!!

Polecane posty

Potrzebuję zanalizować wiersz, prosze powiedzcie po przeczytaniu co wam sie nasuwa, albo jelsi mieliscie z nim cos do czynienia to mozecie powiedzieć jaką ma tematykę? Ja mam parę koncepcji ale potzrebuję się upewnić, czy aby tak samo widze pewne sprawy i czy sobie czegos nie wymyslam... Z góry seerdecznie dziekuje za pomoc, pozdrawiam A oto wiersz: Marcin Świetlicki - Listopad Listopad, niemal koniec świata, kilka minut przed zmierzchem. Schroniłem się w kawiarni, siadłem tyłem do światła. Wolne? Zajęte - odpowiadam, rzucam kurtkę na to drugie krzesło. Och, gotów jestem już wyjść z tego miasta, ręce wytrzeć o liście, cały ten kurz, tłuszcz miasta wytrzeć o liście, wyjdź ze mną, zobaczysz. Znudzimy się i pozabijamy po tygodniu, ale pomyśl o tych łunach, które pozostawimy za sobą, o tych wszystkich miejscach i kobietach, mężczyznach; pomyśl - z jaką ulgą będziemy krzyczeć w hotelowym pokoju, na najwyższym piętrze, a nasze krzyki dotrą na pewno aż na portiernię. Wolne? Już, już za chwilę będzie wolne - odpowiadam. Zmierzch.

Gość sciagnij sobie
Przestan kopiowac topiki!!!!

nie kopiuję topików, tamten przypadkowo był pomyłką ze złym tytułem. Naprawde potzrebuję pomocy....

Gość alle
tak jakby facet siedział sam w małej lumpiarsiej knajpie na prowincji, podeszła do niego fajna laska i on juz wyobraża sobie nie wiadomo co, marzy o romantycznej miłości, ucieczce z tego miasta itp. a ona tylko chcce od nie go krzesło, lub po prostu jest inna od jego marzeń, doznaje wieeelkiego rozczarowania, wychodzi i zycie wraca do szarej codzienności.

Gość też
Zrobiłam skrót :classic_cool:, żeby łatwiej było analizować: Listopad w kawiarni, siadłem Wolne? Zajęte - odpowiadam [...} gotów jestem już wyjść wyjdź ze mną, zobaczysz. Znudzimy się i pozabijamy po tygodniu, ale będziemy krzyczeć w hotelowym pokoju a nasze krzyki dotrą aż na portiernię. Wolne? już za chwilę - odpowiadam .

Gość cccccccccccccccccccccccccccccc
Listopad jest miesiącem , refleksji głównie ze względu na późną jesień, szre dni oraz święto zmarłych, które chyba każdego zmusza do refleksji.Czlowiek zadowolony z życia nie unika światła , wręcz go potrzebuje by wzmocnić swoją energię podmiot liryczny che jakby ukryć się w mroku, być jakby trochę niewidoczny. Prowadzi rozmowę z kimś kogo nie ma, być może nie starczyło mu odwagii by usiąśc przy jednym stole z tą wybraną osobą twarzą w twarz.Ktoś próbnuje z nim nawiązać kontakt, on jednak tego nie potrzebuje, chce być sam, dlatego odpowiada zajęte. Wydaje mi się, że ma dosyć dotychczasowego, życia i miejsca w którym bytuje, monotani , szarości. Osoba, do, której kieruje swoje słowa jest mu bliska, jednak bardzo od niego różna, dlatego bycie z nią może doprowadzić do wygaśnięcia uczuć. Być może krzyki, które mają dotrzeć aż na portiernie, są przenośnią przesłania, które dotrze do tych, którzy nie zdecydowali się a zmianę biegu swojego dotychczasowego życia. Zapada zmierzch nic się nie zmienia, podmiot liryczny dalej pozostaje sam , być może odpowiadając wolne nawiąze rozmowe z kimś kogo nie zna , lub opuści kawiarnie i zniknie w zmierzchu.

Do \"zaintrygowanyCałąSprawą\" tak, prawda, na studiach :) Radzę sobie sama i dokonałam dokładnej i szczegółowej analizy tego wiersza, można powiedzieć ze co do znaczenia kazdego słowa. I miałam tez pewien obraz jego, ale zanim oddam pracę do oceny, to chciałam sie upewnić, czy oprocz analizy wiersza, moja inteterpretacja zmierza w odpowiednim kierunku. Teraz juz wiem, ze tak, dlatego serdecznie dziekuje za pomoc :) Nie jestem jednak jeszcze pewna jednej rzeczy... czy wątek erotyczny (miłosci na ostatnim pietrze i słyszanych przez to krzyków na portierni) jest tylko moim wypobrażeniem, czy rzeczywiscie czyms, co mozna wyczytać z tego wiersza.... Jak wiadomo INTERPRETACJa jest tylko JEDNa.... wiec próbuję jej szukać i znaleźć odpowiednią drogę.. :) Pozdrawiam