Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinga20

czy w czasie brania pigół nalezy robic dłuzsza przerwe min pół roku

Polecane posty

Gość kinga20

bo jst tu wiele opini na ten temat mó ginek natomiast nic mi takiego nie zalecił a 2 lata biore piguły

ja juz biore 4 i wprawdzie mialam przerwe, ale tylko miesieczna i tylko po to, zeby zobaczyc czy skutki uboczne sa reakcja na piguly czy moze na cos innego

no cóż, różne szkoły są na ten temat. a im młodszy gin tym bardziej upiera się, że nic nie szkodzi długie branie bez robienia przerw. na pewno nie zaszkodzi, właśnie co pół roku, ale nie na miesiąc bo to żadna przerwa i organizm nie wraca do \"normy\" w tym czasie - potrzebne są conajmniej 2 a najlepiej 3 miesiące bez brania; chodzi tez o to, że łatwiej będzie ci znieść odstawienie ich przed np planowaną ciążą jeśli robiłaś przerwy, inne laski, które biorą 5 lat np boją się, jak się będa czuły, jak ich organizm zareaguje, co z cerą itede. ja biorę od roku i zamierzam zajść w ciążę jeszcze wq tym roku więc chyba nie zrobię teraz przerwy, ale gdyby nie to to na pewno zrobiłabym ją...

Mój ginekolog jest nie tylko ginekologiem, ale także endokrynologiem, to starszy pan i powiedział mi niedawno, że najnowsze doniesienia mówią, że przerw nie trzeba robić. Mimo tego on czasem takie przerwy zaleca i minimum na 3 miesiące. Generalnie jednak twierdzi, że w większości przypadków przerwy robią za dużo zamieszania w organizmie i wiele kobiet zachodzi wtedy w nieplanowane ciąże.

hmmm moj stary jest ginem i on uwaza ze pigulki to jedna z gorszych rzeczy dla organizmu kobiety-zaznaczam, ze nie chodzi tu o zadne zwgledy moralne tylko o zdrowie. oczywiscie przepisuje pigulki -i odpowiadajac na Twoje pytanie zaleca przerwy przynajmniej 3 miesieczne. a co do tego wspomnianego endokrynologa-no wlasnie on nie zaleca przerw bo przerwy robia zamiaeszanie-wlasnie po tym zamieszaniu mozna zobaczyć jakie są skutki uboczne brania pigulek :( a dalsze konsekwencje wyjdą po 10-20 latach. i nie wazne ze w 1 jest mniej a w innych wiecej hormonow -chodzi o to ze dziewczyny nie robiące przerw -blokują na kikla a czasem kilkanascie lat to co dla kobiet najbardziej naturalne-okres i cały cykl-a to sie odbija na rytmie biologicznym i psychicznym kobiety. zresztą to glupie-mozna dac te pixy swojej babci i ona tez bedzie miec okres...:) tak wiec jesli juz musiscie je brac to po roku robcie przerwe na jakies 3 miesiące

Gość Kama1983
Moja ginekolog mi powiedziala ze juz sie nie robi przerw bo tylko wprowadaja do organizmu zamet.