Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biankk

Chce wybudować dom-gdzie projekt?

Polecane posty

Gość biankk

Chcę wybudowac domek jednorodzinny-projekt lepiej zamówic u architekta czy wybrac z katalogu gotowych projektów?

Gość gold misteria
moj ojciec oferowal gotowe projekty ale wtedy niewiele zmain mozna bylo wprowadzic, a jesli zamowisz u architekta to on powinien uwzgkednic twoje wszekie zachcianki. mozesz poogladac rozne projekty wiedziec co chcesz i sama zrobic szkic:)

Gość biankk
zastanawiam sie jak to wyglada cenowo-bo przeciez taki gotowy projekt trzeba jakoś posadowić na konkretnej dziłace, itp. czyli do ceny projektu doliczyć dodatkowe koszty z tym związane.Może ktos ma doswiadczenie w tej kwestii?

Gość ZwyzywanaAnia
gotowy projekt wyjdzie taniej nawet jezeli beda na nim zmiany robione niz na zamowienie robiony od poczatku do konca u architekta. a gotowych projektow poszukaj na google wpisujac "projekty domów" rozeznasz sie w cenach zwykle to jest od 900zl do 1500zl za dom do 150m2 z tego co mi wiadomo a przeczytralam to na jakims forum projekt u architekta kosztuje od 4tys w zwyz ale czy to prawda nie wiem.

Gość rozmarzona żona
tutaj znalazlam przesliczne projekty, szczegolnie jeden mi przypadl do gustu, ale narazie chyba skusze sie na cos mniejszego:) http://www.lipinscy.pl/main.xml a w tym sie zakochalam, ale chyba nie podejme sie budowy, za drogo by wyszlo, a narazie nie potrzebny mi az taki duzy:) http://www.lipinscy.pl/14110.xml?keys=2&int_1gteq=120&int_1lt=140&page=3&w=yes a najprawdopodobniej skusze sie na ten:) http://www.lipinscy.pl/14120.xml?keys=2&int_1lt=100&page=2&w=yes

Gość Grażusia
jeżeli kupisz projekt gotowy musisz dokonać adaptacji na konkretną działkę. 1. mapa zasadnicza z nakładką ewidencyjną aktualizowana przez geodetę. 2. narysowanie projektu zagospodarowania terenu z bilansem terenu przez uprawnionego architekta 3. adaptacja projektu gotowego z naniesieniem ewentualnych zmian 4. opinia geotechniczna - odwierty min.3 5. dostosowanie fundamentów do lokalnych warunków gruntowych 6. informacja BiOZ 7. inne opinie lub uzgodnienia ze względu na lokalne wymagania wskazane w warunkach zabudowy wydanych przez wydział architektury miejscowego Urzędu. np. szambo, opinia konsrewatora zabytków, inwentaryzacja zieleni itp. każdy punkt to mniej więcej paręset zł albo więcej.

Gość jykrylk
no fajne te domy ale to koszt min 300tys :O nie lepiej zrobic prostrzy ale wiekszy i taniej? no chyba ze ma sie kasy jak lodu :D

Gość no kurna
Chcę wybrać projekt domu mniej więcej w takim stylu i chcę zamknąć budowę w 250 tysiącach złotych (200 tys kredyt + 50 tys własne). Nie mam kasy jak lodu, sprzedam mieszkanie i przez 2 lata będę mieszkać u teściów oszczędzając każdy grosz (finansowo nikt nam nie pomaga). Będziemy budować systemem gospodarczym - mam do pomocy 5 osób. Damy radę.

Gość lutione
no kurna,jakbyś jeszcze dodała POEMĘ i MUZĘ, to by było wszystko.prawie:)

Gość no kurna
bardzo ładne, choć ja wolałabym wersje z mniejszą ilością okien. Balkon koniecznie. W kosztorysach nie wychodzi tak źle stan surowy zamknięty, jeszcze jak się odliczy dużą część robocizny - można wydolić ;-)

Gość świat jest bardzo mały
bzykałem kiedyś kobietę która projektuje dla "Krajobrazów". Jeśli projektuje równie dobrze jak chętnie zdejmuje majtki - to warto :D

Gość lutione
okno zawsze mozna zmniejszyć lub zlikwidować,a ja z kolei lubie dużo okien i duże okna, balkony nawet trzy mogą być. mnie interesuje dom od min 145 do 170 m2,może masz cos takiego na oku? ,bo widzę ,ze podobne chałupki nam sie podobają:)

Gość no kurna
nie mam, jestem na etapie rozglądania się :-( mam w ulubionych kilka stron z projektami, ale na wielu z nich są domy, które wydają mi się "wiejskimi chałupami" (nie chcę tu nikogo obrazić ani krytykować, każdy wybiera to, co mu się podoba). Domy z balkonami i udziwnieniami są dla mnie nieosiągalne finansowo :-( Jeden balkon to jeszcze jakoś przemycę ;) Mój dom będzie nie większy jak 150 metrów kwadratowych. Musi być wygodny i funkcjonalny na wiele lat. Póki co, jestem przerażona tym, co mnie czeka.

Gość lutione
a znasz projekty ARCHONU,jest tam fajny domek TYMIANEK,wstawiłabym link ,ale maja jakies problemy i nie otwiera się ich strona.

Gość no kurna
byłam kiedyś na tej stronie, domu nie widziałam, ale to kwestia czasu, zaraj zajrzę

Gość no kurna
albo i nie zajrzę, bo coś się chwilowo nie otwiera