Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PYTAJACA SIE ...

KTO SIE ZNA NA ODCZYTANIU WYNIKOW Z BADAN KRWI??????

Polecane posty

Gość PYTAJACA SIE ...

MAM 23 lata .bylam dzis odebrac wyniki z badan wczoreajszych kriw. dzis mam wizyte umowiona na 16.30 do lekarza a wiec za jakis dluuugi czas. i w tym wypadku mam pytanie- czy ktos jestm iw stanie pomoc odczytac wynik badania? WBC 7,0 RBC 4.40 HGB 12.7 HCT 36.0 MCV 82 MCH 28.8 PLT 358

Gość PYTAJACA SIE ...
PLISSSS CZY NIKT SIE NIE ZNA????????//

Gość PYTAJACA SIE ...
HHM czekam ::)

Gość rikitiki
ja tam sie na wszystkich nie znam ale hemoglobine 12,7 to masz w normie (przynajmnie jeśli skala jest taka jak ja kiedys miałam). poszukaj w necie pewnie znajdziesz jakies artykuly na temat interpretacji wyników, a najlepiej uzbrój sie w cierpliwośc i poczekaj na opinie lekarza.pozdro

Gość PYTAJACA SIE ...
hihi dzieki Rikitiki :) ale serio -ciekawa jestem okropnie..:)

Jak odczytać wyniki analizy krwi Morfologia krwi i OB ■ WBC (white blood cells) oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty) - norma wynosi 4,0-10,0 K/µL. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie, nowotworach, dnie moczanowej - w ciąży, szczególnie pod koniec, liczba białych krwinek może przekroczyć 10 K/µL ■ RBC (red blood cells) oznaczający czerwone ciałka krwi (erytrocyty) - norma wynosi 4,0-5,0 M/µL u kobiet i 4,5-5,5 M/µL u mężczyzn. Mała liczba czerwonych krwinek może świadczyć o anemii - w ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/µL ■ HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyzn. Niski poziom hemoglobiny jak i erytrocytów może świadczyć o niedokrwistości - w ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl ■ PLT - płytki krwi (trombocyty) - norma wynosi 150-400 K/µL. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, natomiast większa o przewlekłych zakażeniach lub nawet nowotworach - w ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie ■ OB (Odczyn Biernackiego lub tzw. opad) - norma: wynik nie powinnen przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony może oznaczać stan zapalny. Wartość OB wzrasta czasem pod wpływem przyjmowanych leków oraz czasem z powodu stresu - w ciąży OB przeważnie przekracza 20 mm/godz Lipidogram - świadczy o przemianie tłuszczów w organizmie - określa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy - we krwi określa się ogólny poziom cholesterolu (norma 200 mg/dl) ● dobry cholesterol HDL (nie powinnien spaść poniżej 46 mg/dl u kobiet oraz 35 mg/dl u mężczyzn ● zły cholesterol LDL (norma do 190 mg/dl ● trójglicerydy (norma do 160 mg/dl) Określenie poziomu cukru we krwi - przydatne przy rozpoznawaniu cukrzycy - norma: na czczo ilość cukru nie powinna przekroczyc 105 mg/dl, po posiłku - 180 mg/dl - w ciąży prawidłowo przebiegającej, poziom cukru nie powinnien się zmieniać (jednak zdarza się, że właśnie w tym okresie ujawnia się cukrzyca) Badania kontrolujące funkcje nerek - wykonuje się, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii. - niepokojące jest zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny ● norma mocznika: 10-50 mg/dl ● norma kreatyniny: 06-1,1 mg/dl Badania kontrolujące funkcje wątroby - wykonuje się, gdy podejrzewane są schorzenia wątroby i dróg żółciowych - o zakłóceniach funcji wątroby świadczy przekroczenie norm barwnika żółci - bilirubiny. ● norma bilirubiny wynosi do 1,0 mg/dl