Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola2000

zmiany mastopatyczne w piersiach

Polecane posty

Gość ola2000

czy ktoras z was boryka sie z tym schozeniem chcialabym sie czegos wiecej na ten temat dowiedziec od pan ktore choruja na to czy jest jakies skuteczne lekarstwo? jakie konsekwencje niesie za soba nie leczenie tego schorzenia i jak czesto chodzicie na kontrole do lekarza mam jeszcze wiele pytan wiec czekam moze sie ktos odezwie

Gość ola2000
pewnie za pozno na takie pytania moze rano ktos sie odezwie

Gość verka321
ja mam zmiany mastopatyczne, chodze co roku na usg, nie leczy się tego, chociaz podobno sa jakieś tabletki, ale to chyba na zasadzie zmniejszania objawów PSM(bo wtedy te zmiany sa bardzo bolesne i wyczuwalne). Trzeba pilnowac(własnie usg), zeby nie zezłosliwiało:(Ale jesli macie dziewczyny jakies inne wiesci, to też poproszę

Gość mmmmmmmm
Ja też mam. Miałam też wycinanego guza ale łagodnego. Lekarze myśleli że to od zaburzeń hormonalnych ale hormony mam w normie i teraz nie wiem jak to leczyć

Gość ola2000
up up

Gość anna-relo
MASTOPATYCZNE ZMIANY W PIESIACH Czy trzeba leczyć hormonozależne bolesne obrzmienia piersi? 1. W przypadku niewielkich bólów i „obrzmień” można ograniczyć się początkowo do profilaktyki, np. do rezygnacji z kawy i herbaty, zawierających drażniące metyloksantyny, wyeliminować z diety nadmiar tłuszczów zwierzęcych, zrezygnować z papierosów, itp. Można też dołączyć do diety moczopędną witaminę B 6, witaminę E, kwas gammmalinolenowy (zawarty w oleju z wiesiołka), czy tłuszcze rybie z grupy omega 3. 2. W przypadku nasilonych dolegliwości należy dokonać badań hormonalnych (z oceną poziomu estrogenów, progestagenów, prolaktyny, steroidów). A następnie - po ustaleniu przez endokrynologa ewentualnych zaburzeń rozważyć rozpoczęcie leczenia hormonalnego. Mastopatia Przyczyną jest zwykle zachwianie równowagi hormonalnej, nasilające się zwłaszcza u kobiet pomiędzy 45 a 55 r.ż. Następuje wówczas przerost tkanki nabłonkowej i łącznej zrazików i przewodów sutka. W miąższu piersi pojawiają się włóknisto-torbielowate zgrubienia w postaci licznych lub pojedyńczych zmian drobnotorbielkowych (mastopatia, dysplazja); jak i dużych torbieli w miąższu sutka. Zmiany torbielowate mogą występować, jako małe ognisko lub zajmować cały miąższ w jednej lub obu piersiach. W badaniu dotykowym guzki przyrównywane są wówczas do „talerza pełnego grochu”. Większość ze zmian nie powoduje bólu - tylko niektóre z nich mogą objawiać się niewielkimi dolegliwościami bólowymi lub wzmożoną tkliwość piersi tuż przed początkiem miesiączki. Wraz z wiekiem kobiety mastopatyczne zmiany zwyrodnieniowe piersi mogą się pogłębiać. W późniejszym okresie zmiany włóknisto-torbielowe mogą okresowo powiększać się do dużych rozmiarów i być bolesne, szczególnie w okresie przedmiesiączkowym. Statystyki dowodzą, że prawie połowa kobiet ma włóknisto-torbielowate zmiany zwyrodnieniowe piersi, zwane mastopatią. Wiąże się to z zatrzymywaniem wody w organizmie i obrzękiem tkanki włóknistej sutka. Rozpychanie tkanki włóknistej przez gromadzącą się w niej wodę powoduje bolesną drażliwość a czasem dotkliwy ból piersi. Jak odróżnić guzy spowodowane torbielą od nowotworów złośliwych? Torbiele są przestrzeniami wypełnionymi płynem wyczuwalnymi zazwyczaj jako elastyczny guz. Torbiele zazwyczaj ulegają zmianom w czasie cyklu miesiączkowego, powiększając się i potęgując dolegliwości przed zbliżająca się miesiączką. Przy dotyku są okrągłe, miękkie i dość wyraźnie przesuwalne. Guzy złośliwe są natomiast twarde, nieregularnego kształtu, mało przesuwalne. Rzadko wywołują ból i zazwyczaj ich kształt i wielkość nie zmienia się w trakcie cyklu miesiączkowego. Zmiany torbielowate piersi, na ogół nie zwiększają ryzyka zachorowania na raka piersi. Należy jednak pamiętać, że niektóre zmiany mastopatyczne mogą zwiększać ryzyko rozwoju zamian nowotworowych. Nie zawsze też badanie dotykowe pozwala odróżnić nieszkodliwe torbiele i włókniaki od złośliwych guzów nowotworowych - toteż u kobiet ze stwierdzoną choroba torbielową ważne jest wykonywanie regularnych mammografii. Jak też w razie wykrycia torbieli (np w w badaniu USG) należy ją nakłuć i opróżnić a uzyskaną treść zbadać pod kątem obecności komórek nowotworowych. Kiedy torbiele wymagają usunięcia? Torbiele wymagają usunięcia, gdy badanie płynu przyniesie wyniki wskazujące na wielkotorbielowatą postać choroby torbielowato-włóknistej obarczonej zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, w przypadku krwistego charakteru płynu, oraz kiedy zmiana powraca w dość krótkim czasie. Hormonoterapia w mastopatii Torbiele są spowodowane głównie przez zaburzenia hormonalne - toteż pierwszym krokiem w do ich leczenia jest badanie poziomu stężenia hormonów: estradiolu, progesteronu, prolaktyny, luteotropiny, fillikulostymuliny i hormonów tarczycy. Oczywiście lekarz w oparciu o wstępne badanie i wywiad zaleci prawdopodobnie badanie wybranych hormonów i w miarę potrzeby zaleci odpowiednią kurację hormonalną. Trzeba też wiedzieć, że w przypadku dużych torbieli - mogą one być usuwane poprzez nakłuwanie, wyciągnięcie treści płynnej lub usuwanie chirurgiczne. Nie każde bolesne obrzmienia piersi są spowodowane zmianami mastopatycznymi. Kobiety karmiące powinny uwzględnić, że bolesne obrzmienie piersi lub jej części jest często objawem stanu zapalnego i ropniaka sutka. Dotyczy to również tych matek, które zaprzestały niedawno karmienia. W takich przypadkach trzeba zgłosić się po pomoc do swojego lekarza.

Gość misia 102
Anna-relo można było podać link do tej strony a nie przepisywać... wpisując w google hasło mastopatyczne piersi można znależć na ten temat wiele stron.

Gość zielony kot
misia 102 a Ty sie tak nie wymadrzaj ! dziewczyna chciala zwyczajnie pomoc wiec odpusc sobie tego typu komentarze

Gość misia 102
Zielony kot to może Anna kto wie. Znam dobrze wspomnianą wyżej stronę i dlatego napisałam,że powinna podać link a nie przepisywać,kopiować stronę.To moim zdaniem nie w porządku bo nie jestem pewna czy dana osoba w ogóle coś wie na ten temat.Nie będę się juz wymądrzać. Przepraszam Olu za tę dygresje.

Gość ola2000
super i wielkie dzieki za zainteresowanie sie tym problemem a moze ktos sie wypowie jeszcze jak to jest u niego bo przeciez kazdy moze to inaczej odczowac

Gość ola2000
UP UP

Gość ola2000
to zapytam moze inacze ktorej z was lekarz przepisal lek o nazwie mastodynon n i czy byly jakies widoczne zmiany po zakonczeniu przyjmowania tego leku ? a moze jeszcze jakis inny lek wam zapisano no i czy pomogl?

Gość ola2000
up

Gość yukkkkkka
mastodynon nie pomógł lepsze działanie miał Castagnus i limphomiozol

Gość ola2000
a czy to leki ziolowe czy hormonalne bede wdzieczna za odpowiedz ,wlasnie na tego typu odpowiedzi czekam co lepsze ? co pomaga czy zeczywiscie dieta ma tu duze znaczenie itp

Gość ===ygrek=
Ja też jestem ciekawa co inne kobietki robią,gdy się dowiadują,że mają mastopatyczne piersi.U mnie ponad rok temu lekarz podczas badania usg też mastopatyczne piersi,a jak byłam 1,5 miesiąca temu na usg to nic takiego nie powiedział.Czytając wasze wpisy zaczęłam się zastanawiać czy przypadkiem nie pomogły mi tabletki z omega3,które regularnie jem każdego dnia od roku.Ale nie brałam pod uwagę,że omega3 może mi pomóc na piersi,zaczęłam to zażywać ze względu na wysoki cholesterol i uklad krążenia.Dodam,że tabletki z olejem z wiesiołka też często łykam.

Gość
aha lekarz powiedział, że to dlatego że schudłam, biust się zmniejszył i to wyszło na wierzch :/ ale dla mnie to jednak za bardzo skorelowane z tymi masażami ujędrniającymi, więc nie wiem co myśleć :/ omega 3 też biorę na cholesterol :P

Gość alicjazet
Rok temu zaczęłam wyczuwać zgrubienia na obu piersiach. Jedno z nich jest wyjątkowo bolesne więc zgłosiłam się do ginekologa. Miałam 3 badania USG: pierwsze 2 nic nie wykryły, natomiast ostatnie (zrobione dzisiaj) wykazało zmiany mastopatyczny na granicy KG. Lekarz nie zalecił żadnego leczenia, tabletek, nic. Nie bardzo wiem czy dostosować się do tego czy wybrać się do innego lekarza... Dodam, że mam dopiero 22 lata a wszystkie wiadomości na temat tych zmian podają wiek 45-55 lat:/

Gość doris123
Nie przejmuj się tym. Miałam dokładnie podobną sytuację, po ciąży - też akurat miałam 22 lata, wyczuła guzki, dosyć bolące. lPani doktor stwierdziła zmiany mastopatyczne. To było już dosyć dawno, więc wtedy lekarze próbowali to w jakiś sposób leczyć, dostawałam leki, w końcu pani doktor powiedziała, że trzeba zrobić punkcję tych największych - wtedy po prostu zmieniłam lekarza. I było tak, jak u ciebie, żadnych leków, żadnych punkcji, tylko obserowować. teraz mam 37 lat, jakoś nic mi nie jest, tyle, że piersi czasem bolą. Wystarczy, jak będziesz regularnie odwiedzać lekarza i obserwować te zmiany. lekarze zalecają na to zajść w ciążę :) Widocznie przez karmienie te zmiany mogą zniknąć.

Gość alicjazet
dzięki:) ja jeszcze w ciąży nie byłam ale skoro pomaga to może trzeba by pomyśleć:) bo te bóle są uciązliwe:/

Ola, popieram, większości zmian mastopatycznych się nie leczy, tylko trzeba trochę restrykcyjniej kontrolować piersi.

Aha, a taka budowa piersi to przypadłość coraz większej liczby kobiet, więc nie jesteś sama :)

Gość Estella2709
Witam;-) U mnie stwierdzono także Mastopatie włóknista z tym że ja do tego mam tak jakby naciety i wciagniety sutek .Jestem ciekawa czy może ktoś miał coś podobnego i może poddała sie korekcie sutka czy wogóle cos takiego można zrobić??? Chyba jak już to tylko prywatnie? Pozdrawiam.

Gość płotka
,.

Gość płotka
od 7lat biore tabletki anty... a od ok 4miesięcy strasznie cierpię,,, lekarz stwierdzil ze to mastopatia, mam okropnie obrzmiale piersi, normalnie nosilam rozmiar D , teraz mam już F !!!!!! nie mieszcze sie juz w zadne bluzki, pomozcie!!!! czy te dolegliwosci maja zwiazek z tym ze tak długo biore tabletki anty????

Gość anka 26*
Mam mastopatię od 5 lat, czyli od 21 roku życia.Od tamtego czasu biorę mastodynon a tabletki antykoncepcyjne tylko wtedy gdy musze (mam problemy z trądzikiem) bo prawidłowo to nie powinnam.Poza tym usg co 6 m-cy.Wszystko było w porządku, ale przez ostatnie pół roku piersi bardzo mnie bolą, a o ich rozmiarze nie wspomnę.Ostatnio ginekolog wysłał mnie do onkologa. Ten zalecił mi łykanie wiesiołka, wit. A+E i wyeliminowanie soli i kawy.Powiedział też że dopóki guzki się nie powiększają to nic złego się nie dzieje.Jednak piersi nadal bolą, zwłaszcza przed okresem.Mój ginekolog również polecił mi zajście w ciążę (wkońcu), ale z kolei moja mama urodziła 4 dzieci i ma taki sam problem jak ja. Szukam innych sposobów na to żeby sobie pomóc, ale już nie mam pomysłów.Ale powoli planujemy z mężem dzidziusia, no i zobaczymy czy pomoże :-))