Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klik-klak

problemy z gardłem -ANGINA, MIGDAŁKI,...

Polecane posty

witam! czy naprawdę uważanie że jedyna możliwość to wyciecie? od dwóch lat męczę się z anginą średni co dwa trzy miesiące. Lekarz chce jeszcze ratować moję migdałki ja już mam ich dość. Tydzień czasu leżałam z temteraturą w łóżku. Nie wiem co zrobić żeby uśmierzyć ból. Zaczęłam płukać jodyną z wodą nie wiem czy pomoże - u niektórych efekty były długoterminowe.

Gość katipisk
niestety w moim przypadku jednak lekarz ma racje zeby je usunac!ja niby tak czesto nie choruje na angine ale jak tylko napije sie czegos zimnego lub mnie zawieje odrazu mam nacieki ropne na migdalkach i straszliwy bol!i na dodatek na wakacjach zrobilam wymaz z migdalkow i okazalo sie ze mam gromkowca i z wynikow lekarz zadecydowal ze nadaja sie tylko do wyciecia i powiedzial mi jakie moga byc skutki uboczne trzymania takich chorych migdalkow!i powiedzial tez ze przed zajsciem w ciaze musze je koniecznie usunac bo moge miec ogromne komplikacje ja i dziecko!wiec naprawde nie mam sie nad czym zastanawiac i juz nawet nie moge sie doczeka kiedy juz je usuna chociaz cholernie sie boje!lepiej popytaj swojego lekarza jakie sa skutki trzymania takich chorych migdalkow to przyjdzie ci ochota zeby je usunac!naprawde uwiez mi!pozdrawiam

Gość celmira
hej mam 14 lat i mnie bola migdalek prawy co powinnam zrobic??? Ja ne che ich wycinac bo sie boje. a tak wogole to nie choruje jedynie zima jestem przeziebiona mam kaszel i katar ale tak to wogole :)

Gość VerbotMachtLust18
Mialam wyciane migdalki tydzien temu. Cztery dni bylam w szpitalu. Mam 18 lat, wiec zabieg przeprowadzony byl w znieczuleniu miejscowym. Najpierw przyszla pielegniarka, dala mi cztery zastrzyki domięsniowo(przeciwbolowe+ "glupi jas") ...nastepnie czekalam na pielegniarke, ktora zawiezie mnie na sale operacyjna. Dzieki tym zastrzykom nie czulam strachu ;) Na sali popsikano mi gardlo plynem znieczulajacym.To uczucie...jakby dretwienia gardla.Trzeba oddychac z otwarta buzia i da sie wytrzymac. Potem pani doktor znieczulala migdalki, co troszke czulam...ale dalo sie to wytrzymac, nastepnie nacinala migdalki ( nic nie czuc!), potem je ciagnela, co niestety poczylam, ale jak tlyko dalam znac, ze boli...pani doktor dodatkowo mnie znieczulila ( trzeba o takich rzeczach informowac! kazdy inaczej reaguje na znieczulenie)...nastepnie ucinala migalki cązkami ( nic nie czuc!...po zabiegu jest sie zmeczonym, dostaje sie kroplowke przeciwbolowa, najlepiej spac. Po zabiegu bol jest dotkliwi, ale to sprawa indywidualna. Minal tydzien i dopiero teraz czuje poprawę...choc nadal boli. Do 2 tygodni powinno byc dobrze ;) Wszystko da sie przezyc! ;)

Gość zuza2
odswiezam tem,at czopy retencyjne.m a ktos to swinstwo?ja mam 1 dzis mi usuneli ale to chyba powraca o ile sie orientuje

Gość jozefinka
Ssanie oleju, oklady z lisci kapusty- skutecznie wyleczy-odpowiednio dlugo- az do skutku.

Gość zuza2 -
jak to ssanie oleju?jakiego oleju? czy moglabys rozwinac odpowiedz?skad mam wiedziec ze kttos sie nie nabija?

Gość aga1978
Hejka, 4 dni temu usunieto mi migdałki, zabieg odbył się w prywatnej klinice, w całkowitym znieczuleniu,tego samego dnia wypuszczono mnie już do domu.Czuję się dobrze, chociaż cały czas jeszcze na środkach przeciwbólowych, jedzenie-oczywiście papki,nic specjalnego, co do decyzji o zabiegu-nie miałam innego wyjscia- od 2 lat ciagłe choroby, 3ropnie okołomigdałkowe skłoniły mnie do usuniecia migdałów. Teraz mam nadzieję,że będę już normalnie funkcjonować. Co do samego zabiegu i samopoczucia po zabiegu - jestem mile zaskoczona,byłam przygotowana na coś gorszego - kto ma coś pilnego do wycięcia , niech wycina,nie jest tak strasznie,pozdrawiam Aga

Gość aga1978
Agnieszko,dziękuję, Twoje słowa dodają otuchy i wiary że rzeczywiście koszmar migdałkowo-chorobowy jest już za mną, również życzę wszystkiego najlepszego:)

Gość palec grety
wlasnie kobietkissanie oleju wyleczy gardlo na cale zycie bez zbednego wycinania migdalow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11i uwirzcie bo ja chorowalam na anginy nawet w cieple dni a teraz od chyba 6 lat mnie nawet w gardle nie polaskotalo!!!

Dzięki że dodaję Ci otuchy.Mam nadzieje że i Ty bedziesz miała spokój z migdałami i antybiotykami bo to był naprawdę wielki koszmar.W życiu tyle nie przechodziłam angin co ostatnio przed zabiegiem .Gdybym wiedziała że to taka ulga to na pewno zrobiłabym to szybciej ale Polak zawsze mądry jest po szkodzie ha ha .Pozdrawiam Aga

Jeszcze coś w sprawie ssania oleju .Ja osobiście próbowałam masakra jakie to niedobre fuj fuj !!!!może komuś to i pomogło ale ja nie wiem jak to można ssać .Kilka osób mi też o ty sposobie mówiło ale ja nie mogłam.To są na pewno dobre stare babcine metody leczenia.

Gość palec grety
wolalas sie migdalkow pozbyc niz do oleju sie przekonac,tak jakby olej to nie wiem co bylo,olej to olej i smakuje jak olej nie jak czekolada

Gość frędzelkowate
hejka. Też mam mieć usuwane migdałki, ale jeszcze nie podjęłam decyzji... Lekarz mówił mi o samych dobrych skutkach tego zabiegu, ale słyszałam też, że po około 10 latach od wyciecia zaczynają się problemy z płucami :( że migdałki zatrzymują zanieszczyszczenia, ktróre mogłyby osiadać na płucach... Nie wiem co robić, jak nie usunę to będę mieć problemy z sercem i nerkami, a tak z płucami :( pomocy

Gość Nie słuchaj lekarza
on chce wycinac bo z tego zyje,migdałki trzeba wyleczyc i spokój

Mam do was pytanko. Czy któreś z was w przebiegu tych chorób miało przewlekłą chrypkę i duszenia w gardle. Byłem około 3 miesięcy temu u lekarza który stwierdził że moje migdałki są do usunięcia ponieważ śą one siedliskiem bakterii dlatego tez nie spełniają one (migdałki) swojej funkcji. Ze względu na to że bardzo sie boje tego zabiegu odciągałem to do dzisiaj aż wystąpiły podane wyżej objawy. Dziękuje za odpowiedz.

Hejka.Dokładnie tak było:chrypka ,duszenie w gardle.Lekarz dobrze Ci powiedział że to siedlisko bakterii.Ja miałam w lutym zabieg i do tej pory jest super.Dłużej się nie zastanawiaj nad zabiegiem,bo szkoda twojego zdrowia.Życzę powodzenia

Gość aga1978
hej, polecam wycięcie jak najbardziej, mówię tak bo naprawdę "swoje przeszłam z migdałkami", nie ma się nad czym zastanawiać, a zabieg zabiegiem - swoje "trzeba wytrzymać" i tyle, trzymam kciuki,pozdrawiam, będzie dobrze, głowa do góry

Gość Monisia39
Jesteście chorowite moje drogie. Weźcie się do pracy konstruktywnej, a przestańcie wreszcie myśleć o sobie

Gość kubicaaaaaa
czesc mam pytanie mam 17 lat i od 15 lat choruje na te migdały i chciałem sie dowiedziec ktore migdały miałyscie bo są 3 jeden w gardle i dwa po bokach i nie wiem ktore mam usunac te dwa ten w gardle czy wczystkie.Ijeszcze jedno pytanie bo napewno jak sie raz napiłyscie zimnego lub biegałyscie to zaraz chore:/ a czy teraz po wycieciu pijecie zimne ile chcecie itd i ile razy w roku chorujecie prosze o szybką odpowiedz plisss:)

Gość agnieszka1973agnes
Ja miałam wycinane dwa boczne.Trzeci migdał mają zazwyczaj wycinane dzieci.Powodzenia

Gość kubicaaaaa
a jak często chorujesz i na co po wycięciu??

Gość kubicaaaaa
a jak często chorujesz i na co po wycięciu??

Gość Alicja85
Moje problemy z gardłem zaczęły się siedem miesięcy tamu, był to nie ciekawy okres w moim życiu - nerwica natręctw...przypisywanie sobie różnych chorób i nadmierne przejmowanie się swoim zdrowiem...kiedy już wrobiłam wszystkie badania od morfologii, tomografii i anty-hiv doznałam psychicznego spokoju.... ale pojawił się problem z migdałami, kilka angin ... w zasadzie co miesiąc bądz dwa razy w miesiącu... ale dziwne anginy bo z ogólnie dobrym samopoczuciem i bez gorączki- tylko czopy na powiększonych migdałach i ból przy przełykaniu- ogromny dodam... gdy nie mam tej anginy to i tak w migdałach zbiera mi się dziwna biała wydzielina... w tych kryptach czasami jest to maź... innym razem ma to postać malutkich biało-żółtych grudek- śmierdzących. Byłam u laryngologów kazali płukać.... ale to nic nie pomaga... a teraz na dodatek ból przy przełykaniu od kilku dni... jakby coś było w środku... POMOCY- CZY KTOś MIAł COś TAKIEGO...??

Gość agnieszka1973agnes
Teraz anginy mnie nie dopadają -to normalne.Rok na nic nie chorowałam .żadnych infekcji ,przeziębień,ale za to teraz dopadaja mnie jakieś chrypki ,ogólne pobolewanie całego gardła i to jest wkurzajace!!!!!!!!!!!!.A tak po za tym wszystko jest ok.

Gość kubicaaaaa
a powiedzcie mi czy jak chorujecie lub chorowaliscie mieliscie uczucie takie jakby chciało wam sie zwymiotowac lub jak by cos w tym stylu i sie czujecie tak jabyscie umierali chodzi mi dokładnie o zmeczenie??!!??!!??

Gość juhasek
Śpiewam uwielbiam spiewać ale mam problemy z gardłem nie wiem czy powinnam sie zgłosic z tym do lekarza czy nie.... nie pomagaja tabletki ani woda zcytryną ciągle mam taka jakby chrypke przy śpiewaniu nie moge wogóle spiewać już nie wiem co mam robic.....prosze was napiszcie mi an meila lub gg 5142818 co mam zrobic bardzo mi zalezy bo planuje z zespołem nagrac płyte a jak cokolwiek nagram nie mogac śpiewac..... błagam pomożcie.....

Gość jedyna rada
paciorkowiec anginy liże stawy a kąsa zastawki serca i kłębuszki nerkowe, mogąc doprowadzić do kalectwa lub śmierci. Zatem nie można jej lekceważyć i leczyć na własną rękę "czymś tam od babuni"!!!!!!!!!!!! Sensowne postępowanie: 1.zrobić wymaz z gardła na posiew i antybiogram w laboratorium medycznym, (prywatnie, bez skierowania kosztuje 20zł) 2. z antybiogramem do dowolnego lekarza po receptę na adekwatny antybiotyk 3. brać a. wg wskazówek lekarza minimum 5 dni 4.równolegle robić płukanki roztworem soli 5.równolegle robić inhalacje inhalolem (garnek z parującą wodą, kilka kropel na wodę, ręcznik na głowę i wdychać nosem, ustami kilka minut) Migdały, największe węzły chłonne przechwytujące infekcje są potrzebne ale zdrowe. Jeżeli nie da się ich wyleczyć to usunąć operacyjnie!!!! Później szczególnie dbać o zdrowie wg wskazówek na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość sobol_86
witam Sedecznie! Mam problem z gardlem i z tego powodu mam cos na jezyku. Oto zdjecie http://img519.imageshack.us/my.php?image=jezykdr2.jpg Bylem u lekarza pierwszego kontaktu i przecisal mi Bioparox, no i nie niestety nie pomogo, gardlo teraz nie boli ale wczesniej odczuwalem nieznaczne bole, do tego przykry zapach z ust. Prosze o wskazowki co to jest i co moge sam z tym zrobic, bo lekarze poprostu mnie zlewaja. Prosze o jakis cudowny lek.