Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość winifredka

kobiety ze skolioza - czy silownia nie zaszkodzi?

Polecane posty

Gość winifredka

Gość taki se gość
ja też mam skoliozę siłownia zaszkodzi nie powinno się dźwigać dużych ciężarów przy tej wadzie

Gość musisz najpierw
poradzić się ortopedy, a później rehabilitanta

Gość winifredka
furious, a co jeszcze mozna...?

Gość wela
Można ćwiczyć na siłce, z tym że ćwiczenia raczej powinny być takie, w których kręgosłup jest ustabilizowany, czyli najlepiej jeśli plecy są prawidłowo wyprostowane i podparte, czyli np w siadzie lub leżąc na ławce (np wyciskanie sztangi leżąc), motylki na siedząco, precy proste i podparte o oparcie. No i oczywiście z rozsądnym obciążeniem czyli nic na siłę. Odradzam wiosłowanie czy ćwiczenia w skłonie, wszystkie te ćwiczenia w których istnieje ryzyko zbytniego obciążania kręgosłupa czy wykonywania ćwiczeń w nieprawidłowej pozycji.

Gość winifredka
dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi :-) a myslicie, ze instruktor silowni bedzie umial mi rodadzici, jak powiem mu, ze am skolioze i nie chce cwiczen obciazajacych kregoslup? myslicie, ze moge mu zaufac i robic to, co mi powie?

Gość musisz najpierw
Dziwię się, że tak koniecznie chcesz uniknąć porady specjalisty. Trener to nie to samo co lekarz, a tu przecież chodzi o Twoje zdrowie!

Gość klaudyna00
ale glupoty pierdzielicie.Ja mam skolioze i uprawiam wiele sportow.Moze nie boks,ale duzo i w dodatku chodze na silownie(no moze chodzilam, bo juz mi sie znudzilo;) ) i wszystko jest ok

Gość winifredka
nie no - do lekarza tez chodze, ale jeszcze sie go o silownie nei zapytalam - zbieram wszystkie informacje po prostu :-) oczywiscie przy najblizszej okazji zapytam mojego lekarza :-)

Gość winifredka
klaudyna00, ale teraz moze nic sie jeszcze nie dzieje - zacznie za jakies 10 lat i wtedy nie podniesiesz sie z fotela.... :/

Gość klaudyna to ty pierdzielisz
skolioza skoliozie nierówna, czasem można sobie wyrządzić wielką krzywdę złymi ćwiczeniami. Jestem rehabilitantką więc wiem co mówie.

Gość iwonka00
a ja mam pytanko, czy jak jestem mloda a mam skolioze to czy istnieje jakis sposob zeby wyleczyc wade lub chodziaz ja zminimalizowac? prosze o rady

Gość bleble_
uppp

Gość wbrew przeciwnie
tenis jak najbardziej. silnie mieśnie ud, miednicy, ogólnie ciała podtrzymują kręgosłup. A siłownia oczywiście, dużo ćwiczeń na brzuch, należy je tylko odpowiednio dobrać, tak aby nie nadwyrężać opowiednich odcinków, tych w których skrzywienie jest największe. Silne mięśnie brzucha, pomagają w nie pobłębianiu się skoliozy. A przy okazji łatwiej jest utrzymać prostą postawę. Już jak nastolatka byłam senatorium, ośrodku gdzie leczy się właśnie wady postawy, tak miałam od rana gimnastykę, rowerek, steper, brzuszki, plus oczywiście baseny, wirówki, masaże etc. Do tego polecam jeszcze jogę. Ja nie mogłam często chodzić z bólu pleców, teraz mogę o wiele więcej, a jak wygląda moje ciałko;) Sport to właśnie to. Po pobycie tam pamiętam miałam tak dużą poprawę, że wypisali mnie z kliniki i tak ćwiczę do tej pory.

Gość arcygama
Koniecznie skorzystaj z porad kręgarza, on Ci doradzi.Pamiętaj,że nasz kręgosłup jest DŹWIGNIĄ NASZEGO CIAŁA

Gość scoliosis
nie wiem jaka gleboka macie wade. Moja byla dosc znaczna, Opisalm moje doswiadczenia w dyskusji ogolnej. Wrzuccie w wyszukiwarke 'skolioza', topic na ktorym sie wypowiedzialam jest chyba 4 lub 5 od gory.

Gość scoliosis
Ja z kolei odradzam pojscie do kregarza. Jak wam zacznie gmerac przy tych waszych pokrzywionych kregoslupach to dopiero bedziecie mialy problemy. Jesli chodzi o poprawianie skoliozy uzywajcie metod symulujace naturalne. Np. czlowiek pierwotny, czy chodzil do kregarza? Nie. Co robil czlowiek pierwotny? Biegal, wspinal sie, plywal, zwieszal z galezi (powiescie sie na drazku to zaraz poczujecie jak sie kregoslup prostuje). Lepiej chodzic na silownie, a w miesiacach cieplych biegac, plywac i wspinac sie. Rowniez goraco polegam joge jako cwiczenie fizyczne.

Gość scoliosis
Zgadzam sie, ze trzeba do kazdego przypadku podchodzic indywidualnie. Przeciez sa rozne stopnie zaawansowania skoliozy, wiec to co jest dobre dla jednej moze okazac sie szkodliwe dla drugiej.

Gość scoliosis
ze swojego doswiadczenia stwierdzam, ze cwiczenia ktore dla mnie ulozyl fizykoterapeuta byly zbyt delikatne - nie przynosily efektow tylko frustracje. Dopiero jak poszlam na silownie i zaczelam trenowac z jakimis solidnymi obciazeniami (zamiast podnosic np. puste rece nad glowe kilkadziesiat razy, ja zlapalam po solidnym ciezarku i wykonywalam 8 powtorzen, tak , ze przy ostatnim ciezarku bylo juz mi naprawde ciezko - efekty niesamowite.

Gość _ka_Ya
ja mam skolioze a moją największą pasją jest taniec! co mam zrobić ? :( prawde mówiąc zawsze miałam problemy z rozciąganiem się czy sama sobie nie zaszkodziłam ?? czy to,że rozciągam się aż do upadłego może zle wpłynąć na moje zdrowie ? błagam pomocy!!!

Gość Keraa
Ja też mam skoliozę i to nawet sporo widoczną ale chodzę na siłkę i ćwiczę 5razy w tyg ,z ciężarkami też mam spore mięśnie i dużo pakuję(jestem kobietą) zawsze podobały mi się umięśnione kobiety!! A wali mnie to czy mi to szkodzi czy nie napewno nie zrezygnuję bo to moja pasja i widzę efekty!!!!