Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martulek

Nagniotki na palcach stóp - pomóżcie!

Polecane posty

Gość Martulek

Prawdopodobnie od niewygodnych butów, już kilka lat temu zaczęły mi się robić nagniotki na palcach. Na szczęście nie są to odciski, ale wygląda to nieestetycznie. Oczywiście systematycznie je usuwam, ale wówczas na palcu mam taką różową plamę... Czy jest jakiś skuteczny sposób by je usunąć, czy już zawsze skóra będzie w tym miejscu odrastała? Proszę, pomóżcie... już teraz myślę o letnim obuwiu...

Gość ja tez mam
martulek, ja mam twarde piety i nagniotki oraz 2 odciski na malym palcu, wszem to od niewygodnych butów, o piety dbam jak tylko moze ale nic mi nie pomaga, to chyba genetyczne ze mam twarde piety, kore sa suche do tego, wiesz na rynku jest wiele produktow formy scholl, albo skorzystak z pediciuru z zakladzie kosmetycznym, one to zrobia rewelacyjnie, a mi co pomoze na piety?

Gość Martulek
Pięty ścieram co kilka dni tarką metalową, na sucho - bo tak jest lepiej, a potem wcieram dużo balsamu albo kremu. Natomiast te nagniotki najbardziej mnie denerwują. Scholl ma chyba jakiś plaster na odciski, ale na nagniotki???

Leczenie nagniotków i modzeli polega na ich chemicznym rozmiękczaniu lakierami lub maściami zawierającymi kwas salicylowy i/lub mlekowy i następnie na ich mechanicznym - w razie potrzeby chirurgicznym - usuwaniu. Po takim zabiegu trzeba koniecznie nosić wygodne obuwie, w razie potrzeby wkładki ortopedyczne. W przeciwnym wypadku modzele i nagniotki utworzą się ponownie. Wytrwałości i Pozdrawiam.

Gość Martulek
Dzięki Klucha :) 👄

za nie ma co :D polecam się na przyszłość

Gość ............... ............