Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarańcza75

podejrzenie ciąży pozamacicznej - pytanie

Polecane posty

Gość pomarańcza75

witam, mam pytaniem może któraś z Was będzie potrafiła mi pomoc, dzisiaj byłam w szpitalu, przeszłam usg 3 krotnie na różnych aparatach, test ciążowy dwukrotnie pozytywny, niestety lekarze stwierdzili, że macica jest pusta, natomiast wykryto "coś" w prawym jajniku, mam podejrzenie, że to ciąża pozamaciczna, bądź cysta czy niepęknięty pęcherzyk ... z tego względu od razu chciano mnie położyć na oddział na obserwacje - gdyż taki pęcherzyk może pęknąć, ordynator szpitala, który zbadał mnie na samym końcu, powiedział, że wypuści mnie, ale mam przyjechać jeżeli tylko zaczne krwawić, bądź zacznie mnie boleć brzuch, po wykonaniu BHCG zadzwniłam i dowiedzialam się że wynik to 900 i jest to 3 tydzień ciąży, zadzwoniłam do mojej gin. ,która kazała obserwować brzuszek i powtórzyć badanie za 48h, moje pytanie brzmi - czy tak jak z zasugerowała mi gin. ( co było jedną z opcji ) , że ciąża jest tak młoda, że niewidoczna jeszcze na usg, a to co wykryto a prawym jajniku wykryto przypadkowo i nie jest ciążą pozamaciczną, czy w przypadku gdy ciąża okazuje się 3 tygodniowa, to nie byłoby jej widać w macicy a widać by ją było w jajniku? dziękuję za wszelkie wskazówiki i uwagi, czekanie jest najgorsze, gdyż nie wiem czy czeka mnie operacja

Gość Karolina - G
Z tego co wiem to na tym etapie ciąży podczas badania USG można niczego nie wykryć. Ja jak byłam w 9 tygodniu ciąży na USG to lekarz zauważył, niewielką torbiel w prawym jajniku. Ale powiedział mi że to naturalne, jest to pozostałość po pękniętym jajeczku czy coś w tym stylu i bardzo często się pojawia u kobiety na początku ciąży. Ale po pewnym czasie samo zniknie i tak się stało. W Twojej sytuacji chyba nie powinno podejmować się jakiś radykalnych decyzji tylko czekać. A może zmień lekarza.

Gość sabcial
Hej, u mnie też było podejrzenie ciąży pozamacicznej, byłam w ciąży test pokazał 2 krechy, potem u lekarza i nic nie widział badanie macicy USG,i USG dopochwowe, badanie bHCG wykryło ciaże 24,3 czyli bardzo małą ale po dwóch dniach i następnych spadało więc zarodek sie nie zagnieździł samoistn poronienie. Lezc Ty mozesz mieć jeszcze ciąże niewidoczną dlatego czekaj i nie załamuj sie zobaczysz co będzie za dwa dni w badaniu bHCG powinno rosnąć. A masz upławy? Narazie nie panikuj spokojnie jeszcze nic straconego lekarze często stawiają szybko diagnozę jak w moim przypadku.

Gość lornetka
trzymama kciuki żeby było dobrze. 3 tyg to trochę za mało, 5-6 tydz to już na pewno usg wykryje

Gość pomarańcza75
nie mam upławów, boli mnie brzuch, do tego raczej lewa strona co też dziwi lekarzy, bo oni wykryli "coś" na prawym jajniku, cały czas zastanawiam się i szukam uzasadnienia, jeżeli to ciąża 3 tygodniowa ( o czym rano w szpitalu jeszcze nikt nie wiedział, ostatni okres miałam 6 grudnia, ale po odstawieniu antykoncepcji ja to zrobiłam w październiku , zazwyczaj okres szaleje) - to czy byłaby widoczna na jajniku? bo w macicy jest niestety pusto... i skoro tak wczesnej ciąży nie widać to jakim cudem byłaby widoczna na jajniku oraz kiedy będą potrafili stwierdzić, że to np. torbiel a nie ciążą pozamaciczna w jaki sposób?

Gość do pomaranczki
ciąza pozamaciczna zazwyczaj rozwija sie w jajowodzie.wiek ciazy lekarze liczą od daty ostatniej miesiaczki czy podajesz termin w g.zapłodnienia ,bo to zasadnicza róznica. objawem c pozamacicznej jest niski przyrost bety,mniejsze przyrosty nizw prawidłowej ciazy.ty miałaś ost mies w grudniu? bo nie rozumiem ? takze czekaj na wynik bety. moja koleżanka była w takiej sytuacji,trzymali ja w szpitalu 2 tyyyygooodnie!!!!szok,nie mogli zlokalizowac pęcherzyka,ale beta przyrastała dobrze,wiec nie mogli nic zrobic i też jej sie cos w jajniku działo jaks torbielka. obserwowali,ona szykowała sie psychicznie na pozamaciczną a tu przy któryms usg pecherzyk...pojawił siecały i zdrowy.!!!! urodziła slicznego chłopczyka ale przeszła swoje w tym szpitalu daj znać po hcg jaki wynik masz.myśle ze jak bedzie rosło ok to pecherzyk tez sie w końcu pokaże zobaczysz trzymam za bete!!!!!!!!!!

Gość do pomaranczki
ciąza pozamaciczna zazwyczaj rozwija sie w jajowodzie.wiek ciazy lekarze liczą od daty ostatniej miesiaczki czy podajesz termin w g.zapłodnienia ,bo to zasadnicza róznica. objawem c pozamacicznej jest niski przyrost bety,mniejsze przyrosty nizw prawidłowej ciazy.ty miałaś ost mies w grudniu? bo nie rozumiem ? takze czekaj na wynik bety. moja koleżanka była w takiej sytuacji,trzymali ja w szpitalu 2 tyyyygooodnie!!!!szok,nie mogli zlokalizowac pęcherzyka,ale beta przyrastała dobrze,wiec nie mogli nic zrobic i też jej sie cos w jajniku działo jaks torbielka. obserwowali,ona szykowała sie psychicznie na pozamaciczną a tu przy któryms usg pecherzyk...pojawił siecały i zdrowy.!!!! urodziła slicznego chłopczyka ale przeszła swoje w tym szpitalu daj znać po hcg jaki wynik masz.myśle ze jak bedzie rosło ok to pecherzyk tez sie w końcu pokaże zobaczysz trzymam za bete!!!!!!!!!!

Gość pomarańcza75
jeszcze raz: dzisiaj po badaniu krwi okazało się , że to ciąża 3 tygodniawa wynik 900, a więc do zapłodnienia doszło w styczniu, ostatni okres miałam 6 grudnia, ale niestety o regularność u mnie trudno ze względu na odstawienie antykoncepcji w październiku czekałam więc spokojnie na okres w styczniu, spóźniał się ... upłynął cały miesiąc, rozpoczął się luty, ja nabrałam apetytu na dziwne dania, zrobiłam więc dwa testy oba pozytywne, dlatego też udałam się do lekarza, niestety macica jest pusta i usłyszałam, że prawdopodobnie jest to ciąża pozamaciczna - bo wykryto cos w prawym jajniku, czekam jak na skazanie do piątku dziwi mnie fakt, że tak młodej ciąży nie widać po prostu, a lekarze ponoć ją widzą w prawym jajniku :( nie wiem co o tym myśleć gdyby rano znali badania krwi, może teraz wiedziałabym więcej więc jeżeli wyniki w piątek nie będą dwukrotnie wyższy czyli około 1800 - nie będzie ciekawie dodam, że ciążę chciałam zaplanować za parę miesięcy, chciałam dać odpocząć organizmowi od antykoncepcji, podjadałam już kwas foliowy z dobre 3 miesiące, ale ciąża pozamaciczna jest chyba jedną z najgorszych rzeczy jaką mogłam usłyszeć - nie wspominając o operacyjnym jej usunięciu :(

Gość do pomaranczki
odezwij sie jak będziesz po badaniu,mam nadzieję ze urosnie beta. podobno przy pozamacicznej brzuch na początku boli bardziej po środku od macicy ,a potem dopiero tochę później gdy zarodek rośnie gdzies w jajowodzie moze boleć po boku.jeśli chodzi o usuniecie ciazy pozamacicznej to jeśli wszysko jest pod kontrolą i nie dojdzie do utrzymania przez kilka tygodni takiej ciazy to wykonuje sie taki zabiego laparoskopią i nie ma powikłan zazwyczaj,mała ingerencja chirurgiczna. mam nadzieje ze ciebie to nie dotyczy.pozdrawiam i trzymam za przyrost bety!!!odezwij sie jutro proszę!!1

Gość nie jestem lekarzem
Ale z tego co czytałam wynika, że do zapłodnienia dochodzi nie w pochwie czy macicy, ale właśnie w drodze, jaka pokonuje jajeczko, czyli pomiędzy jajnikiem, a macicą. Byc może, że to co wykryto u Ciebie jest właśnie zapłodnioną komórką, która wędruje do macicy.

Gość nie jestem lekarzem
Nie wiem dlaczego napisała, że do zapłodnienia może dochodzić w pochwie :( przepraszam. Mialam na mysli wyłącznie macicę.

Gość do pomaranczki
nie mozliwe bo na tym etapie to nie jest widoczne(pecherzyk ciązowy wedrujący,bo gdyby tak było to moznabyłoby wykryć ciąże nawet w 2 dni po zapłodnieni),byc moze ,ze zrobiła sie na jajniku jakas torbielka ,która czasem moze sie pojawic albo ciałko zólte. bądź dobrej mysli ,nic straconego

Gość do pomaranczki
nie mozliwe bo na tym etapie to nie jest widoczne(pecherzyk ciązowy wedrujący,bo gdyby tak było to moznabyłoby wykryć ciąże nawet w 2 dni po zapłodnieni),byc moze ,ze zrobiła sie na jajniku jakas torbielka ,która czasem moze sie pojawic albo ciałko zólte. bądź dobrej mysli ,nic straconego

Gość pomarancza75
cześć dziewczyny, nie wiem czy któraś z Wasz jeszcze tu zagląda, ale zgodnie z prośbą donoszę, że dzisiaj byłam na kolejnym badaniu krwi po 48 h i godzinę temu dowiedziałam się że moje beta bardzo ładnie wzrosło z 900 na 1623 - w labolatorium zapewniano mnie, że powinnam obecnie spokojnie czekać na usg, kiedy będzie już widoczny pęcherzyk płodowy w macicy, jutro jadę na to badanie, chociaż mam termin na środę u mojej Pani ginekolog, bo być może już coś będzie widać - a to byłaby najlepsza dla mnie wiadomość i dopóki nie zobaczę na monitorze pęcherzyka w macicy nie będę mieć pewności, napiszę jutro po badaniu czy już coś wiadomo, pozdrawiam!

Gość trzymam kciuki
Mam nadzieję ze wszystko bedzie dobrze. Ja tez miałam cp ale u mnie inaczej wszystko przebiegało. Taraz jestem w 33 tyg. ciazy. Pomarańczko muszę Ci powiedzieć że to troche dzwne ze jeszcze nic nie widać. Lekarze liczą ciążę od ostatniej miesiączki więc na tym etapie juz powinno być coś widać. Daj znać jak będziesz coś wiedziała.

Gość do pomaranczki
super,bardzo sie cieszę!!!!!widzisz beta nie kłamie .na pewno rozwija sie maluszek w tobie i nie chce sie ujawnić jeszce.beta to najlepszy wyznacznik tego,ze ciaży pozamacicznej nie ma.trzymam za usg, dobrze robisz że idziesz na usg,to na pewno cie uspokoi.ja też do srody bym nie wytrzymała pozdrawiamm ,trzymam za ciebie.odezwij sie jutro prosze po usg!!! czekam na dobre wieści

Gość pomarancza75
czesc :) miło, że mnie tutaj odwiedzacie, nie wiem czy jutro cokolwiek zobacze na usg, dzwoniłam już po kilku ginekologach i twierdzą, że usg się sprawdza dopiero w 6 tygodniu bardzo rzadko się zdarza w 4 czy 5 tygodniu, a moja ciąża ma dopiero 2-3 tygodnie, według moich obliczeń to 3 tygodnie, ostatnia miesiączka nie jest niestety wymierna, bo odstawiłam antykoncepcje w październiku i miałam bardzo nieregularną, w listopadzie nawet 2 razy , wiem że nie ma dwóch owulacji tylko zaburzenia hormonalne powodują ewentualne częstsze krwawienie, w grudniu również robiłam test - wynik negatywny - chociaż nie miałam powodu go robić zawsze sprawdzam, gdy robie przerwe w braniu tabletek antykoncepcyjnych, gdzieś co 2 lata na około pół roku, więc obawiam się, że jedyne co mogę zrobić jeżeli jutro na usg okaże się za wcześnie o czym mnie wszyscy uprzedzają, to po prostu kolejne badanie krwi w niedziele bądź poniedziałek - chociaż w labolatorium nie chcą mnie widzieć - bo beta wzrosła 3 razy i twierdzą, że to tylko ciąża maciczna może być, ale dla pewności zrobie wszystko co w mojej mocy - a nie jest duża, jeżeli jutro nici z oglądania pęcherzyka to badanie krwi już nie skłamie jeżeli znowu tak dobrze urośnie, dzisiaj powinien być wynik o 66 % większy od tego sprzed 48h czyli 1495 a był większy 1623, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, ale nie można chwalić dnia przed zachodem słońca dziękuję Wam ,że jesteście pozdrawiam Aneta :)

hej jak czytam to co piszesz, to jakbym o sobie czytała, ja wtedy przeszłam chwile grozy i przeryczany cały dzień, ale mam juz to za sobą i obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży:):)

Gość pomarancza75
moja gratulacje Różo , bardzo chciałabym doczekać momentu w którym Ty teraz się znajdujesz :) pozdrawiam Ciebie i maleństwo

Gość pomarancza75
oj przepraszam, powinno być - pozdrawiam Ciebie i MALEŃSTWO !

Gość pomarańczko spokojnie
spokojnie:-) jeśli faktycznie miałaś nieregularne miesiączki to i data ostatniej z grudnia nie jest datą wymierną, ja faktycznie ostatnią miałam na początku grudnia i teraz jestem w 10 tyg licząc od OM ale u mnie z regularnością nie było żadnego problemu (cykle 28 dni jak w zegarku) więc można coś wyrokować po tym... ja byłam na USG w 7 od OM i był pęcherzyk i bijące serduszko... jednak u CIebie jest to ciąża trzytygodniowa więc nawet gdyby jej dodać te dwa tygodnie to w piątym tygodniu niekoniecznie musi być widać pęcherzyk ciążowy chociaż przy dobrym usg powinien być raczej ale raczej... moim zdanie beta przyrasta CI ładnie, ciąża jest sporo młodsza i gdybyś poczekała do środy to na bank zobaczyłabyś, że Twoja macica nie jest pusta, czego bardzo serdecznie CI życzę i sądzę, że tak też będzie:-) jedna ginekolog mi powiedziała, że dobrze jest robić usg, gdy beta osiaga wynik 10 000 jednostek, co przy tak szybki wzroście to 2, 3 dni... pozdrawiam serdecznie i spokojnie wszystko będzie dobrze zobaczysz

Nie jestem lekarzem ale jestem po ciazy pozamacicznej. Wydaje mi się że jednym z objawów są krwawienia. Widziałam ze byłaś na gazeta.pl więc poczytaj tam sobie o objawach jakie miały dziewczyny. Mnie się wydaje Pomarańczko że wszystko będzie dobrze czego Ci bardzo życzę. Daj znać jak będziesz po usg. Pozdrawiam.

Gość może to Cię pocieszy.
Co i kiedy można zobaczyć w USG- Zarodek jest staje się wystarczająco duży by być widoczny w badaniu USG dopiero około 6 tyg. Ciąży. Ma wtedy około 5 mm długości. Około 6-7 tygodnia można stwierdzić obecność akcji serca . Jest najwcześniejszy etap na którym w tym badaniu można potwierdzić, że ciąża rozwija się prawidłowo. Większość ekspertów nie zaleca jednak stosowania badania USG w celu potwierdzenia rozpoznania ciąży. Pomimo, że USG nie jest szkodliwe dla zarodka nie należy go nadużywać.

Gość pomarancza75
dziewczyny jesteście kochane i na prawdę dla mnie ważne :) ja niestety muszę uzbroić się w cierpliwość i wierzyć w to, że moje maleństwo mości się w macicy i rośnie, niech rośnie i w końcu mi się pokaże! nie jest to dla mnie łatwa sytuacja - czekanie jest na prawdę wykańczające buziaczki, będę pisać na bierząco dla Was warto :)

Gość pomarancza75
cześć Kobietki ! dzisiaj byłam na usg - jest pęcherzyk w macicy ! torbielki na razie nie widać, ale jeżeli będzie to prawdopodobnie jest to całkiem normalne, zwłaszcza przy tak młodej ciąży :) buziaczki Słoneczka ! :) :) :)

Gość do pomaranczki
cieszę sie barrdzo wraz z tobą,czekałam na wiadomosć od Ciebie. wierzyłam ze bedzie dobrze a hcg które robiłas utwierdziło mnie w tym!!!!!hurrra!!!!! odpocznij teraz troszke,bo chyba twoja nerwy z deka nadszarpniete przez te ostatnie dni,ale warto było czekac!!!!!

Gość pomarancza75
dziękuję ! skąd jesteś tajemnicza kobietko? ile masz lat? jesteś mamusią czy dopiero przyszłą?

Witam Pamarańczko. właśnie odpaliłam komputer i zaraz sobie pomyślałam o Tobie. Juz lepszej wiadomości być nie mogło! pogłaszcz brzuszek i spokojnej ciąży. Zobaczysz jak ten czas szybko leci. Do usłyszonka.

do pomaranczki jestem z topiku czy są kobietki które chca zostac mamami ,jesli Ci chodzi o moja osobe Pomarańczko pozdrawiam i cieszę sie z Tobą!!!!!

Gość pomarancza75
dowa , monik30 :) fajnie, że jesteście ! monik30 - podajesz, że jesteś z topiku związanego z macierzyństwem, planujesz dzidziusia? dowa - a Ty jesteś mamusią? z jakich miast jesteście dziewczyny?