Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majamajamaja

Aparat ruchomy

Polecane posty

Gość majamajamaja

czy ktoś z was go nosi mimo dwudziestu kilku lat???

Gość mmmhhm
ja juz od dwoch lat zaczelam jak mialam 19, tylko na noc i zeby sie wyprostowaly.

Gość aaaaa-aaaaa
ja mam 20 pare lat i mam ruchomy. Nosze go od ok 1,5 roku. Mam taki bo podobno mam za slabe zeby na staly. Nosze go non stop bo dentystka mi powiedziala ze im czesciej bede go nosic ,tym szybciej zabki mi sie "poustawiaja". na razie sa "wyrownywane" a za jakis czas bede miala zsuwane, bo mam szpare miedzy jedynkami. Postepy sa dosc ladne, na pewno nie takie jak przy stalym aparacie ale wazne ze sa.

Gość majamajamaja
dzięki za odpowiedzi:) ja się boję właśne tych szparek odbieram aparat we środę i boję się tych szparek czy to nieuniknione?

Gość majamajamaja
i jeszcze jedno - jaka jest szansa że się cofną z powrotem po odstawieniu aparatu? tego też sie boję;)

Gość pan ortodonta
nie cofną się tak łatwo(no ale potrzeba systematyczności i samozaparcia w noszeniu!). wiadomo że leczenie takim aparatem trwa dłużej niż stałym,ale też są efekty.po stałym też sie nosi przez 2 lata retencyjny na noc.

Gość uga buga
Mam 21 lat. Ja słyszałam od bardzo dobrej dentystki, że jeśli jest się zdyscyplinowanym, to lepiej kupić ruchomy, bo jest tańszy. Zwyczajnie trzeba go nosić cały czas. Tylko od tego ile go będziesz nosić zależy czy i w ile czasu wyprostują się zęby. On jest taki sam jak stały, tylko jest komfort, że możesz go zdjąć w każdej chwili (ślub, randka, jedzenie....). Mam od wczoraj ruchomy. Zdejmowałam go tylko na czas jedzenia. Mówić się jakoś tam da. W nocy nic nie czuć. Ząbki lekko czuję, ale to znak, że się prostują. Zapłaciłam 450zł za górny łuk - mam średnią wadę - w sumie dwójki i jedynki do poprawienia, no i 2 dziury do przesunięcia, a z tym może być problem, dlatego mam jakąś dodatkową sprężynkę, czy coś ;) Mam pytanie - jak podkręcić aparat ruchomy, by zwiększyć nacisk i by działał szybciej?

Gość Ijjjj
Abo podkrecic musisz miec takie cos specjalne ja mam i musze pykreca w zaloznosci od tego czy duzo gryze czy nie jak duzo gryze to 2 razy na dzien a jak mało to 1 na dzien :D

Gość Anja262728
Ja mam ,,motylkowe jedynki" mialam nosic aparat juz w podstawowce(ale wtedy nie bylo to takie ,,normalne"jak dzis..ale wreszcie sie zdecydowalam troche to trwalo bo mam 28 lat:-) Mam zabki gesto ustawione wiec wstepna decyzja byla ze wyrwac tylko pojawilo sie pytanie ktore skoro sa zdrowe a po drugie do ich ustawienia brakuje mi zaledwie miejsca np czworki z lekkim przerazeniem udalam sie do dentysty zeby ocenil stan zebow i uslyszlaam ze ,,szkoda zebow brakuje ci ciut miejsca a zeby bylo symetrycznie trzeba usunac dwa,po usunieciu 4 najszybciej je ustawi ale sa zdrowe jedynym zebem do zrobienia jest 6 ale ona zostawi ci mega duzo miejsca i dla wyrownania jak usuniesz z drugiej strony to juz calkiem bedzie duzo miejsca" wiec oekko zalamana ale uparta na aparat udalam sie na kolejna wizyte do ortodonty i mowie co dentysta powiedzial na to ortodonta ze ma racje bo sam nie jest za usuwaniem zebow no i mamy sprobowac z ruchomym min.4 godziny dziennie zebym nosila to po wakacjach zobaczymy jak to wszystko sie rozsunie,jesli bedzie ok to unikne wyrywania:-) jestem mama i siedze w domku to moge nosic caly czas wiec dr mowi ze super bo szybciej zobaczymy jak nam rozsunie wszystko odrazu na dol tez dostane(bo staly mialam nosic tylko na gore)...mam nadzieje ze pojdzie wszystko tak jak chce dr i bede cieszyc sie pieknym usmiechem:-))Wazne to byc w dobrych rekach..inny powiedzialby usuwamy ten i ten zakladamy aparat i pa a ten dr chce zeby wszystko idealnie gralo ze soba .

Gość uitytyuy
najgorsze jest to, że taki aparat trzeba nosic do konca zycia, bo jak sie przestanie to zeby i tak sie przesuwają do poprzedniego stanu :/

Gość gość
Mam wyjmowany na gore i na dol oddzjelnie i caly czas mi sie zsuwa dolny. Jak rano sie budze to dolny nie jest na zebach tylko nad nimi co mam zrobic POMOCY.

Gość gość
Hej, a ile masz lat? Bo z tego co ja wiem, aparaty ruchome są dla dzieci do 12 r.ż. później raczej zakłada się stały... Ja przynajmniej tak się dowiedziałam w kilku źródłach niezależnych. Też chciałam ruchomy, ale wszyscy odradzali z uwagi na mniejszą skuteczność. A ja nie chciałam nosić "żelastwa"... Finalnie zdecydowałam się założyć w Rock Your Smile stały aparat ceramiczny, bardzo dyskretny. Jestem bardzo zadowolona z tego wyboru, bo efekty szybko przychodzą :)