Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kopnieta panna

JAK segregować smieci?

Polecane posty

Gość kopnieta panna

chce to robic, ale kompletnie sie nie znam... jakie powinny byc podzialy? jakie smeitniki? czy 6 wiader w kuchni uroczyscie porozstawianych? powiedzcie mi wsyzstko co wiecie :) dzieki

Gość kopnieta panna
jak Jak JAK?

Gość very
najpierw to dobrze przemyśl, najgorsze sa działania chaotyczne...;-)

Gość kopnieta panna
mysle i mysle, a do myslenia najlepsze sa doswiadczenie doswiadczonych :) wiec doswiadczeni - prosze o pomoc! :-)

kosz zielony -szklo kosz zolty-plastik kosz niebieski-papier kosz czarny-odpady nuklearne:D

Gość kopnieta panna
setunia, dzieki - z tym sobie poradze ;-) bardziej interesuje mnie kwestia segregacji w domu. gdzie to trzymac na przyklad... w jakich pojemnikach - co

Gość very
no wiec moje spostrzeżenia sa nastepujące. W Polsce segregowac się nie da. To nie ma sensu. Co z tego ,ze posegregujesz swoje smieci, skoro i tak wylądują we wspólnym śmietniku z tymi nieposegregowanymi. Daleko nam pod tym wzgledem do innych.... co wiec mozna zrobić w Polsce? ano mozna tych smieci nie produkować zbyt dużo we własnym domu. Ograniczyc opakowania plastykowe do minimum, wszystkie te reklamówki, woreczki. Zakupy- starannie wybierac produkty zwracając uwage na opakowania- metalowe, szklane, papierowe, zabierac ze sobą torbę na zakupy. Najbardziej mnie przeraża plastyk- rozkłada się nawet 300lat. koszmar. Zbierać baterie, zanosić na stacje benzynową. Ponoc ludzi mozna ocenic po odpadach, które produkują. W tym widać szacunek do Ziemi i Ludzi lub jego brak.

Gość kopnieta panna
ale ja slyszalam, ze jest inaczej - smieci segregowane wrzucaja do tego samego samochodu. zeby nie ejzdzic oddziwlnie p oszklo, papier itd... ale one sa nadal posegregowane nikt ich nie meisza

Gość kopnieta panna
jak jak JAK? ;) nie dam wam spokoju :P

Gość sebol27..
a co ty jeszcze chcesz? instrukcje jak wrzucac smieci do kosza? :o

Gość kopnieta panna
nie - jak najlepiej praktycznie segregowac to w domu, w kuchni - w jakich pojemnikach, gdzie itd... no spoko, ale dam juz wam spokoj :-)

Gość sebol27..
o jezus maria!! :o

Gość kopnieta panna
jej - przeciez powiedzialam, ze daje juz sobie spokoj... EOT i nie podnosimy

Gość very
najlepiej sie segreguje we wspólpracy z mężem/chłopakiem;-) wręczasz mu siate z metalem, druga ze szkłem do drugiej reki i mówisz : Kochanie zrób coś z tym! ;-) 1.szklo- stoi w szergu w szafce z koszem na śmieci 2. metal- składuje w glebokiej szufladzie- umyty 3. plastyku nikt nie chce zbierać posegregowanego- wywalam do kosza.... 4. odpady organiczne-najczęściej do wc 5.papiery- składam w paczki, a te znikaja same ze śmietnika...

Gość kopnieta panna
a może ktoś opisałby mi to bardziej szczegółowo? bo nadal nie wszystko kumam :classic_cool:

Gość kopnieta panna
a może ktoś opisałby mi to bardziej szczegółowo? bo nadal nie wszystko kumam :classic_cool:

Dnia 9.02.2006 o 16:34, Gość kopnieta panna napisał:

nie - jak najlepiej praktycznie segregowac to w domu, w kuchni - w jakich pojemnikach, gdzie itd... no spoko, ale dam juz wam spokoj 🙂

Cześć. Tak sobie czytam ten wątek i wydaje mi się że jeżeli potrzebujesz bardziej szczegółowych informacji, to powinnaś napisać więcej szczegółów. Czy mieszkasz w mieszkaniu czy w domu? Czy masz dużą kuchnię albo jakieś miejsce w domu gdzie możesz postawić pojemniki do segregacji śmieci?
Ewentualnie zbierz do kupy to o czym wszyscy piszemy i dobierz najlepsze rozwiązanie dla siebie

Ja np. mieszkam wi mieszkaniu i mam mało miejsca. W kuchni trzymam jeden kosz na odpady zmieszane i dwa pojemniki do segregacji, na papier i plastiki (tylko tyle zmieści mi się w szawce pod zlewem). Dalej napiszę co robię ze szklanymi butelkami
Ponieważ mam całkiem zgranych sąsiadów na piętrze w bramie, zgadaliśmy się na wspólny zakup trzech pojemników do segregacji, które stoją na piętrze na klatce: na papier, plastik i szkło (gdzie wyrzucam szklane butelki jak się trafią). Każdy z sąsiadów jest odpowiedzialny za opróżnianie jednego worka do odpowiedniego kontenera ze śmieciami pod blokiem. Myślę że podstawowoa segregacja na początek powinna Ci wystarczeć, tj, papier, plastik, szkło i mieszane.