Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaaaa

Ciemny zab-jaka przyczyna?

Polecane posty

Gość monikaaaaaa

Co moze byc przyczyna zmiany koloru zeba? Jestem zalamana.Wczoraj moj 4-letni syn mial normalny kolor zeba-bialy a dzis rano zrobil sie szary i nie pomaga zadna pasta.Czy ktos wie co moze byc tego przyczyna?

Gość frajda
Prawdopodobnie przyczyną jest żelazo. Czy nie dajesz mu preparatu witaminowego z zelazem - i to w formie oranżadki (do picia)? Mojej córce tak poszarzał ząbek od multiwitaminy uszlachetnionej żelazem. (takie preparaty lepiej podawać w formie tabletek do łykania) zmiana koloru zęba moze być spowodowana np antybiotykoterapia. Z czasem przejdzie - tylko trzeba wbogacić dietę w wapń i może pomysleć o zmianie pasty do zebów na lepszą - np Elmex

Gość monikaaaaaa
Nie podaje mu zelaza,chyba,ze jest w sokach,ktore czesto pije.Antybiotykow juz dawno nie bral.Ostatnio byl leczony Eurospalem,moze on byc przyczyna?

Gość frajda
Chyba nic już więcej nie doradzę, choć rozumiem, że bardzo się martwisz. Chyba warto, żeby ząbek obejrzał dentysta. Co do Eurespalu - nie wiem, czy może np demineralizować zęby, ale wiem, że paskudnie działa na żołądek. Nie wiem po co dzieciaczkom go przepisują

Gość monikaaaaaa
Dziekuje za odpowiedz.Jestem naprawde zalamana,napewno pojde do stomatologa.