Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pikolkia

suche plamy na skórze

Polecane posty

Gość pikolkia

Moja 6 miesięczna córka ma na plecach z 8 suchych plam, tylko na plecach, które znikają od posmarowania zwykłym bambino, jednak po paru dniach powracają. Próbowałam smarować olilatum kremem, oliwka. Jednak to wciąż powraca. Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u lekarza, jednak plamy były akurat mało widoczne i pediatra stwierdził, że nic nie widać. Dziś plamy są już nieco większe. Czy ktoś miał podobny problem???? Jakim kremem można to całkowicie zwalczyć? Zaznaczę,że córka ma bardzo delikatną cerę. Z góry dziękuję za odpowiedź

moja córka z tego co opisujesz ma podobne plamki, ale na nóżkach. Są koloru miodowego, jedne wieksze inne mniejsze, początkowo były intensywniejsze teraz bledną. Byłam z tym u dermatologa- Tobie też radze, sama nie stosuj nic, ewent. możesz natłuszczać. Lekarz powiedział mi że to \"przypadłość \" kilku mies. dzieciaczków, pojawia sie w jesieni i zimie, ponoć sie wyrasta z tego. Moja córka również am bardzo suchą skóre dostałam od dermatologa krem pimafucort i musze ją smarować balsamami bardzo natłuszczającymi ( smaruje La Roche-Posay Lipikar) wprawdzie jest drogi 400ml. kosztuje 65 zł ale jest rewelacyjny i na długo starcza. Ale lepiej abys poszła do lekarza dermatologa, da Ci odpowiednie kremy i zobaczy dokładnie co to jest. Pozdrawiam moja córka ma 9 mies.

dlatego będzie lepiej jak pójdziesz do specjalisy zobaczy te plamki i powie Ci co masz robić

Witam :) Mój syn ma 7 i pół miesiąca i takie plamki ma od około 5 miesiąca.Z początku te plamy były szorstkie i blade.Do niedawna pojawiało się ich dużo ,duże i czerwone :( na brzuszku,pleckach i nóżkach aż szkoda mi było maluszka.Poszłam z tym do lekarza i okazało się to co podejrzewałam czyli alergia.Powstawało pytanie na co?Więc od poniedziałku (w tamtym tygodniu)wyeliminowałam ze swojej diety mleczne produkty,czekoladę,sery,orzechy i wszystkie produkty,które zawierały śladowe ich ilości,nawet margarynę z dodatkiem masła.Już od tego poniedziałku plam nie było więc wypiłam 2 szklanki mleka(miałam raz na tydzień wprowadzać jakiś produkt alergizujący-tak umówiłam się z pediatrą).Dziś rano jak przebierałam Olivierka zobaczyłam plamy-znowu się pojawiły :O Czyli moje dziecko uczulone jest na nabiał.Jak znikną te plamy będe wprowadzć następne produkty alergizujące. Jak nie wiesz co to jest u twojego maleństwa powinnaś iść do lekarza(może powinnaś zmienić pediatrę) i porozmawiać na ten temat.A jak nie to możesz na własną ręke podjąć dietę tak jak ja i wtedy się okaże :) Pozdrawiam serdecznie 🖐️