Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiaqwna

popuchniete i krwawiace dziasła w ciazy

Polecane posty

Gość misiaqwna

dlaczego????

Gość brak witamin

Gość misiaqwna
no nie wiem ostatnie badania były super-moze to jakies zapalenie??

Gość mialam to samo...
tez miałam popuchnięte i krwawiace diząsła,wprawdzie nie byłąm wtedy w ciąży.Poszłam do dentysty i okazłao się,ze mam zapalenie dziąseł,zalecił mi zmienic szczoteczke na miekką,dokdladnie i delikatnie szorowac zeby i działa i plukac szalwia.Pomogło:-)

ja tez tak miałam i moja dentystka powiedziala ze w ciazy czasem tak jest i juz, potem wraca do normy i rzeczywiscie. rodziłam prawie rok temu a dziasla przestały krwawic jakis czas po porodzie i teraz jest ok.

Gość w ciąży to
całkiem normalne, moja dentystka doradziła zmienić mi szczoteczkę na TWARDSZĄ (w przeciwienstwie do powzszego postu ;) ) no i tez pomogło :)

To nic nadzwyczajnego i niepokojacego - mozna dla zlagodzenia dolegliwosci kupic bardziej miekka szczoteczke i plukac jame ustna dentoseptem

Gość misiaqwna
kupiłam szałwie i "specjalna" paste to zebow na dziasła-mam nadzieje ze bedzie lepiej

To buzujące hormony tak działają. Polecam paste lacalut active i płyn eludril.

Ja mam dokładnie to samo. Moja pani stomatolog powiedziała ze to normalne i poleciła specjalną pastę. Można ja kupić w aptece. Pozdrawiam

Tez tak mam. Grzywa=> pasta pomogła? Na eludrilu jest napisane, że nie jest wskazany w ciąży :O

Gość asiol
lepiej iść do dentysty żeby wykluczyć zapalenie, ale w ciąży tak bywa i często samo przechodzi

Gość campanella
jakby ktoś tu jeszcze zaglądał: co do eludrilu na oficjalniej stronie pisza tak : Chlorheksydyna w postaci preparatów Eludril i Elugel jest bezpieczna do stosowania miejscowego u kobiet w ciąży. Diglukonian chlorheksydyny , jako wielkocząsteczkowe białko nie przenika do krwioobiegu i tym samym nie może dostać się do płodu. Preparaty na bazie CHX są stosowane miejscowo do redukcji stanu zapalnego w jamie ustnej, który , jak dowodzą badania może wpływać niekorzystnie na rozwijający się płód i przebieg ciąży. czyli ze stan zapalny moze bardziej zaszkodzic niz sam płyn

Gość campanella
inna strona, jakas klinika stomatologiczna zaleca tak: Ciężarnej zaleca się płukanie rozcieńczonym płynem do higieny jamy ustnej z zawartością fluoru. Nie zaleca się mycia zębów szczoteczką bezpośrednio po wymiotach, gdyż nasila to uszkodzenia szkliwa. U kobiet tych wskazane jest również płukanie jamy ustnej 0,12% roztworem chlorheksydyny np. Corsodyl, Eludril.