Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

an2an

fruktozemia

Polecane posty

Czy kt贸ra艣 z Was wie cokolwiek o tej chorobie (zaburzenia metaboliczne,spowodowane wrodzon膮 nietolerancj膮 fruktozy),czy to mo偶na wyleczy膰-nie mog臋 je艣膰 owoc贸w,s艂odkich warzyw i w og贸le nic slodkiego,prosz臋 o pomoc

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nina25
Dowiedzia艂am sie o tym ze jestem chora w wieku 12 lat. nie zdawa艂am sobie sprawy jakie to moze miec konsekwencje dla mojego zycia. Wszystko jest normalnie z moim zdrowiem nie jem produkt贸w niedozwolonych i wszystko gra. Je艣li cos zjem objawy wystepuja po jakim艣 czaie tzn.w chwili gdy rozpoczyna sie trawienie tego co zjadlam. Objawy typu:wymioty lub biegunka a czasem tez zawroty g艂owy og贸lne oslabienie jakbym za chwile mia艂a zemdlec. Na szczescie zdarza mi sie to bardzo zadko. W tej chwili normalnie funkcjonuje pracuje mam ch艂opaka kt贸rego bardzo kocham lecz niestety ta choroba zaczyna niszczyc mi zycie dlatego 偶e jego rodzice nie zgadzaj膮 sie na nasz zwi膮zek tylko i wy艂膮cznie ze wzgledu na moja chorobe obawiaja sie 偶e nasze dzieci tez beda chore. Jestem juz na skraju wytrzymalo艣ci. Nie wiem co robi膰. czas nagli. Pierwszym krokiem jaki zrobi艂am jest um贸wienie sie na wizyt臋 w poradni metabolicznej w CZD w W-ie. niestety najblizszy wolny termin to dopiero kwiecie艅. Nie znalaz艂am jak na razie nic konkretnego w necie na ten temat. Wiem tylko 偶e chorobe ta moga miec moje wnuki lub prawnuki. Jesli kto艣 wie cos wiecej na ten temat prosze o kontakt.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mikopiko
Cze艣膰. Jestem mam膮 10 miesi臋cznego Olusia, u kt贸rego stwierdzono to paskudztwo. Troch臋 si臋 z tym oswoi艂am ale oczywi艣cie nie do ko艅ca. Wiem, 偶e do ko艅ca 偶ycia b臋dzie mia艂 wiele ogranicze艅 i wcale mi si臋 to nie podoba!!! Najgorsze w tym wszystkim jest to, 偶e on nie ma takich charakterystycznych objaw贸w jak inni (wymioty, biegunka) -mo偶e mia艂 nudno艣ci po zjedzeniu czego艣 niedozwolonego ale jest zbyt ma艂y aby mi o tym powiedzie膰? Je偶eli rzeczywi艣cie nie b臋dzie mia艂 takich objaw贸w b臋dzie mu trudno w przysz艂o艣ci zachowa膰 diet臋, a to bardzo nie dobrze. A co do w膮tpliwo艣ci niny 25 czy dzieci mog膮 by膰 chore to jest to ma艂o prawdopodobne. Aby dosz艂o do choroby oboje rodzice musz膮 by膰 nosicielami tej choroby , dlatego te偶 ta choroba jest tak rzadka. A nawet jak oboje rodzice tak si臋 dobior膮 to przy czw贸rce dzieci:25% 偶e dziecko b臋dzie chore; 25% 偶e b臋dzie zdrowe, 50% 偶e b臋dzie nosicielem (chyba dobrze napisa艂am!!!)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fruktobaby
Witam serdecznie, Jestem mam膮 4 dzieci- niestety moj najm艂odszy synek(8mies) zoata艂 zdiagnozowany WNF. Jeste艣my rodzin膮 lekarsk膮 i chyba tylko dzieki temu udalo sie tak szybko wychwyci膰 chorob臋, ale napotykamy tak ogromne bariery w informacji na temat fruktozemii, diety, sposobu 偶ycia- 偶e po prostu czujemy si臋 bezradni. Bardzo chcia艂abym nawi膮za膰 z Pani膮 kontakt, a ka偶da wskaz贸wka i podzielenie si臋 do艣wiadczeniem bylaby dla mnie bardzo, bardzo cenna. Zostali艣my zdiagnozowani niedawno, stoimy u progu zmiany diety dla calej rodziny - tak aby Ma艂y mogl dorastac posrod dobrych nawykow. Niestety nawet CZD nie jest w stanie zbyt wiele nam pomoc czy doradzi膰 i odsylaj膮 nas do os贸b choruj膮cych na WNT. Dietetycy kompletnie nie znaj膮 wytycznych- wspieram si臋 ameryka艅skimi wytycznymi ale r贸wnie偶 jest ich niewiele. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰, je偶eli kogo kogokolwiek trapi temat Fruktozemi i ma wiele pyta艅 na kt贸re nie zna odpowiedzi, s艂u偶臋 pomoc膮. Mam 27 i tyle te偶 偶yj臋 z t膮 " chorob膮" mo偶e napisa膰 do mnie ch臋tnie i z ogromn膮 przyjemno艣ci膮 pomog臋, a mo偶e kto艣 pomo偶e mi bo jak dot膮d na swojej drodze nikogo z ow膮 "chorob膮" nie spotka艂am. Z ch臋ci膮 powymieniam si臋 informacjami. I nie panikujcie prosz臋 to nie jest takie straszne ;) slon_745@op.pl

Udost臋pnij ten post

U mojej 18 letniej c贸rki stwierdzono w kwietniu zesp贸艂 z艂ego wch艂aniania fruktozy.Dodatkowo c贸rka choruje na refluks. Najpierw pr贸bowa艂y艣my same wyeliminowa膰 fruktoz臋 w jedzeniu ale c贸rka mia艂a tak nasilone objawy wymioty, biegunki b贸le brzucha 偶e przesta艂a chodzi膰 do szko艂y, uda艂y艣my si臋 po pomoc do dietetyczki i jest lepiej.Tak samo musi przestrzega膰 diety jak osoba z wrodzon膮 fruktozemi膮 na to nie ma lek贸w tylko eliminowanie z diety.Gdyby kto艣 dysponowa艂 sprawdzonymi przepisami na jakie艣 ciasteczka z glukoz膮 to b臋d臋 wdzi臋czna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam wszystkich. Takich jak "my" nie jest zbyt wielu i gdyby nie internet my艣la艂abym, 偶e jestem jedyna :D Nikt o tej chorobie nigdy nie s艂ysza艂 a lekarze zawsze robili i robi膮 do tej pory 'wielkie oczy' , gdy m贸wi臋 o moich objawach i reakcji organizmu nawet na sam unosz膮cy si臋 zapach pieczonego ciasta. Sama (dzi臋ki internetowi) musia艂am odkry膰 co mi dolega. Podzielam zdanie Slon_745 mo偶na z tym normalnie 偶y膰, wystarczy po prostu ca艂kowicie wyeliminowa膰 fruktoz臋 z diety. W moim przypadku dzia艂o si臋 samo. M贸j organizm nigdy nie przyjmowa艂 s艂odyczy, warzyw, owoc贸w......nigdy mi nie smakowa艂y wi臋c nie jad艂am i rozwija艂am si臋 prawid艂owo. Ka偶dy organizm ma swoja tolerancj臋 na cukier. np. 偶adne syropki nie wchodzi艂y w gr臋-tylko tabletki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam .Mo偶e masz jakie艣 przepisy na jakie艣 ciasteczka bez cukru.pr贸bowa艂am upiec sernik beznadzieja ca艂y wyrzuci艂am.Podaje email debskarenata@op.pl z g贸ry dzi臋kuj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zamartwiajaca sie mama
Chcialam odswiezyc watek.nietolerancja fruktozy.dowiedzielismy sie o tej chorobie niedawno u niemowlaka.czy ktos wie gdzie sa specjalisci od fruktozemii.jak pomoc.czym karmic.jak zbilansowac diete zeby niezaszkodzic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Cze艣膰, ja by艂am d艂ugo prowadzona w Instytucie Matki i Dziecka (poradni specjalistycznej). Fruktozemie zdiagnozowano mi dopiero w trzecim roku 偶ycia. Niestety, w膮troba troch臋 cie偶ko to znios艂a. Ale wtedy nikt nie wiedzia艂, nie by艂o tylu test贸w itd. W zasadzie leczenia nie by艂o, tylko pilnowanie diety i stanu w膮troby. Teraz mam 33 lata i sobie normalnie funkcjonuje. Mam m臋偶a, bardzo dobr膮 prac臋, du偶o wyje偶d偶amy, teraz spodziewamy si臋 dziecka :) dieta dalej pod kontrola, raz na rok testy na stan w膮troby i usg ;) naprawd臋 bywaj膮 gorsze rzeczy :) Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post