Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kapustnik

Wizyty u gina w ciąży

Polecane posty

Gość kapustnik

Dziewczyny, troche się niepokoje ginką, która prowadzi moją ciążę. Dotychczas byłam z niej zadowolona, wcześniej wyleczyła mnie z nadżery chemikaliami, nie miałam żadnych wypalanek. Ale mam wrażenie, że olewa moja ciąże. Miałam już u niej 3 wizyty. Nigdy nie mierzyła mi ciśnienia, a moje wiztyt wyglądają tak - ile Pani waży (sama się waże w domu przed wizytą) i na USG. Tam oglądamy dzieciątko i sprawdza co się dzieje z torbielą (mam na jajniku). Potem wydruk, wszystko ok i do następnej wizyty. Na samym początku kazała mi zrobić badania i coś napomknęła o trójwymiarowym uSG , ale to w późniejszym czasie. Na słowo test PAPP-a zrobiła dziwną minę (tak jakby pierwszy raz słyszała) i zaleciła test potrójny. To jest starsza kobieta i z jednej strony czuje się u niej dobrze, bo ma doświadczenie a z drugiej wydaje mi się, że mnie totalnie olewa

Gość zapytajka233
Chodzisz do niej państwowo czy prywatnie? Jak prywatnie, to zmień lekarza. W końcu świadczy usługę za Twoje pieniądze. Jak państwowo, to jakoś mnie nie dziwi jej zachowanie. W prawdzie również świadczy usługę za Twoje pieniądze, ale wiadomo co to jest za służba zdrowia. Ja już straciłam złudzenia. A tak na marginesie - ja też się sama ważyłam w domu. Ale mój doktor mierzył ciśnienie, robił ktg (to w późniejszych miesiącach), odpowiadał na każde pytanie czy wątpliwość.

Gość kapustnik
Chodzę prywatnie. Podobało mi się, że nie jest takim 'histerycznym' lekarzem i po prostu jakoś tak jej ufam. Ale może jej brak 'histerii' to zwykłe zobojętnienie. Tak już postanowiłam, że przejdę się na jedną wizytę do ginki, która prowadzi ciążę mojej siostry i zobaczę jak zostanę potraktowana. Zresztą moje wątpliwośći chyba zaczęły się jak wylądowałam na pogotowiu z krwawieniem i siostra powiedziała - skontaktuj się ze swoją ginką .Tak dzwoń, tylko kto zna telefon ?! Nie chcę robić z siebie wygodnej paniusi, ale naprawdę coś mi z tym moim prowadzeniem ciąży nie gra. O KTG też czytałam, może jeszcze za wczesnie , jestem w 15 tyg.

Gość zapytajka233
Może być za wcześnie na ktg. Wiesz, ja wychodzę z założenia, że jeśli nie jesteś zadowolona, to możesz (masz prawo) wybrać sobie innego lekarza. W końcu chodzi o Ciebie, Twoje dziecko i zdrowie. Jak czytam na tym forum dziwne zapytania, które powinno się kierować od lekarza, to mnie trwoga ogarnia. Mój doktor na pierwszej ciążowej wizycie podał mi swój numer na komórkę i powiedział, że mogę dzwonić jeśli tylko będę miała problem czy wątpliwości. Myślę, że to nie jest jakieś nazdzwyczajne traktowanie.

Gość mama w ciąży
Ciągle słyszę,że jeżeli chodzi się w ciąży do lekarza,który ma podpisaną umowę z NFZ to są to wizyty nieproduktywne.Że sie odlewa ciężarne i ogólnie lekarze są zobojetnieni. A ja drugą ciąże prowadzę u lekarza z przychodni.I powiem Wam,że nie widzę,aby on nie przejmował się mna!!!Co miesiąc ważą mnie(:O:O:O),mierzą ciśnienie.Mam ustawowe 3 usg w czasie całej ciąży.Dodatkowo,moge sobie oczywiście zrobić odpłatnie np.USG D(idę na nie za tydzień),ale nikt mnie ani mojego dziecka nie olewa. Dostałam od lekarza nr.tel.na komórkę i do domu.Mogę dzwonić i w dzień i w nocy.Z każdym nawet najgłupszym pytaniem.Tak więc nie uważam,że wszyscy lekarze z przychodni są beznadziejni.:):)

Ja to samo.W przychodni, co miesiąc ważenie, ciśnienie, krew,mocz, USG kiedy chciałam (miał w gabinecie) tylko za wydruk płaciłam (papier). Toxoplazmoza, glukoza, WR - wszystko za darmo. I komórkę do niego też miałam.

Gość mamamamamma
to trafiłyście świtnie ja pierwzsy raz poszład do lekarza do przychodni a od niego az zionelo ogniem stwierdził ze zadnej ciąży nie widzi była bardzo nieprzyjemny i do tego ta piguła co stała za nim w trakcie badania miala mine jakby mi laske robila ze musi tam siedziec. No i po tym jak ten lekarz stwierdził ze ciąży nie ma na drugi dzien ruszyłam do innego lekarza do gabinetu prywatnego i okazałao sie ze jestem w ciazy. Mój lekarz traktował mnie super fak placilam ostro a musialam chodzic co tydzien do niego tak gdzies od 4 miesiaca. Tylko mialam pecha ze jak ja zaczelam rodzic to on wlasnie lezal na operacji wycinania wyrostka robaczkowego i tylko dlatego nie był przy porodzie.

Gość kapustnik
Właśnie czytam 'harmonogram wizyt" ginekologa podczas ciąży i jest jak byk za każdym razem: -pomiar ciśnienia tętniczego -badanie ginekologiczne przez pochwę -ważenie z tych trzech standartowych badań ja mam robione tylko 'jedno' - waże się sama w domu przed wizytą ! Już nie wiem czy to skandal czy może ja przesadzam. Zmieniam ginekologa

Słuchaj... Jeżeli chodzisz prywatnie i płacisz kasę, to myślę ze ta opieka powinna być na naprawdę wysokim poziomie. Ja tez chodzę do prywatnego gabinetu. Co miesiąc mam usg, mierzenie ciśnienia, warzenie, badanie ginekologiczne i zawszę mogę liczyć na wyczerpującą spokojną odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Lekarz jest uśmiechnięty i nigdy nie daje po sobie poznać ze miał np zły dzień. Myślę ze powinnaś udać się do innego lekarza jeżeli źle się czujesz u tej ginki. Myślę ze do ginekologa trzeba mięć tez zaufanie. Będziesz się z nim spotykać przez dobrych kilka miesięcy:)