Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiol

narkoza przy badaniu dna oka u dziecka - 1,5 roku???

Polecane posty

Gość asiol

witajcie mojej małej ucieka oczko, zdarza sie to kilka razy dziennie, lekarz zalecił badanie dna oka, chce to obejrzeć dokładnie pod mikroskopem, mówi, ze takie szarpanie sie z dzieciakiem nie ma sensu, moze wtedy zajrzeć , ale nie zbada tego az tak dokładnie jakby chciał, no więc ma to byc zrobione pod narkozą, taką wziewną, maska, kilka wdechów, dzieciak ma być uśpiony na kilka minut, powiem szczerze, ze nie wiem co na ten temat mysleć, pomóżcie, dziękuję

Moja córka miała podobne badanie jednak bez mikroskopu. Badane miała dno oka. Najpierw wkroplono jej do oczka, a po 15 minutach badano. Miała wtedy niespełna 4 miesiące. Krzyku było pelno i jedno oko łatwo było zbadać. Jednak przy drugim było już problem. Myślę, ze rzeczywiscie dziecko będzie się wyrywało, tym bardziej silne 1,5 roczne dziecko. Myslę, ze jeżeli konieczne jest sprawdzenie szczegółowe to dobre byłoby podać narkozę. W wieku niespełna 2 lat miał również badane oczka mój synek, ale nie dno oka, tylko z innej przyczyny, ( miał podejrzenia pewnej choroby i stąd różne badania, w tym okulistyczne)niesttey nie udało się zbadać mu oczek. Dziecko 1,5 jest ruchliwe, silne i nie rozumne na tyle, zeby siedziec ciuchutko. Myślę, ze narkoza byłaby tu rozwiazaniem. chociaż rozumiem Cię, ze cięzko podjąć taką decyzję. 🌼

Gość asiol
dzięki, chyba zwariuję, to podobno jakis super hiper dobry okulista co ma ja badać, kolega pediatra mi go załatwił, badanie jest odłozone, bo młoda się przeziębiła a ja nie zadzwoniłam jej znowu zapisać tylko się tu dręczę :(

wiem, ze ciężko podjąć decyzje o narkozie. Sama bym się denerwowała, to zrozumiałe, ale myslę, ze nie ma szans by zbadać tak malutkie dziecko bez szarpaniny;) na bank będzie się bronić przed badaniem. Powodzenia i odwagi i oczywiście zdrówka malutkiej 🌼

Gość asiol
jeszcze raz dziękuje pięknie