Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nimfa Błotna

dominikana

Polecane posty

gdzie na dominikanie jest biały piasek a gdzie żółty? od strony atlantyku cxzy morza karaibskiego? proszę o praktyczne porady osób które tam były, bo chcę polecieć z mężem, szukam raczej ciszy, zieleni, białych plaż i żeby nie było najdrożej. No i z biurem czy na własną rękę?Pozdrawiam wszystkich

Gość zsa
podobno jest bosko-bialy piasek jest na wyspie samana-kup przewodnik z gazety wyborcej"dominikana i haiti"25zl ale byl gdzies 2 tyg temu. Ja lece na dominikane za tydzien, ale wlasnie wrocil moj znajomy i jest ok-sloneczko, ciepelko. ....

Gość kayka
JA bylam w Punto Cana i wszedzie byl cudny czysciutki piasek :)

Gość kotek1211
Ola ! Bylam w Punta Canie w grudniu. Musze przyznac, ze plaza Bavaro jest cudowna, piasek bialy, palmy krolewskie, hotel luksusowy (noiutki 5 gwiazdek).... Ale ...... wynudzilam sie strasznie te dwa tygodnie! Kolezanka (byla w Puero Plata) ostrzegala mnie, ale ja chcialam biala plaze, palmy i morze!!!!! Gdybym teraz miala wybierac, to wzielabym Kube (Varadero, bo tylko 2 godziny od Havany). Musisz zdawac sobie spawe, ze na Domnikanie nie ma duzo do zwiedzenia, a za 1-dniowa wycieczke zaplacisz od osoby 80-100 dolarow (oczywiscie amerykanskich)! W kazdym razie polecam goraco zabranie 3-5 ksiazek (na plazy polowa ludzi czyta), dolary amerykanskie (rowniez 1- dolarowki - ok 50- na drobne wydatki i napiwki.) Lepiej nie brac czekow, rowniez karty platnicze i kredytowe nie sa dobrym rowiazaniem. Waluta oficjalna jest peso, ale przelicznik dolar- peso bardzo zly!!!! Napiwki sa rowniez chetniej brane w dolarach! Polecam zabranie kilku butelek kremu do opalania (rozne faktory ochronne!) Na Dominikanie zaplaci sie za cos takiego 30 dolarow za buteleczke!!!!!! No i ( na wszelki wypadek) lekarstwa (apteczka): cos na goraczke, na bol, na biegunke i na .....brak biegunki (mnie to spodkalo i nie moglam isc przez 10 dni na toalete). Porady lekarskie sa tam bardzo drogie..... Podaje strone z opisem i ocenami hoteli www.holidaycheck.de (po niemiecku) oraz www.tripadvisor.com (po angielsku) Polecam te dwie strony: mnostwo prywatnych opisow hoteli, bardzo szczegolowe i trafne oceny.... Zycze duzo slonca!

Gość poprzedniczka wspomniala
o Kubie, przypomnialo mi sie cos. Moja szefowa jest bardzo zamozna i wplywowa osoba, zjezdzila kawal swiata i tydzien temu wrocila z Kuby. Powiedziala ze to byl najgorszy wyjazd w jej zyciu. Piekny hotel, warunki super, tyle ze zewszad wyziera taka bieda, ze nie byla w stanie sie tym cieszyc. Bardzo mnie to zdziwilo, bo na codzien nie jest to osoba litosciwa i skoro nawet ja poruszyly warunki, w jakich zyja tam ludzie, to mysle ze normalny czlowiek wymieknie duzo szybciej. Caly czas opowiada o wynedznialych dzieciach, o domach bez dachow itp. Teoretycznie trzeba by siedziec caly czas przy hotelu i nic nie zwiedzac, jesli sie nie chce tego widziec. Mowila ze biede widac bylo i w innych krajach, ale to co widziala na Kubie odebralo jej ochote na wypoczynek i szalenstwa.

Gość Kotek1211
Czesc! Dominikana tez nie jest krajem zamoznym. Najgorzej maja tam ludzie z Haiti (to zachodnia czesc Hispaniolii, czyli wyspy na ktorej jest Dominikana). Jak przejezdza sie przez miasto, to widac duzo staganow z miesem, tak po prosto na upale wisi polowka swini....., bez jakiejkolwiek lodowki, albo cienia....I to ludziej jedza..... A domki to tez sa malutkie.....i biedne. Jednak najgozej jak juz mowilam maja Haitanczycy, pracujacy na plantacjach trzciny cukrowej..... Chyba w wielu panstwach Ameryki Srodkowej jest biednie.... Na Kubie slyszalam, ze z koncem "wsparcia" radzieckiego wiele sie na niekorzysc zmienilo. Wiele towarow jest nieosiagalna (bateria, srodki higieniczne, slodycze i zywnosc). Chyba nie da sie zmienic swiata, czasami jak dalam np. w Dominikanie dobry napiwek, to sobie pomyslalam, moze te pieniadze sa bardzo wazne dla kogos (np na lekarstwo albo zywnosc). Tak samo jest z Kuba, jak na Kubie da sie dziecia slodycze albo zabawki, albo ubranka (nawet uzywane), albo paste do zebow- to na pewno mozna zrobic cos dobrego!

Gość jasne jasne
kazdy ma inny sposob odczuwania, jeden sie przejmie bieda i nie bedzie mogl spokojnie plawic sie w luksusach widzac nedze dookola, inny da pare cukierkow i poczuje sie taki dobry niestety swiata nie zmienimy, kazda z nas sama nie sprawi, ze bieda zniknie, ale ja czulabym sie dziwnie jadac do kraju gdzie jest straszna bieda. Nie moglabym tam wypoczywac, chocbym kilogramy cukierkow rozdala dzieciom.

Gość caraibek
Punta Cana = bialy piasek Puert Plata = zolty Poludniwa czesc wyspy zdecydowanie ladniejsza.

Byłam na Punta Cana - znacie taki hotel jak Occidental Grand? Właśnie w tym kompleksie mieszkałam i jestem do dziś pod wrażeniem tego przepychu. Super było i nie zapłaciłam nawet tak dużo, bo znalazłam ofertę Bon Voyage. W sumie to tylko dzięki tej firmie bawiłam się tak dobrze, bo zadbali o wszystko:

Na Haiti to jeszcze długo nie można będzie pojechać. Mi się marzy Dominikana. Mówisz, że z Bon Voyage byłaś? Ja się rozglądałam za ofertami i waham się miedzy Bali i Dominikana właśnie. Na prawie dwa tygodnie ze wszystkim można za około 4 tysiące polecieć z tą firmą. A z tego co widziałam baza hoteli u nich kusi, totalny luksus.

Gość xooorx
hmmm nie wiem gdzie jest bialy piasek ale wiem gdzie jest tanio: dominikana.eu

Gość ahikko
a faktycznie najlepiej wlasnie z niemeic leciec

jest tu ktos , kto byl na Dominikanie i moze mi cos polecic, jakies miasto, hotel, gdzie najlepiej jechac ?

Gość gość
Dobrze ze trafilam na to forum, tez myslalam o Dominikanie ale z tego co widze lepiej zmienic kierunek. Nie chce patrzec na taka biede... Pomoc im nie pomoge bo sama ciulam na wakacje a tylko sie zdoluje ze inni maja duzo gorzej i zyja :(