Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bartek18

Samotność z wyboru

Polecane posty

Myślę,że samotność z wyboru ma swoje dobre strony.Wiele ludzi żyje samotnie i są szczęśliwi, bo np. mogą poświęcić swe życie do wykonywanego zawodu któremu sie całkowicie oddają.Ale dlaczego nazywamy ich samotnymi?przecież człowiek samotny to taki któremu nie ułożyło sie życie prywatne, a zamieńmy samotny na wolny, niezależny?nie lepiej brzmi?Pisze o tym bo sam wybrałem taką droge i jestem z niej zadowolony.Od nikogo nie jestem uzaelżniony, podporządkowany, czuje sie wolny.

Gość all right
nikt nie jest samotny z wyboru jedynie natyka się na ludzi z którymi nie chce być lub którzy nie chcą być z nim..zazwyczaj ma przykre doświadczenia z przeszłości które tak a nie inaczej go ukształtowały

Gość jedna na milion
to jak taki jestes szczesliwy to po co ci czyjes uzanie, wolny jest tez czlowiek bedacy w zwiazku

A ja myśle, że..... Jak ktoś chce być sam z wyboru to ok jego sprawa, ale nie zgadzam się z tym, że jak się jest z kimś związany to jest się od niego zależnym i trzeba się podporządkować... Oczywiście związki mają swoje prawa i obowiązki, że tak napisze, ale przeciez to nie jest jakaś katorga, nie? Przecież miłość to takie miłe cos.... :) No nie wiem co Wy na to, ale takie jest moje zdanie... Pozdrówki 🌼

A miłośc nie wybiera więc...........możesz jeszcze zmienić zdanie......

Moja ciocia jest właśnie sama z wyboru ale nie jest samotna.Ma mnóstwo przyjaciół, swoje hobby i swój intymny świat.Jest indywidualistką z ciekawą osobowoscią.fajnie dogaduje się i z młodymi(była nauczycielką) i starszymi. Jednak jest egoistką - sama nawet tak o sobie mówi, bo jak twierdzi nie miała nigdy ochoty przystosowywać sie do kogoś i robić co dzień te same rzeczy:obiadki, pranko i sprzatanko....

Jesli jesteś zadowolony to czemu tak Cie obchodzi jakich słów używają inni na okreslenie twojego wyboru? Przecież to bez sensu...jeśli faktycznie jesteś zadowolony, to tym dajesz świadectwo i zaraz przestaną tak mówic...problem w tym jesli faktycznie tylko staras się samego siebie przekonać, że tak jest...

GretaBe ===>>> Przeczytałam to co napisałaś i......... zgadzam się z tym.

Ale spojrzeć na to ze strony teologicznej, to Bóg wyznacza nam drogę, którą mamy przejść przez całe swoje życie. Samotność też jest takim samym sposobem na życie jaki miłość. Człowiek ma wolną wole, ale to Bóg nim kieruje, bo go stworzył.Także jeśli On tak zaplanuje droge człowieka to nie ma odwrotu.Onjest początkiem i końcem.A jeśli chodzi o to z punktu naszego to samotność daje więcej możliwości róznych w życiu.Mówiąc o tym nie neguje miłości bo nie można.Ma sie jak gdyby szerszą drogę życiową....

No ale jak Bartek chce poznać zdanie innych na ten temat to chyba nie jest nic złego....

Gość jedna na milion*
bratus chlopcze drogi jezeli bog mówi ci jaka masz isc droga czyli np ze masz isc samotny to gdzie tu jest wolna wola? Dlaczego myslisz ze bog chce zebys byl samotny?

Gość olkka m.k
e,a 7 sakramentów? 6.kapłaństwo 7.małżeństwo do wyboru: albo albo no i co Ty na to...

Olka.M.K zwracam sie do Ciebie. Widzisz Bóg ustalił te przykazania wg których mamy sie kierować, ale jesli On odgórnie postanowi że nasza droga mam być inna to musimy to przyjąć do wiadomości.Jest tyle osób na świecie którzy są wolni, dlaczego?bo taką drogę przeznaczył im Bóg.Ale na tej drodze np. mogę czynić dobro dla innych, pomagać im co nie mogą?Nie są księżmi a osobami świeckimi i np. działają charytatwynie.Zarzucisz im nie przestrzeganie pewych reguł, poimo że pomagają np. biednym?Jak myślisz?

Gość chwila prawdy 1
większość ludzi dojrzewa do zakładania rodziny wcześniej czy pozniej. Tylko głupiec nie myśli o przyszłości, tylko głupiec skazuje sie na starosc w domu starcow:)

jedna_na_milion odp. na Twoje pytanie. Bóg ma co do każdego człowieka inne planyi od niego zależyprzede wszystkim jak będziemy żyć.A co do Twego pytania odpowiem: Bo Bóg w ten sposób chce przekazać że na naszej drodze nie jest pisane być z kimś, ale dawać komuć coś dobrego

Gość olkka m.k
pytanie było z zakresu teologii odpowiedziałam tak jak odpowiedział mi na takie pytanie ksiądz, powiedział wyraznie albo albo...

ollka.m.k. Ja nie podważam duchowej wiedzy księdza na ten temat bo nie moge, on jest mądrzejszy ode mnie ale ksiądz to też człowiek Bóg jest Najwyższy

Gość olkka m.k
ale z Bogiem nie rozmawiasz a Jego nakazy są przecież w przykazaniach a ksiądz to Jego zastępca na ziemi, czyż nie?

Gość Bartuś się zmył

A mi ksiądz kiedyś powiedział, ze np. podczas paciezu kiedy rozmawiamy z Bogiem tzn. my mówimy do niego, prosimy go o pomoc a On odpowiada nam tym, że podsówa nam różne pomysły dzięki któym możemy rozwiązać nasz problem. Tak jakoś mi powiedział.

Wiesz co Bartek, z nicku wynika, że masz 18 lat.Jesteś młodym człowiekiem. Powiem Ci jedno: słuchaj serca, to najlepszy drogowskaz. Powodzenia.

Człowiek aby poszedł tą drogą która jest mu przeznaczona ma wole i rozum, te 2 elementy zyciowe pomagają mu podjąć właciwą decyzje.Tymbardziej że to Bóg obdarzył nas tymi zacnymi częściami psychiki i rozumu

Małgosiu wiek nie jest tutaj najważniejszy jestważny,ale nie NAJ.Serce czasami sie też myli...

Myli się...czasem.Ale chyba czujesz co dla Ciebie jest dobre, co złe, co Cię uszczęśliwi a co nie.Może uda Ci się połączyć rozum z sercem.Byłoby idealnie.

Gość M_D_
A jesteś szczęśliwy?? Nie czujesz, że brakuje Ci ciepła kobiety, która by się Tobą opiekowI przy niej zdobywanie sukcesów zawodowych byłoby ciekawsze