Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggoogg

tarczyca, jak wygladaja badania??

Polecane posty

Gość Gardło
Witam. chciałbym was prosić o pomoc. Od dłuższego czasu czuję ucisk w gardle. Kilka miesięcy temu po prostu "czułem" , że coś tam się dzieję, uciska... Ale ostatnio to się nasiliło. Jakby mnie ktoś trzymał za gardło i nie chciał puścić. Kiedyś bioenergoterapeuta stwierdził, żebym przebadał tarczycę. Niedawno byłem u lekarz i powiedziała mi to samo. Czy obecne objawy mogą być winą jakiejś dysfunkcji tarczycy? Bardzo mnie to martwi, bo czasem dopadają mnie duszności... jakbym nie mógł złapać oddechu. Skupiam się bardzo na tej szyi... i nie wiem czy to właśnie nie doprowadza mnie do ataków paniki. Gdzie mam się udać, od czego zacząć leczenie?

Gość ania n
Bylam u lekarza ,i ten dal mi termin na biopsje,bylam przerazona .Pojechalam na zabieg ,czulam ze cisnienie mi rosnie,i ze strachu zamoment zemdleje,lekarz zrobil mi jeszcze raz usg,wziol cieniutka igle ,ja zamknelam oczy, trwalo to moze 1minutke,i pan kazal zejsc ze stolka ,bylam w ogromnym szoku ze to juz ,dziewczyny bolu zero,nawet niemozna tego porownac do ugryzienia komara,naprawde nic a nic nieboli i trwa to chwilke,na chwile obecnom ,moge to robic codziennie,a wiec glowa do gory,niesluchajcie tych bajek ze oj jak bolalo bo to niprawda,pozdrawiam serdecznie.

Gość ania n
droga kaskaaaaa u mojej mamy wynik tsh wynosil 0,005 i to jest niedoczynnos glowa do gory dostaniesz tabletki i ci sie podniesie,pozdrawiam.

Gość bluegos
Witajcie! Ja miałam częste infekcje gardła i lekarz skierował mnie na usg tarczycy. Okazało się że mam dwa małe guzki na prawym płacie tarczycy (7,5mm i 4mm). Badanie TSH mam w normie (2,8). W najbliższą środę mam biopsję. Zastanawiam się co dalej.. Dodam że nie mam Jakie macie doświadczenia?

Gość zdzis32
dzisiaj byłam na biopsji tarczycy. Nic nie boli nakłucie, jest tylko nieprzyjemne, ale bez bolesne mieszanie jak to nazwałam w celu pobrania próbek. najbardziej jest bolesne oczekiwanie na wyniki, a nie pobranie próbek. Pozdrawiam

Gość tarczycaaaa
Witam! Jeśli chodzi o badania, to ja miałam wykonywane tylko badanie krwi (przy czym często mam zawroty głowy i robię się okropnie blada, jak małe dziecko :P Ale to zależy od człowieka) i USG, które po prostu troszkę łaskotało. Znajoma miała biopsję i powiedziała, że bardzo się zdziwiła, bo w ogóle nie bolało. Jeśli chcecie więcej poczytać o badaniach tarczycy, to na tym blogu można poszukać: http://twojatarczyca.blogspot.com/ Jest tam też troszkę innych artykułów. Pozdrawiam!

Gość Hashimotka
Badania tarczycy wyglądają różnie, w zależności od tego, co akurat Ci dolega i co diagnozuje lekarz. W moim przypadku to były u doktora Franciszka Mazura w Rybniku najpierw badania krwi - TSH itd. - następnie USG tarczycy (średnio przyjemnie, jak urządzenie jeździ po szyi i od czasu do czasu musi być naciskane, za to daje dobry obraz tarczycy. No i jest jeszcze biopsja ewentualnych guzków - cieniutka igiełka i u dobrego lekarza specjalisty idzie szybko :) Nie ma się czego bać, mało jest chyba superprzyjemnych badań, ale jeśli się trafi do zawodowca, jak dr Mazur, to przynajmniej wiadomo, że diagnoza pomoże ;)

Gość gość
To zalezy ile masz lat, do 13 roku zycia jest wliczane mierzenie i wazenie :) Aktualnie mam 16 lat to juz tego nie mam. I ostatnio zmienilam lekarza ktory przy kazdej wizycie sprawdza czy wypadaja mi wlosy oraz bada lokcie i kolana xd a YSG to przy kazdej wizycie :) A biopsji to nie mialam wgl