Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sineqanone

jak zabezpieczać się po porodzie ?

Polecane posty

Gość sineqanone

ja mam zastrzyki co 3 miesiące .Jedyny minus to taki że przez 2 dni chodze jak kaleka nie wiem bo sięnie pytałam gina czy tak ma być czy popostu źle się wkuwa babka.A plus taki że robi się jego co 3 miechy więc jest wygodnie i nie musze się martwic że czegoś tam zapomne oraz koszt (płace ok 40 zł )

Gość sineqanone
dziękuje kangurku za podpowiedź, ale czy te zastrzyki można juz aplikowac prawie od razu po porodzie? bo ja juz sama nie wiem... bo jak sie karmi piersią to niby nie zajdzie sie w ciąze, ale ja do konca w to nie wierze,, a nie chce miec dziecka po dziecku, spodziewam sie juz dwrugiego bobaska i chyba to juz wystarczy, wiec jak zabezpieczyc sie karmiąc a jak zabezpieczyc sie nie karmiac i kiedy mozna juz to zrobic po porodzie?

Gość anulka123
a kiedy można zajśc w ciąże po porodzie nie karmiąc piersią,ja kochałam się z mężem już w 3 tyg. po porodzie ale tak szybko to chyba nie ma owulacji co?

mi lekarz dał zastrzyk dopiero 6 tygodni po porodzie jak posżłam na kontrole .Nie stawiaj na to że nie zajdziesz jak będizesz karmic bo to nie jest żadna metoda-serio! los plata figle.

Gość kaska107
ja jestem 5 mc po porodzie i biore cerazette jest ok i nie szkodzi dzidziusiowi

A ja jestem bardzo sceptycznie nastawiona do hormonow podczas karmienia piersia - obojetnie czy to w zastrzyku, czy tez te wychwalane Cerazette - wyobraznia nie pozwala mi ryzykowac. Karmiac piersia, jestem odpowiedzialna, za to, co z moim mlekiem dostaje dziecko - a tak naprawde nikt nie zna dlugofalowych efektow oddzialywania syntetycznych hormonow na dziecko. Nikt mi w 100% nie zagwarantuje, ze na pewno nie dzialaja one szkodliwie (no, chyba ze producent tabletek czy zastrzykow :P ). Uwazam wiec za conajmniej nierozsadne stosowanie nawet minimalnych dawek hormonow... Ale tez wiem, ze nie ma dobrej metody zapobiegania ciazy, podczas karmienia. Jednak za zadne skarby nie wybiore teraz hormonow.

Gość byl sobie los
A w jakim czasie po porodzie mozna zalozyc spirale?

Spirale mozna zalozyc juz 6 tygodni po porodzie - na wizycie kontrolnej, wlasnie w takim terminie, juz lekarz mi ja proponowal...

Gość byl sobie los
to ja sie chyba zdecyduje.

Dla mnie spirala jest watpliwa moralnie - bo moze dojsc do zaplodnienia jajeczka, ale spirala nie dopuszcza do jego zagniezdzenia, wiec zarodek obumiera...

Gość sineqanone
a może prezerwatywy....ej ja juz nie wiem, bralam tabletki owszem wszystko ok, ale po porodzie karmiac nie sadze by byl to dobry pomysł, ....wiec co ...? zgłupiec mozna

roznie z tym bywa. ja dostalam 1-sza @ dopiero 13 m-cy po porodzie, ale znam i dziewczyny, ktore juz po 3 m-cach maja cykle normalne mimo karmienia/

Hej. Ten temat mnie bardzo interesuje,pomimo że będę rodzić dopiero w maju.Mam zamiar karmić piersią przynajmniej rok i jednocześnie zabezpieczać się przed ciążą.Hormonów w tabletkach już nie chcę,spirali tym bardziej.Z tego co wiem nie jest to njlepsza metoda bo dużo dzieci rodzi się ze spirali.Ja skłaniam się ku plastrom.Hormony w nich zawarte nie wnikają do układu trawiennego tylko od razu do krwioobiegu.Podobno można je stosować w czasie karmienia.Co prawda są dość drogie - miesięczna kuracja kosztuje ponad 50 zł.Zastrzyki to też jest dobre rozwiązanie a już na pewno bardzo wygodne.

Gość babatek
te zastrzyki nazywają się Depo-Provera , ale zanim po nie sięgniecie wpiszcie ich nazwę w wyszukiwarkę . Jest full opinii dziewczyn które to brały i ogromna większość jest negatywna . Ja osobiście z ciekawości zdobyłam w aptece ulotkę od Provery i słabość mnie ogarniała jak ją czytałam -nie zdecydowałam się zastosować tego preparatu na sobie. Tymczasem moja koleżanka spróbowała - po 2 zastrzykach odstawiła je i przez następny rok walczyła o powrót miesiączki.Gin wyraźnie powiedział , że te zaburzenia są następstwem przyjmowania Depo- Prowery.

Myślałam że spirala jest skuteczna... Statystyki podają że plasuje się zaraz po tabletkach na liście najskuteczniejszych sposobów zapobiegania ciązy. Czy któraś z Was miała do czynienia ze spiralą?

Gość Sranie w banie to gadnie
Moje drogie panie.. A dlaczego Wy wszystka odpowiedzialnosc bierzecie na siebie..? Ja np z moim mezem od poczatku postanowilismy po prostu uwazac... No wkoncu jest doroslym mezczyzna a nie nastolatkiem... I jak tylko urodze pewnie wrocimy do takiej metody... Ja nie chce przyjmowac zadnych hormonow..moj maz tez jest przeciwny teu aby mnie faszerowac, jak chcemy zaszalec na maxa to stosujemy prezerwatywy... poza tym wiem ze pewnie przed okresem nie zajde.. wiec... Sama nie wiem.. podziwiac was za to ze bierzecie taka odpowiedzialnosc czy nie.. Wiem ze metoda o jakiej ja mowie jest ryzykowna.. (choc z kalendazykow chyba jeszcze wieksze ryzyko-moja znajoma z kaledarzyka ma 3 dzieci :D ) Co prawda w ten sposob zaszlam w ciaze ale tylko z winy pani ginekolog ktora ustalila ze dni plodne mam wtedy i wtdy jak poszlam na usg to powiedziala ze nie widzi pecherzyka plodowego.. no i zafundowala nam w ten sposob dzidzie... :D Ale jakby nie bylo.. przez przeszlo 3,5 roku jakos ciazy nie bylo... Wiec jak sie ma tylko odpowiedzialnego partnera... ktory potrafi nad soba zapanowac.. nie trzeba chyba sie poddawac tym wszystkim zabiegom... ps nie namawiam oczywiscie..tylko dziele sie swymi spostrzezeniami.. i odrazu mowie!!! NIE NALEZE DO NADGORLIWYCH KATOLICZEK KTORE SLUCHAJA SIE KSIEDZA PROBOSZCZA I DLATEGO NIE STOSUJE SRODKOW.. A wiem ze sa i takie przypadki... i jeszcze jedno pytanie... czy po tabletkach nie jest tak ze potem sa problemy z zajsciem w ciaze..?? ja sie wlasnie tego najbardziej balam... A z tego co tu sie oczytalam... wiele kobiet odstawia pigulki po latach stosowania.. a potem nie moze zajsc w ciaze..? Czy pigulki nie niosa za soba takiego podwyzszonego ryzyka..?

ja brałam pigułki tylko 2,5 roku.Gdy je odstawiłam 7 miesięcy później zaszłam w ciążę.Mój gin powiedział,że po odstawieniu nie potrzeba robić żadnej przerwy tylko od razu starać się o dzidziusia.I mało tego to do 3 miesięcy po odstawieniu jest najlepszy czas na zajście w ciążę. Mój mąż mnie nie \"zmusza\" do brania czegokolwiek,ja to robię też dla własnej wygody.Bo chcę mieć komfort psychiczny a nie wiecznie myśleć \"a może zaszłam\"... Pozdrawiam

ja jednak bałabym się stosować gumeczki :) co do spirali też miałam mieszane uczucie dlatego zdecydowałam się na zastrzyk.Ktoś się o niego pytał-ja po nim nie narzekam na wymioty,bóle głowy itd.Jedyny mój problem to że 2 dni ledwo co chodze od wkłucia o tak jak wczesniej pisałam nie mam pojęcia czy to wina złego wkłucia czy moze tego zastrzyku.Jetsem 6 miesięcy od porodu,wzielam 2 zastrzyk okresu nie mam bo jak pani gin.powiedziała mi że w czasie stosowania tych zastyków nie ma sie okresu.Jeśłi ktoś chce mge cos więcej na ten temat napisac z ulotki bo mam ją pod ręka (chodzi o depo-provera)

no ja bym chciała Kangurku wiedzieć jak najwiecej na ten temat..bo jak pójde do gina to nie chce żeby mi wszystko tłumaczyła..i wogóle..tylko chcialabym mieć jakieś pojęcie o czym mówie..i czy w opakowaniu jest jeden zastrzyk czy kilka..?? a moze masz jkiś link..??było by mniej pisania..

napisze poświeće się bo nie mam żadnego linka co będize od a-z a tak napisze z ulotki to co najwazniejsze moiim zdaniem :) ,w opakowaniu jest 1 zastrzyk. OPIS DZIAŁANIA - DP(depo-provera) jest progestragenem nie wykazującym aktywnosci estrogennej.Stosowany w odpowiednich dawkach hamuje wydzielanie gonadotropin przysadkowych,co z koleji zapobiega dojrzewaniu pęcherzyków Graafa i powoduje brak jajeczkowania u kobiet.Po podaniu domięśniowym octan MPA uwalnia się powoli ,co zapewnia niewielkie,lecz długo utrzymające się stężenie leku w surowicy .Po podaniu jednorazowej dawki leku max.stężenie występuje po ok 4 do 20 dni.Stężenia krążącego MPA są wykrywalne jeszcze przez 7 do 9 miesięcy od podania pojedyńczej dawki.MPA przenika przez przez bariere krew-mózg i wydzielany jest z mlekiem kobiecym .Okres połowiczej eliminacjii po podaniu leku wynosi 6 tygodni .MPA wydala się głównie z kałem ,poprzez wydzielnie się leku do żółci.Ok 44 % leku w postacjii zmienionej wydala się z moczem PRZECIWWSKAZANIA: -stwierdzona nadwrażliwosc na octan medroksyprogesteronu lub jakiekolwiek innych skądników preparatu -ciąza lub podejrzenie ciazy -niezdiagnozowanie krwawienie z dróg rodnych -Obecnośc lub podejrzenie wystepowania horomonozależnego nowotworu zośliwego piersi lub ukł. rozrodczego -zapalenie zył, OSTRZEŻENIE SPECIALNE I ZALECANE ŚR.OSTROŻNOSCI: U większośc kobiet występuje zaburzenie okresu .Należa do nich nieregularne krwawienia lub plamienia ,a rzadziej krwawienia obfite lub przedłużające się które trwają dłużej niż 10 dni.W dlugotrwałym stosowaniu preparatu znacznie częściej występuje zanik okresu lub nieregularne krwawienia.W przypadku wystąpienia naśilonych lub przedłużających się krwawień dłuzej niż 10 dni należy rozważyc krótkotrwale ptrzez 1-2 cykle podanie małych dawek.Stosowanie tego preparatu moze stanowic 1 z czynników sprzyjających rozwojowi osteroporozy.Zmiejszenie gęstości kosci występujące u kobiet przemija bez leczenia po odstawieniu leku.Długotrwałe ,kontrolowanie badania bezp.stosowania leku wykazały niewielkie zwiększeniu lub brak zwiększenia ryzyka rozwinięcia się raka piersi oraz brak zwiększenia ogólnego ryzyka wystąpienia raka jajnika,wątroby lub szyjki macicy.W przypadku wystąpienia bólów głowy ,migrenowych bolów głowy lub zaburzeń widzenia lek nalerzy odstawaić i przeprowadzic badania u okulisty.W przypadku stwierdzenia zmian zakrzepowych w naczynaich siatjkówki nalerzy na stałe odstawic lek.Stosowanie tego preparatu przez 1-2 lata moze powodowac zwiększenie się masy ciala o ok 3 kg,a przez 4-6 lat masa ciaa moze zwiększyć się ok 5-6 kg.Zwiększenie asy ciała spowodowana jest większą ilościa tk.tłuszczowej a nie zwiększenie się płynu międzykomórkowego..Wywiera długotrwały efekt antyk.średni okres ,po którym może zajsc do zapłodnienia wynosi 10 miesięcy od ostatniego wstrzykniecia leku (od 4 do 31)przy czym okres ten nie jest związany z czasem stosowania preparatu.Lek ten nalerzy ostrożnie stosowac u pacientek z depresją endogenną,u niekótrych kobiet może prowadzić do depr.przedokresowej.U niektórych kobiet oże wystąpić zmiejszenie tolerancjii glukozy z tego powodu u kobiet z cukrzyca należy częściej kontrolowac stężenie glukozy w surowicy.Jeżeli czas między kolejnym wstrzyknieciem jest dłuższy niż 89 dni ,lekarz przed podaniem leku powinien stwierdzić czy kobieta nie ejst w ciązy STOSOWANIE LEKU W OKRESIE CIĄZY I KARMIENIA PIERSIĄ: kategoria bezp.stosowania leku w okresie ciązy-X preparatu nie należy stosowac w czsie ciazy.Nie nalerzy podawac tego leku kobietą kariącym piesią gdy od porodu upłyneło mniej niż 6 tygodni.Nie stwierdzono zmian,jakości,składu i ilosci mleka matek karmiącym piersią,nie stwierdzono żadnych zmian w rozwoju i zachowniu oraz działań nieporządanych u dzieci obserwowanych do okresu dojrząłosci kiedy były karmione w okresie niemowlęcym mlekiem matki DAWKOWANIE :preparat podaje się domieśniowo.Aby zwiększyć pewnośc że kobieta nie beize w ciązy w czasie podania 1 dawki należy podac jej wyłącznie: -w ciagu pierwszych 5 dni prawidłowego cyklu mies. -w ciągu 5 dni od porodu jeśli pacientka nie karmi piersią -jeżeli zaś karmi piersią to w ciągu 6 tyg od porodu Jeeli czas miedzy kolejną dawką jest dłuższy niż 89 dni lekarz przed podaniem pwoinnien zac czy kobieta nie ejst w ciązy PRZEDAWKOWANIE: nie zaleca się specialnego postepowania,poza odstaw.leku DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANEl ukł moczowo-płciowy nieregul okres,upławy,zapalenie pochwy,bole w okolicy miednicy oś.ukł.nerwowy - bóle głowy,nerwowośc,depresja,bezsennosć,zawroty głowy uk.pokarmowy-wzdęcia,ból brzucha skóra i błony śluzowe-trądzik,brak wzrostu włsów,wysypka uk.mięśiowo szkieletowy-uczucie zmęczenia,bóle pleców,stawów no to było by wszystko .Sorki za literówki :) nierch się to Tobie przyda

Kangurku dzieki...aleś sie upisała..ale przynajmniej wiem juz coś wiecej na ten temat..ale jak widze ile jest skutków ubocznych..to sie zaczynam zastanawiać..kusi mnie tylko wygoda i to ze nie jest to aż tak drogie..jeszcze raz dziekuje..

alez nie ma za co : służe pomocą.I tak streściam,ale napisałam to co najważniejsze byś wiedizała.Ja póki co to sobie je chwale i jeśli chodzi o kase to nie tak źle bo 50 zł raz na 3 miechy :)

Moj gin mowil mi o tym zastrzyku, ale przestrzegal, ze tak naprawde nie mozna przewidziec reakcji organizmu i w skrajnych przypadkach mozna miec 3 miesiace (tyle dziala zastrzyk) z glowy - np. wymioty, bole glowy, wysyp tradziku... a \"cofnac\" zastrzyku sie nie da... Bylabym wiec bardzo sceptycznie nastawiona do takiej metody...

Gość taka jedna cholera
do sranie w banie... a slyszalas ze moze sie zdarzyc podwojna owulacja podczas jednego cyklu??? wiec: "wiem ze pewnie przed okresem nie zajde.. wiec..." rzadko sie to zdarza..ale jednak.. takze nie zgodze sie z opinia ze po antykoncecpji w tabletkach sa problemy z zajsciem w ciaze.. oczywoscie nie chce generalizowac... ja stosowalam 8 lat praktycznie bez przerw ..odstawilam.. i w 4 miechy po odstawieniu zaszlam.. takze jesli ktos ma klopoty zz zajsciem po tabletkach najprawdopodobniej je mial przed.. z tymze trudno to czasem stwierdzic... osobiscie.. chyba bedziemy sie sklaniac z mezem ku gumce... niewygodne i w ogole.. (ponadto moja siostra bedzie rodzic w kwietniu gumkowe malenstwo)... nie wiem co jest najskuteczniejsze... czytam dalej odpowiedzi...

Gość danis
cerazette

Gość celebre 23
cerazette

Gość gość
temat zalozony w 2006 roku mamy 2014 moze powstaly jakies nowosci ? czego teraz uzywacie mamusie zeby nie zajsc w ciaze ? obecnie jestem jeszcze w ciazy ale napewno nie planuje drugiego dziecka odrazu chcialam bym zaczekac jakies 4-5lat z nastepnym a wiadomo ze zaraz po porodze mozna szybciutko zajsc w druga ? jakies opinie ???