Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poooooczatkujaca

co potrzebuje na poczatek dla noworodka ?

Polecane posty

Gość poooooczatkujaca

Prosze o zamieszczanie listy potrzebnych rzeczy dla maluszka :) prosze o wpisy,chetnie porównam wasze listy moze wtedy niczego nie pomine albo odrzucw niepotrzebne drobiazgi 😘dla wszystkich którzy zechca mi pomóc :)

Pomyśl o tym przez pryzmat rytmu doby, która jak dla mnie zaczyna się od wieczornej kąpieli (bo wymaga największej wg mnie uwagi i najwięcej drobiazgów gromadzi). Wieczór-kąpiel: -wanienka:) -kosmetyki do kąpieli - ja używam tylko Oilatum- zastępuje i mydło i szampon i oliwkę- kosmetyk jest dosc drogi, ale zastepuje w/w, wiec na jedno wychodzi a jest to wygodniejsze rozwiązanie a skórze mego synka jeszcze niczego jak dotąd nie brakowało pod tym względem, więc szczerze polecam ( można zamówić przez internet kilka butelek i wychodzi jeszcze taniej) -termometr wodny -myjka -recznik kąpielowy (specjalny, z kapturem na jednym rogu) -pozostałe \"kosmetyki\": spirytus, sól fizjologiczna, gaziki jałowe, patyczki do uszu, krem do twarzy i pupy (polecam Penaten), pieluszka;) -ciuszki, np. body i śpiochy typu pajac, ew. skarpetuśki -lekarstwa: WITAMINA D3, ja stosuję tez krople przeciw wzdęciom -pielucha tetrowa... pierś mamy bądź butla:) Tak to mniej więcej wygląda. W nocy będziesz potrzebować pileuszek-pampersów no i tetry do karmienia. Ja mam też zawsze pod ręką awaryjny komplet ciuszków na przebranie, nie wiadomo co się może zdarzyć( np. mocno się ulać). Tak to wygląda wieczorem. Mam nadzieję, że ta mała podpowiedź jakoś Ci się przyda. pozdrawiam mrófka agu

Gość jedna taka...
minimum: wozek pieluszki kremik na odparzenia plyn do kapieli po 7-10 par spiochow i kaftanikow rozmiar najlepiej 62 ze 2-3 sztuki body (ewentualnie zamiast kaftanikow, bo wygodniejsze) skarpetki i rajstopki spirytus 70% 2 kocyki (jeden najlepiej polarowy, klasc pod dziecko to wloski sie nie wycieraja;) ) jakies cieplejsze ciuszki, zaleznie od pory roku, dresik lub kombinezon, czapeczka termometr na czolko dla siebie: podklady higieniczne jakis plyn do higieny intymnej dla poloznic dodatkowo: przewijak wanienka lozeczko nosidelko smoczek butla mleko modyfikowane oliwka (mojemu maluszkowi wysuszaly skore wiec zrezygnowalam) witaminy, czopki przeciwbolowe i przeciwgoraczkowe, syrop, wapno, sol fizjologiczna termometr (niezbyt potrzebny bo idzie reka dobrze wyczuc czy woda sie nadaje) dla siebie: jakas koszula do karmienia laktator wkladki laktacyjne dobra ksiazka o wychowaniu dziecka:) jako minimum zakladam rzeczy najpotrzebniejsze, bez ktorych mozna, ale ciezko sie obejsc, te dodatkowe rzeczy, to takie srednio niezbedne wydatki, raczej dla wygody kupowane. witaminy tez nie sa konieczne jak mama karmi piersia, dobrze sie odzywia i duzo spedza czasu z dzieckiem na powietrzu. czopki mi sie nie przydaly, ewentualnie glicerynowe jak maluch mial zaparcia, bo mi, odpukac, prawie wogole nie choruje. pisze z doswiadczenia, bo wiekszosci z tych rzeczy wogole nie uzywalam, albo bardzo krotko. wiecej grzechow nie pamietam;) napisze jak mi sie przypomni:)

Gość Lara Croft Yes
wanienka gąbeczka do wanienki, baaardzo się przydaje... dzidzia nie boi się tak wody pieluchy tetrowe w dużej ilości (do wycierania ulanego mleczka, kładziemy na brzuszek przy kąpieli) pieluszki dla bobaska jedynki polecam Pampers chusteczki mokre polecam Bambino bodajże w Polsce takie różowe (są odpowiednie, bo np. Pampers mają silny zapach, jak dla mnie za silny, a produkcji Biedronki są okropnie mokre, aż dzidzi się odparza... ) trzeba sobie ustalić z czasem jakie Ci odpowiadają :) ubranka : body w dużej ilości, (maluszek często się zasikuje) śpioszki, pajacyki, czapeczka, kaftaniki, nie polecam rajstop ( noworodek ma wietrzyć jak najwięcej pupę ) oliwka może być w żelu, albo zwykła chodź w żelu bardziej nawilża Espumisan na koleczki w aptece kupisz GRUSZKA do noska małe obcinaczki do paznokci szczoteczka miękka do włosków mydełko rumiankowe, najdelikatniejsze po prostu kup (może być Kajtek czy Bambino, albo Bobini już nie pamiętam dokładnie) mała buteleczka (smoczki do niej sylikonowy lub gumowy zależy jaki dzidziuś polubi) kocyki smoczek uspokajaczek i przy kolkach polecam ogrzewać brzuszek w ciepłej wodzie lub suszarką (tylko delikatnie) ciepło pomaga i kolka ustępuje :)