Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziewczyna z perłą

Komu zaszkodziły tabletki anty ?

Polecane posty

Brałam pigułki przez kilka lat ale z przerwami. Już dziś wiem, że zaszkodziły na moja wątrobę i układ krwionośny...Z perspektywy czasu żałuję, że je brałam, ale gdy ginekolog mi je przepisywał to wszystko wygladało różowo. Lekarz wiedział o tym, że pękająmi naczynka i mimo to powiedział, że nei ma przeciwskazań...W wieku 24 mogę się pochwalić początkiem żylaków, popękanymi naczynkami na udach ,łydkach, ramionach i twarzy oraz na problemach z wątrobą... Taka mała przestroga - dziewczyny zanim zdecydujecie siebraćpigułki zróbcie sobie badania - często ginekolodzy przepisujatabletki bez zlecania badań - ze mną tak było. Ja wiem, że to jest bardzo wygodna metoda antykoncepcji...Ale pamiętajcie - nic nie jest idealne. Nie żebym odradzała tabletki, wiem ,ze czasmi są konieczne i że nie wszyscy mają problemy zdrowotne. Ale zastanówicie sie dwa razy zanim wykupicie receptę;)

Gość a nie miałaś robionych
prób wątrobowych?? Bo ja mam robione raz na 7 miesięcy??

Gość tłenty
ja biorę, ale sama pilnuję badań.

Gość a ja a ja
..ja również przejechałam się na tabsach...popękane żyłki na nnogach, trądzik, spadek libido..to wszystko do dziś po tabsach.... Smutne

Gość ja też kiedys brałam
pani ginekolog sama zaproponowała mi pigułki, zrobiła tylko krótki wywiad na temat chorób rodzinnych i jak gdyby nigdy nic wypisała mi je (moja babcia miała potworne żylaki, mama tak samo) w międzyczasie zmieniłam ginekologa, bo nie byłam zadowolona, ale nowa pani ginekolog też nie widziała potrzeby robienia jakichkolwiek badań pigułki brałam około 2 lat w końcu sama odstawiłam je, gdy w końcu dotarło do mnie, że to chyba przez pigułki nie mam ochoty na seks

Gość cola light
Bralam harmonet na bazie estrogenu ..efekt? bol glowy i lydek, zmieniono na diane na bazie progesteronu...efekt? depresja, brak libido, cellulit, pare kg, popekane naczynka na nogach. Lekarz stwierdzil ze jestem osoba 1 : 10 000 ktora nie moze brac tabletek. I teraz : kg w dol, cellulit znika, dobry humor, libidio wzrasta, chec do zycia :) Szczerze nie polecam tabsow.

To tak jakbym czytała o sobie. Moi ginekolodzy (miałam ich dwóch) uważali, że badania nie są konieczne, jedyne co zrobili to wywiad środowiskowy...A gdy zwracałam uwagę na probelm z żyłami oni to bagatelizowali. Wychodząc od lekarza człowiek często staje prze ddylematem - kupic te leki czy nie? Ufać lekarzowi czy nie? Ja od jakiegosczasu nie ufam lekarzom - a jak widzę stertę ulotek u nich na biurku a potem owe leki w swojej recepcie to mi się nóż w kieszeni otwera. Jak tak można traktować ludzi...

Gość a nie miałaś
ja biorę harmonet od 5 lat (co 7 miesięcy mam robione badania). Bóle głowy miałam wczesniej, więc to nie od pigułek, za to mam lepszy humor, libido powiedziałabym ze się mi podwyższyło :-D. To wszystko zależy wyłącznie od organizmu. Niedługo jednak chcę przestać stosować... czas na dzidziusia. Pozdrawiam

Gość randie
Żylaki, naczynka - to dokuczliwe, ale nie tragiczne. Ja po Triqularze mam potworne migreny (choć juz nie biore 3 miesiące), nigdy wczesniej nie miałam nawet napięciowego bólu glowy- nie wiedziałam , co to w ogóle ból glowy (serio). Teraz raz na 2 tygodnie wyję z bólu, rzygam jak kot i mam ochote rzucic sie z 10 piętra. Szkoda,że mieszkam na parterze... ;) Tak koszmarny bol zrozumie tylko ten, kto miewa migreny. Najgorszemu wrogowi nie życze.

Gość migrena jest straszna
mam okropne napady migreny: najgorsze jest to ze pracuję z ludźmi i trudno jest pracować... Ból przy schylaniu, czy kręceniu głową, mdłości... tak to jest okropne :(

Gość tiara 22
Bralam 3 rozne rodzaje tabletek (Novynette, Harmonet, Logest - w takiej kolejnosci). Niby najmniej szkodliwe, a gowno takie, ze szkoda gadac. Mialam niesamowite bole glowy (bardzo czeste), libido spadlo mi do -10!! poza tym zajebiste stany depresyjne, brak energii do doslownie wszystkiego, zatrucie organizmu, w wyniku czego - fatalna cera i mase innych problemow. Bralam przez 5 lat i juz nie wezme raczej nigdy. Niech teraz faceci sie truja (mam nadzieje, ze juz wkrtoce beda tabletki dla samcow).

Gość upupupupupupupup

Gość moniSSka
dziewczyny nastraszylyscie mnie !! ja wlasnie dzisiaj wykupilam swoje pierwsze - dostalam Rigevidon. Zdawalam sobie sprawe ze tableki u niektorych powoduja spadek libido.. ale nie wiedzialam ze jest was tak duzo.. jednak... mam nadzieje ze mnie to ominie.. hmm..

A ja chciałam za pomocą hormonów rozprawić się z nieproszonymi włochami i nienajlepszą cerą :( Wychodzi na to, że nie warto? :O Nigdy nie brałam pigułek, a i tak mam popękane naczynka na nogach :O Moja mama ma żylaki... Bierze pigułki jakieś 20 lat. Co robić? :(

Ja nie chciałam nikogo straszyć, tylko napisać, że każdy kto bierze tabletki powinien się trzy albo i cztery razy zastanowić i zrobić komplet badań (nawet gdy lekarz mói, że nie trzeba). POtem po kilku latach okaze się, że wątroba zniszczona, libido spadło itd. Oczywiście jest sporo organizimów, którym tabletki nie szkodzą, ale trzeba zawsze pamiętać, że oprócz tej dobroczynnej anytykoncepcyjnej właściwości mogą spowodować wiele szkód. Wiec jeśli naprawdę nie musicie to nie bierzcie. Ja wiem, że chce się miećpiękną cerę, ale tabletki to tylko rozwiazanie przejsciowe bo jak przestanie sieje brać to problemy skóne znowu powracają. tabletki anty nie leczą - one regulują hormony i najczęściejjak przestanie się je brać to hormony wracają do swojej pierwotnej postaci. Jeśli chodzi o antykoncepcję - to rzeczywiście rozumiem -to jest argument. Można uprawiać seks i nie martwić sieo zajście w ciążę, ale...można zabezpieczać sie inaczej - nie szkodząc sobie. tiara 22 - POPIERAM - niech faceci też spróbują anytkoncepcji hormonalnej - moze im to nie zaszkodzi;)

Ja tylko przestrzegam przed źle dobranymi tabletkami (dobranymi jedynie na podstawie wywiadu środowiskowego), przez które przytyłam 10 kg :( Minęły już ze 2 lata odkąd przestałam brać, a nadal ciężko mi zrzucić te kilosy. Być może tak zamieszały moją gospodarką hormonalną, że spowolniły przemianę materii...

Gość Gunia4217
Wychodzi na to że mi też zaszkodziły.Najpierw po odstawieniu Diane zaczęły strasznie przetłuszczać się włosy.Teraz biorę 7 dzień Jeanine i koszmar cera fatalna,krosta krostę pogania

Gość IVCIUNIAAAAAA
JA BIORE MICROGYNON I JEST DOBRZE CO PRAWDA TROSZKE PRZYTYLAM ALE TO Z OBZARSTWA:0

Gość Lilinka19
Dziewczyny w takim razie jaką formę antykoncepcji byście poleciły?? Plastry, to pewnie to samo co tabletki. Spirali trochę się obawiam. Prezerwatywy pękają i mam pewien dyskomfort, mój partner też nie lubi. Metod naturalnych stosować nie będę, ponieważ mam bardzo nieregularne miesiączki. Wszystkie narzekające na tabletki, jaką formę antykoncepcji stosujecie??

Gość dziennikarz_freelancer
Dziewczyny, przygotowuję artykuł na temat wpływu pigułki antykoncepcyjnej na zdrowie i potrzebuję wypowiedzi kobiet, które doświadczyły negatywnych skutków jej stosowania. Jeśli więc przyjmowałaś pigułkę i zdecydowanie nie wyszło Ci to na dobre, skontaktuj się ze mną: dziennikarz.f reelancer@gmail.com Porozmawiamy tak jak zdecydujesz - na żywo, mailowo lub telefonicznie. Pozdrawiam i czekam na odzew!

Ja znam przypadek kobiety, 31 lat, szczupłej budowy, na wysokim stanowisku w pracy, brała tabletki anty od kilku lat i pewnego razu zasłabła w pracy i co sie okazało... udar mózgu.

"Edyciak", dzięki za odzew. Masz może jakiś namiar, np. maila do tej koleżanki? Będę wdzięczna za pomoc... Pozdrawiam,

To nie była moja koleżanka, mozna powiedzieć, że to była moja pacjentka, bo obserwowałam jej rehabilitację i nie mam z nia teraz żadnego kontaktu.

W takim razie może zgodzisz się opowiedzieć o tym przypadku z pozycji osoby, która towarzyszyła w rehabilitacji? Mój mail: dziennikarz.freelancer@gmail.com Pozdrawiam,