Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nika80-80

OSPA pomocy!

Polecane posty

Gość nika80-80

Mój synek 6 letni ma ospę. W sobotę po południu wysypało Go strasznie i co dzień są nowe krostki okropieństwo. Narazie przechodzi ją w miarę, nie widzę żadnych powikłań, ale jestem z nim sama w domu, mąż wyjechał i martwie się czy wszystko dobrze robię. Posmarowałam mu te krostki gencjaną ( bo to akurat miałam w domu). Ale nie wiem czy On może się myć, czytałam gdzieś że powinno się dziecko kąpać w natmanganianie potasu, ale dla mmie jest to troszke dziwne, ja bym się bała małego teraz wsadzić do wanny, ale może faktycznie tak trzeba. Dziewczynki błagam, jeśli macie juz to za soba, dajcie mi jakieś rady, bo jestem z tym sama jak palec :-((

Witam Moja 6 letnia córeczka własnie w weekend skończyła ospe. Meczylismy sie 2 tygodnie, smarowałam ja fioletem i pudrodermem Co do kapieli to raczej nieradzilabym kąpać dziecka, ja ja codziennie tylko przemywalam tzn. pupcie bużke raczki i to tez delikatnie, zeby niezamoczyc ospy Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia synkowi

I co najwarzniejsze, ospy niemożna przeziebić, wiec zero wychodzenia z domku , musi sie synuś przemęczyć w domku nawet ponad tydzień

Gość nika80-80
A powiedz mi kochanie, co jest lepsze ta gencjana czy ten pudroderm? I ile on kosztuje, to jakoś wyskocze do Apteki i kupię, jeśli jest lepszy.

Ja moge ci powiedziec tyle tylko co pamietam z wlasnej choroby.. Mam smarowala mnie takim bialym plynem..jakby pder rozpuszczony.. nakladalismy na kazda kropke ta bialo ciecz.. i wiem ze przez ten czas nie kopmpalam sie..-wlosow napewno nie mylam.. Wytlumacz synkowi zeby sie nie drapal..bo bedzie bolalo (nie wiem czy argument blizn do takiego malca dotrze - ja majac taka swiadomosc drapalam sie po glowie :) aby sladow nie bylo..) ubierz synka cieplo... z tego co pamietam to mama ubrala mnie na cebulke bo krostki wysypuja sie w cieple bardziej.. (niektorzy twierdza ze do czerwonego) poszukam Ci czegos w necie jeszcze.... :) i nie panikuj..wszystko robisz dobrze zapewne :)

Gość nika80-80
To wiem, siedzimy w domku, co jakiś czas tylko wietrze mu pokoik, ale na ten czas zabieram Go do swojej sypialni. No nic oboje jesteśmy uziemieni, oby sie tylko nie męczyl za bardzo. Martwi mnie to że on nie może jeść, bo te krostki zrobiły mu sie też pod języczkiem, troszkę zjada ale bardzo mało, pilnuje za to żeby chociaż pił dużo. Straszna jest ta choroba ehh

Gość nika80-80
Dziękuję Ci Rusałko, bardzo mi pomagacie. Ja po prostu jestem przerażona, bo naprawdę jestem samiusieńka, i boje sie że nie pomagam mu wystarczająco, że może można zrobic cos jeszcze a ja tego nie wiem, dlatego zwróciłam sie do was kobietki.

Gość nie smaruj go gencjana
tylko pudrodermem

Gość smarowac
pudrodermem krostki -to zasusza ,nie kąpać!!!, nie wychodzić na dwór!!!!!!!a ty u lekarza nie byłaś????? potem na kontrolę do lekarza się wybrać

niko- ja smarowałam córci te wieksze krostki fioletem a te malutkie co jej wychodzily nowe i wylapywałam odrazu smarowalam pudrodermem Co do ceny to niemam pojecia ile to kosztuje, własnie chcialam sprawdzic na pudelku ale niema na nim ceny

Gość nika80-80
Dziękuję Ci słoneczko za linki :-) Ide kupić teraz małemu kaszkę nestle, może chociaż ją zje.

http://www.dlazdrowia.pl/index.php?dzid=35&did=187 tu tez widze jakies rady dla rodzicow sa.. i glowa do gory.. jak cos.. mozesz zadzwonic np do przychodni i spytac co robic.. niech ci pomoga... Nie boj sie... lada dzien bedzie juz poprawa.. tylko go dobrze ubierz!!! krostek nie wolno przeziebic.. a w cieple ladnie wychodza.. im szybciej wyjda tym szybciej znikna :):)

Gość nika80-80
Masz racje rusałko, teraz leży w łóżku przykryty po szyje, to mądry chłopczyk więc jak mu powiedziałam że musi mieć cieplutko żeby krostki wyszły, to wskoczył od razu do łóżeczka i oglada bajeczkę. Dobrze że On jest taki grzeczny, to bardzo mi pomaga.

Gość nika80-80
A czy ta gencjana długo później schodzi? Matko alez ja Go załatwiłam , biedaczek jest cały fioletowy, ja w sobote ubrudziłam sobie palce w tym fiolecie i pomimo mycia rąk, jeszcze mi nie zszedł. Oj długo on nie pójdzie do przedszkola :-)

oj ja nie wiem jak z gencjana.. ja ten ekstrakt raz na oczy widzialam jak tesciowa po swej matce rzeczy zbierala i gencjana to byla wlasnie.. ladny atramentowy kolor ma :) no ale pewnie nic po za tym :D Wiec znajac zycie..to bedzie sie musial mlodzienien po tym wymoczyc dokladnie :):) Uwazajcie tylko na te ropne krostki.. mi 2 takie pekly.... i mam lad po nich na ramieniu od wewnetrznej str o dziwo nie zrobil sie dol tylko taka mala blizna jak krostka..taka wynrzuszona... a i ten puderwplynie daje lekka ulge... nie swedzi tak bardzo....

Gość mgielka102
Witam Drogie kobitki !!!!Tyle sie naczytałam o tej ospie ze az mi słabo ,2tyg temu syn złapał Ospe w szkole -( a za 2 tygodnie moja 5 miesieczna córka .Syna kapałam co drugi dzień ale potem złapał infekcje,miał potworny kaszel.Córki nie kapałam juz 7 dzień i jak narazie spoko,z tym myciem jednak poczekam jeszcze troche.

Gość Znahor
Jakież to społeczeństwo jest durne. Zabobony i strach przed myciem... Po pierwsze letnia kąpiel przyniesie ulgę, po drugie zmyje łuszczący się naskórek, w którym doskonale rozwijają się bakterie i grzyby. Nie należy się moczyć czy szorować, ale wziąć prysznic, przemyć się delikatnie miękką gąbką. Do wody można dosypać sodę oczyszczoną. Pudrodermy i inne cuda niestety nie są tak skuteczne jak gencjana (pioktanina, fiolet). Roztwór wodny gencjany (do kupienia w aptece za grosze) zmywa dosyć szybko. Działa wysuszająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zatyka porów (jak pudroderm w połączeniu z dodatkowym niemyciem). Krostek nie można przeziębić - to znowu kolejny zabobon. Organizm jest zaatakowany przez wirusa, jest osłabiony, na śluzówkach, np. w jelitach, żołądku tak samo jak w buzi również pojawiają się wykwity. Łatwo w takich warunkach do "złapania" dodatkowych infekcji, które dla tak obciążonego organizmu mogą być bardzo niebezpieczne. A poza tym - polska język, to trudna język... Ręce opadają.

Gość poltora tygodnia
he?

nie rozumiem tego poruszenia!! To tylko Ospa, my jako dzieci też ją przechodziliśmy. Ja złapałam ospę w wieku 27 lat, a moja 2 - miesięczna córeczka złapała ją zaraz ode mnie. przechodziła ją bardzo ciężko, cała była wysypana.., ja również. Smarowałam tylko i wyłącznie PUrdokremem ( czy jakoś tak)..i przeżyłyśmy...Cieszcie się mamy że wasze pociechy przejdą to szybciej.., później z głowy..:)

Gość poltora tygodnia
pudroderm-jak dla mnie nie jest dobry no ale jak długo po ospie siedziec w domu?

Gość polcio2005
witam wszystkich moja siedmio letnia córka załapała ospę w przedszkolu najgorsze ze starsza córka za tydzień ma komunie jak sie załapie to sie powiesze cena tego pudru to 10,5opozdrawiam