Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grrrrr co za baba

odmuwiono mi USG !!!!!! dlaczego !!!

Polecane posty

Gość grrrrr co za baba

czesc, jestem w połowie 7 miesiac, miałam robione usg w 3 miesiacu widziałam swoje malenstow nawet sie ruszało, potem prenatalne w 21 tygodniu ale niestety NIC niewidziałam bo monitor był na stałe przymocowany i niedało sie przekrecic, a zreszta jak zbaczyłam tego pana doktora to zwatpiłam i siedziałam cicho. wiec bardzo chciałabym zonbaczyc jak moje malenstwo teraz wyglada, jak sie rusza itd, dlatego poprosiłam lekaza o usc a on odmówił, mówiła i powiedział ze dopiero w 35 tygodniu, mówiła mu ze chciałabym tera zpuki jeszcze jest małe bo potem jak bedzie duze to juz niebedzie to samo a pozatym moja mama bardzo chciała zobaczyc. No i Lekarz powiedził ze nie, znaczy lekarak jedna z lepszych w kuj-pom, bardzo swiatowa kobieta, znana a przedwszystkim dobry gin. odmuwiła, skierowania tez mi niedała do szpitala na usg, a jak bym chciała zobaczys swoje malenstwo, a jak dzwoniłam do szpitaka powiedzieli ze muszemiec skierowanie i kółko sie zamyka !! co zrobic ?? moze jakos mozna inaczej ?? doradzcie, ja chce zobaczys swojego łobuza :) aha prywatne usg odpada, niestac mnie :(

Gość grrrrr co za baba
upupup

Gość kokardka
po prostu idz prywatnie:))

Jeśli chcesz zrobić USG to możesz przeciez prywatnie-od 40-250zł (zależy gdzie i czy trójwymiarówka) Lekarz postąpiła słusznie.Ja miałam robione tylko 2 razy w ciązy.Im mniej tym lepiej.To ze względu że co by nie mówic to nie jest aż takie zdrowe dla maleństwa.Po co je męczyć. Mówie ci zrób prywatnie. Zycze zdrowego maluszka i szczęsliwego rozwiązania

Gość grrrrr co za babsko
przeciez wyraznie napisałam niestac mnie !! mam 18 no w sumie 19 lat jestem na utrzymaniu mamy, za facetem niejestem, moja mam i tak ronbi duzo wydajac na lekarstwa które tanie niesa i na inne potrzebe zeczyjak ciuchy itd, wiec niebede mówic jej ze chce pieniadze na prywatne usg no niestac mnie poprostu !! a co do szkodliwosci usg to mozna by sie kłucic moja kumpela prywatnie prowadziła ciaze i usg miała co 3 tydzien abo co miesiac i ma zdrowiutkiego silnego chłopczyka !!

No to idź do innego lekarza po samo USG-może któryś da bo innego wyjścia nie ma.Jak lekarz prowadząca nie chce,nie stać cie na prywatne to tylko liczyć że inny będzie bardziej łaskawy. Powodzenia

Jak nie ma wskazań medycznych do usg , to lekarz nie musi robić. Tak jak dziewczyny Ci piszą idź albo prywatnie a jak nie to szukaj innych ginów. Innego wyjścia nie ma.

Gość to ja grrrr
próbowałam tak juz ale musze załozyc karte badac sie tam i przychodzic na kontrole co w sumie jest bezsesu zeby po dwóch przychodniach latac, a nieznaczie jakis innych wyjsc ?? moze sa gdzies takie osrodki ktre robia usg, no sama niewiem jak mam to zrobic jakbym wiedziała to bym tematu niezakładała :)

poprostu NFZ pokrywa koszty tylko 3 USG w ciągu ciąży. Jeżeli nie ma takiej potrzeby lekarz ma prawo odmówić. Mój ginekolog robi USG co miesiąc czyli na każdej wizycie. Jeżeli twój lekarz odmawia nie pozostaje ci nic innego jak prywatne USG, koszt od 30 zł

Gość sasasasasa
up

Gość oj... nie wiesz co zrobic
prosta sprawa.. idz na pogotowie..!! powiedz ze masz jakies dziwne bole.. ze masz jakies skorcze czy cos w tym stanie.. ze ruchy dziecka jakby ich mniej czy cos w tym stylu.. po prostu udaj ze cos jest nie tak i ze sie boisz i jestes zaniepokojona.. z tego co wiem.. dziewczyny ktore panikowaly i lecialy nieraz z plamieniami skorczami ect mialy na pogotowiu robione usg Wiec moze by ci sie udalo...? a swoja droga... co ci zalezy zeby zrobic badania.. ja chodze do 2 lekarzy.. dla pewnosci.. i nie placze 1 prywatnie 2 panstwowo... robie 2 razy badanie gdzie za 1 z nich jeszcze palce.. mimo ze badania te same :) wiec jak ci tak zalezy to idz do innego ginekologa.. powiedz ze chcesz zmienic i tyle albo nic nie mow.. powiedz ze czulas sie zaniedbywana.. czy ze stracilas zaufanie do lekarza i tyle.. napewno na poczatek zrobi ci usg aby ocenic stan dziecka wage ect... Swoja droga wspolczuje ci.. ja co miesiac wlasciwie ogladam swoje dzieciatko.. i chyba bym nie wytrzymala!!!!

Gość 000
w ciagu całej ciazy odgórnie sa zalecane 3 badania usg za tyle w przychodniach fundusz zwraca pieniadze i jezeli ciaza przebiega prawidłowo to lekarz nie da Ci skierowania na dodatkowe badanie,tylko dlatego,ze chcesz dzidziusia poogladac:0

Gość dracenka
co za bzdury o tym meczeniu dziecka usg? usg nie jest szkodliwe i nie meczy dziecka. ja mialm robione co miesiac, wrazenie niesamowite. mozliwosc zobaczenie dziecka, jak sie rusz, ajk ziewa, jak wyciaga do gory raczki, pokazuje jezyk (ja to wszystko widzialam) budije niezwykla wiez, jak mozna odmowic tego kobiecie???? nie rozumiem.

Gość ojjjj
wiesz jak to jest z leczeniem panstwowym ,na jakim ty świecie żyjesz .jeśli nie pójdziesz prywatnie to niestety tak to jest. większość doktorków w ten sposób cie potraktuje niestety .polska szara rzeczywistość

Gość abcdeq
dracenka,wiem ze mamusie chętnie oglądają usg ale powiedz kto w państwowej słuzbie zdrowia miałby zapłacic za badania" ponad normę" ? zalecane sa 3 badania w ciągu całej ciąży i jeżeli przebiega ona prawidłowo to lekarz nie ma podstaw zeby wypisać skierowanie na nastepne badanie ,myślisz,ze kto by za takie badanie zapłacił?lekarz?

Gość grrrrr co za baba
no sa przewidziane 3 ale jakby niepatrzec mój lekarz gin zrobił mi tylko jedno w 3 miesiacu. A o prenatalne sama sie postarałam bo byłam nerwowa i sama załatwiałam z tym ze lekarzowi mojemu powiedziałam. A on w przychodni zrobił mi tylko jedno :( bo prenatlne robiłam w szpitalu z którym mój gin niema nic wspólnego :/

a ja mialam juz 3 - pierwsze prywatnie poslam (60 zł.) drugie porosilam o skier. i zapisalam sie wna 9 t.c. a na trzecie sam mnie skierowal w 12 tyg, bo wtedy jakies wady widac czy cos... aale teraz czeka mnie dopiero okolo 20-tego-----24 tyg... ja na twoim miejscu powiedzialabym tak (panie doktorze, nalezy mi sie z NFZ to badanie i j nie ustapioe! pojde do dyrekcji jesli trzeba ... i tyle. Albo zmien lekarza

Gość juz widze jak lekarz
przestraszył się dyrekcji i trzęsąca ręką wypisuje skierowanie. Jak taki sie uprze, to nic mu nie można zrobić, bo się zasłoni np. dobrem dziecka. :P

ale ja drugie usg tak wymoglam..powiedzialam ze mi sie nalezy i ze chce! (bo 1-sze robilam prywatnie) i dostalam skierowanie!

Najlepiej iść do lekarza, który ma usg w gabinecie, to od razu zrobi. Mój miał i nie było problemu (lekarz państwowy) , mówił mi, że należy się za darmo, tylko jak chciałam wydruk, to musiałam płacić za papier (bo tego już NFZ nie sponsoruje). Gdzieś przeczytałam, że dziecko podczas usg słyszy taki przenikliwy gwizd i jest to dla niego dosyć przykre uczucie...

Gość grrrr co za baba
no mój lekarz ma w swoim gabinecie USG a za wydruk z 3 miesiaca niepłaciłam :P hehe moze teraz mi potraca za ten wydruk i nierobi 2 usg, kurde przykro mi bo przeciez niecodzinnie mozna zobaczyc takie małe dziecko w dodatku swoje niebede straszyc dyrekcja bo niechce z siebie robic jakijes wariatki :P co se lekarz o mnie pomysli, zawsze miła itd, a tera dyrekcja straszy ! kurde mysłamam ze znacie miejsca w których mozna robic za darmo

Rafinko - zle ci ktos powiedzial USG to fale o bardzo duzej czestotliwosci, owszem - noworodki slysza wyzsze czestotliwosci niz ludzie dorosli, ale nie az takie na 100% badania przeprowadzone do tej pory nie stwierdzaja zadnych skutkow ubocznych wykonywania USG w ciazy wiec na dzien dzisiejszy USG jest dla dziecka bezpieczne moze kiedys... jak wymysla i przeprowadza jakies inne badania, to cos sie znajdzie... ale :-) oby nigdy nie

nikt mi nie powiedział, przeczytałam w internecie na jakiejś fachowej stronie jak byłam w ciąży i oglądałam sobie zdjęcia z usg