Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikitkaś

Soczewki kontaktowe i nieostre widzenie!

Polecane posty

Gość nikitkaś

Mam pewien problem. Do tej pory nosiłam soczewki O2optix - widziałam bardzo dobrze, soczewki sprawdzały sie ok, generalnie był to strzał w dziesiątkę. Kilka dno temu podkusiło mnie żeby zamiast dotychczasowych Optixów kupić Acuvue 2, nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale po założeniu soczewki widze trochę mgliście, tak jakby krzywizna była nie ta co trzeba :/ po kilku godzinach noszenia zaczyna leko boleć głowa :/ czy któraś z was miała podobny problem? Czy jedynym rozwiązaniem jest powrót do O2optix? Czym może to być spowodowane? Dodam że AcuVue kupowałam bez konsultacji lekarskiej, wzięłam dokładanie te same parametry co o2optix.

Gość najlepiej idz do okulisty
moze Ci sie zmienila wada i dlatego widzisz niewyraznie. Poza tym pamietaj, ze nowe szkla kontaktowe to podobno szok dla oka. Moj okulista zawsze mowil, ze oko sie musi "ulozyc" do szkiel (np. zylki w oku grubieja w miejscu zetkniecia sie ze szklem itp.), a co inne szkła tym oko pracuje znowu by sie przyzwyczaic. Dlatego mnie odradzal zmiane szkiel, kiedy chcialam z kwartalnych przejsc na miesieczne.

slyszalam, ze o2optix sa w jednym rozmiarze uniwersalnym 8.6 ja w soczewkach Bauscha mam krzywizne 8.4, ale okulistka powiedziala, ze jakbym chciala o2optix to beda na mnie dobre, chociaz jakbym sobie kupila Bauscha w wiekszym rozmiarze, to juz by nie pasowaly i moglyby byc klopoty z ostrocia itp. Wydaje mi sie, ze u Ciebie wlasnie o to moze chodzic.

Gość moniSSka
do tej pory nosilam soczewki Focus, podkusilo mnie zeby zmienic na O2Optix poniewaz wydawalo mi sie ze soczewki te beda super bo przepuszczaja wiecej tlenu. Otoz nie moglam sie przyzwyczaic.. co chwila musialam trzec oko zeby widziec wyraznie, oczy mnie bolaly i czulam straszna suchosc oka.. tak jakby powietrze wnikajace do oka mnie bolalo (uczucie jak przy wiejacym w oczy wietrze) odstawilam soczewki.. boje sie o rogowke, nie chce jej uszkodzic..

Gość nikitkaś
U mnie przy O2optix było wszystko w porządku, soczewki były idealnie dopasowane, nosiłam je całymi dniami, również podczas pracy przy komputerze, dopiero po zmianie mam problem :/ Może faktycznie krzywizna tych Acuvue nie jest dla mnie, lub "rozmiar" soczewek powinien być inny

Gość _owieczka_
A jak mam jak moniSSka, zmieniłam focusy na optixy i jakos mi one nie pasują, mniej wyraźnie widzę.

Gość Maggie i Lily
No właśnie ja też do tych Optixów się przyzwyczaić nie mogę po zmianie z tradycyjnego Focusa. Są lepsze, bo nie "zasychają" na oku, ale jakoś "nie leżą". Ale moja okulistka mi poradziła, żebym też wypróbowała J&J Acuvue Advance. Więc to chyba nie do końca prawda, że nie należy zmieniać soczewek, tylko trzeba odpowiednie dobrać.

Gość nut
W optixach mniej wyraźnie widzialam i juz sie zmartwiłam że wwzrok mi się pogorszył, ale moja koleżnaka też ma takie odczucia. Kupilam inne soczewki i wszytsko w porządku. Moze taki urok optixów...

Gość gość
jakie kopiłaś inne soczewki, mam to samo niewyraźne widzenie:/