Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dzyndzelek

Początek ciąży- jakie kroki po ujrzeniu dwoch kreseczek?

Polecane posty

Gość Dzyndzelek

drogie kobietki, ktore juz urodzilyscie maluchy lub czekacie na godzibe zero. Cofnijcie sie prosze w czasie do momentu, jak test wykazal Wam, ze jestescie w ciazy. Jak szybko poszlyscie do lekarza, czy pierwszego kontaktu, czy od razu do gina, jakie badania Wam zlecil itd... Bardzo bede wdzieczna za odpowiedzi i rady

Jestem w 25 tygodniu. Pamiętam,gdy zrobiłam test,ok 3 tygodnia ciąży już,czym prędzej pobiegłam do ginekologa,zeby sie upewnic. To było w 4 tygodniu. Z tego co pamiętam,dostałam skierowanie na badanie moczu i morfologię.Pozniej na USG,w celu potwierdzenia ciąży... Życze Ci powodzenia.To najlepszy okres w życiu kobiety chyba jest!!! Coś wspaniałego,zwłaszcza jak już będziesz miała brzuszek,jak ciąża bedzie widoczna. :) Pozdrawiam!

pierwsze co.. to kup folik.. (kazdy lekarz go przepisuja jesli kobieta go jeszcze ie bierze) i zacznij go brac... i skontaktuj sie z ginekologiem.. umow na wizyte... pewnie skieruje cie na badania.. czyli krew, mocz... nie zdziw sie jak na poczatku nie zalozy ci karty ciazy.. niektorzy zwlekaja z tym... no i powinien zrobic usg aby potwierdzic ciaze.. ale nie kazdy to tez czyni na 1 wizycie (mowie o wizytach panstwowych) A pozatym.... odpoczywaj... i wszelkie niejasnosci rozwiej zadajac pytania swemu ginekologowi:)

a.. o ciazy dowiedzialam sie w niedziele wizyte prywatna mialam w czwartek.. ale nie moglam sie doczekac i poszlam panstwowo w srode... W gruncie rzeczy wizyta w srode nic mi nie dala.. za to w czwartek juz widzialama moja niunie :) przezycie nieziemskie :) ciaza byla szacowana na 5 tydzien :) i poszlam odrazu do ginekologa.. nie bawilam sie w ogolnego :)

Gość Dzyndzelek
dzieki dziewczyny!!!! i za adresy!!! Cudowne jestescie.

Hmmm... Znalazłam to na bardzo fachowej stronie medycznej - spis obowiązkowych badań dla kobiet planujących ciążę. Na mój gust sporo tego... - poziom glukozy we krwi - morfologia krwi - ogólne badanie moczu - obecność przeciwciał na toksoplazmozę i cytomegalię - szczepionka przeciw przeziębieniu - szczepionka przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B - cytologia - wyleczyć zęby No i oczywiście łykać kwas foliowy. Do tego zaleca się: - badania prenatalne (najlepiej ultrasonografia) 3x w trakcie ciąży (między 11 a 14 tc, ok.20 tc, ok. 30 tc) - badanie przesiewowe krwi wykonane w trakcie ciąży Co o tym myślicie?

Gość Dzyndzelek
uff dużo tego, czy te szczepionki konieczne są? Jak juz zapłodnienie miało miejsce to na pewno nic dziecku nie grozi?

Zapłodnienie zapłodnieniem, ale jeszcze ciążę trzeba przechodzić w dobrym zdrowiu. Ta szczepionka \"wątrobowa\" to chyba jednak się przyda.

Gość Jonnnna
Dziewczyny a miałyście robione jakieś specjalne badania na wykrycie zespołu Downa u dziecka. Moja sąsiadka urodziła takie chore dziecko w wieku 25 lat, zupełnie na to nieprzygotowana, lekarze do dnia porodu o niczym jej nie powiedzieli. Jak dla mnie to nie dopuszczalne by w XXI wieku działy się takie rzeczy... Ale jak było z takim wykryciem u was?

Byłam niedawno ,w zeszły poniedziałek na badaniu USG serca dziecka,oczywiscie prywatnie. Pokierowano mnie do Wrocławia,70 km od miejsca mojego zamieszkania,bo jak lekarz mnie zapewnil mają tam najlepszych specjalistow.DOstałam namiwry ,nr tel. Pojechałam,bo lekarz zauważył nierówną akcje serca.Co prawda w jednym jedynym momencie,ale uprzedził mnie o tym i zaproponował zrobienie tego badania. Pojechałam ,zrobiłam! Z serduszkiem wszystko w porzadku,dowiedziałam się ,ze bedziemy mieli córeczkę i lekarz powiedział mi również,że wyklucza zespół Downa u dziecka. Po długości noska i względem fałdu karkowego to stwierdził. Nosek musi byc \"długi\". Bardzo się ucieszyłam. Jedziemy jeszcze w połowie maja nabadanie genetyczne. Pozdrawiam!

Gość e tam..
Na poczatku najlepiej nikomu nie mowic. Ja chwalilam sie calemu swiatu, kazdy do mnie podchodzil z usmiechem i oytal "No i jak sie czujeeeesz?", a ja musialam zawiadamiac, ze w ciazy juz nie jestem. Wszystko sie moze zdarzyc na poczatku.. niby zabobonna nie jestem, ale moze mozna zapeszyc?? A co do tych badan prenatalnych.. usunelabys, gdybys dowiedziala sie, ze Twoje dziecko jest chore??

Ja gdy zobaczyłam dwie kreski na teście, poszłam do ginekologa jeszcze tego samego dnia. Bardzo się denerwowałam, bo jakiś tydzień wcześniej robiłam test i nic nie wykazał. Ginekolog powiedział, że to już 8 tydzień. Skierował mnie na badania, założył kartę ciąży i wyznaczył termin USG. Zalecił brac witaminki (Prenatal) i przepisał Duphaston, bo wcześniej brałam pigułki przez dłuższy czas i lek ten był na podtrzymanie ciąży.

Gość padlinka 26
do mamusi wojtusia-> po jakim czasie zaszlas w ciaze po tabletakch i i le lat bralas???

Gość kwaka
witam dziewczyny bedac w ciazy mozna przez pierwszy miesiac miec okres ale czy jest taki sam jak przed ciaa???czy jest jakas roznica bo w sumie to nie wiem chociaz bylam juz w ciazy i od pierwszego miesiac nie mialam okresu a teraz juz sama nie wim czy jestem czy nie chociaz moze byc taka mozliwosc a wlasnie dostalam okre czyli by wykluczalo zajscie w ciaze ale ten okres to taki dzwiny to w sumie to krew ze sluzem takim ciagnistym nie wiem moze to normalne aler ja nigdy nie maialm takiego a wy jak zaszlyscie to maialyscie jeszcze okre sczy od razu wam sie skonczyl????

padlinka - w ciążę zaszłam od razu po odstawieniu, już w pierwszym cyklu. Pigułki brałam wcześniej około 4-5 lat z przerwami.

Gość do e tam....
To czy by usunęła czy nie to już nie twój cholerny interes. KAŻDA kobieta ma prawo wiedzieć czy urodzi zdrowe, czy chore dziecko. Czy ci to odpowiada czy nie, płód, który rozwinie się w upośledzone dziecko, można w Polsce usunąć zgodnie z prawem. Tyle, że głupi lekarze w Polsce często nie respektują prawa kobiety do informacji i nie informują jej o tym, że na usg widać cechy dziecka z zespołem Downa, bo po co jej ta informacja, jeszcze by taką ciążę usunęła. Nie wiem jak ty, ale ja chciałabym wiedzieć czy mam nastawiać się na urodzenie normalnego dziecka, czy półgłówka.