Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotna dusza

do studiujących farmację

Polecane posty

Gość samotna dusza

Czy moglibyście przybliżyć coś niecoś o tym kierunku?? Czy trudno się dostać, jakie są przedmioty, no i jakie macie wrazenia?? Byłabym wdzięczna:)

Gość wrrrrrrr....
cze dusza. ja też jestem bardzo ciekawa bo od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie własnie ona. czekam razem z tobą na jakieś konkrety :)

Gość Po prostu
Warto studiować farmację. Otwarty rynek pracy.

Gość jolciiaaa
ja jestem na 3 roku.czy trudno sie dostac?teraz sa inne zasady z ta nowa matura,ja zdawalam normalny test.co do studiow,jest bardzo duzo pamieciowej nauki,takiego wrycia wzorow itp.,ale jest tez duzo cwiczen laboratoryjnych.I to wlasciwie mi sie najbardziej podoba,sami cos robimy,ustalamy przerwy,pracujemy w swoim tempie.Przedmioty jakie mamy hmmm...to glownie chemia w roznym wydaniu:analityczna,organiczna,fizyczna...mielismy botanike,matematyke,ststystyke,fizjologie.Teraz mamy chemie lekow,farmacje stosowana,farmakognozje,immunologie,mikrobiologie.Jak masz jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem:)

Gość Towanda
Ja skonczylam studia juz 6 lat temu, warunki naboru na pewno sie zmienily, ale same studia chyba niewiele- duzo pamieciowki, wymarzony kierunek dla "kujonow" ale ogolnie dla normlanych ludzi tez;-))) Z pracy jestem bardzo zadowolona, wiec chyba bylo warto...

Gość ja skonczylam
w tym roku. Duzo wkuwania, wyciete 4 lata z zyciorysu ( bo na 5 roku juz luzik). Polecam zdeterminowanym lub... sprytnym, ktorzy zawsze sobie poradza. Nie ma problemu z praca, sami dzwonia i przebijaja stawke... Na studiach jest duzo chemii, wiec trzeba miec o niej przynajmniej blade pojecie.

Gość samotna dusza
baaardzo dziękuje za odpowiedzi:) Mam jeszce takie pytanie-co oprócz pracy w aptece można robić po tych studoach? Jakieś laboratorium, kosmetologia....?

Gość samotna dusza
Aha-i czy potrzebna jest wiedza z fizyki?? Bo z tym to są problemy.......:P

Gość aga123
ja jestem na 1 roku studium.wprawdzie bede tylko technikiem ale bede robic to co kocham.Pomagac ludziom.Studium trwa 2 lata.fajnie jest:)

Gość nie polecam
Studiowałam farmację tylko pół roku i na tym zakończyłam moją przygodę z Akademią Medyczną jeden wielki koszmarek, części materiału po prostu nie zdążyłam opanować. Mnóstwo kucia, sama pamięciówka, wzory zaczepiające o matematykę, której nie znoszę. W laboratorium fajnie, ale wykłady potwornie nudne. W tym roku już 4 moje koleżanki zrezygnowały. Praktycznie wchodzisz do apteki i widzisz mnóstwo leków, możesz sobie mniej więcej wyobrazi farmację zdając sobie sprawę, że wszystkie te nazwy leków, skład i działanie musisz znać na pamięć.

Gość samotna dusza
Jest tu ktoś??

Gość jolciiaaa
co do fizyki,to malo kto na tym wydziale to umie;)mialam biofizyke na 1 roku,ale przez kilka tygodni,da sie przejsc:)co do pracy po,to mozliwosci jest sporo,apteka to pewne,ale sa wszelkie laboratoria,firmy farmaceutyczne,a tam b.rozne stanowiska.U nas na uzcelni byly organizowane Dni Kariery,na ktorych prezentowaly sie rozne instytuty,firmy,jakies hurtownie farm.-takze troche mozliwosci jest.To daje mi sile,zeby jakos tu pzretrwac;)kucia jest sporo,ale tez bez przesady,mam czas na normalne zycie,imprezy,spotkania z przyjaciolmi,kino...Kwestia organizacji:)

Gość samotna dusza
No no no, coraz poważniej myślę o tej farmacji:)

Gość GDZie studjujecie farmacje
hej a gdzie sie wybierasz>> ja w tym roku sie nie dostalam ale mma nadzieje,ze w tym roku bedzie dobrze

Gość samotna dusza
Ja wybieram się na Akademię Medyczną w Lublinie:) Chociaż mam jeszcze trochę czasu nnowienie(jestem w drugiej liceum;))

Gość nie mam zamiaru tyle kuć
Moim zdaniem każdy kierunek na Akademii Medycznej jest strasznie trudno. Owszem zdarzają się inteligentne osoby, którym przyswajanie wiedzy nie sprawia problemu, ale róźowo nie jest. Moja siostra studiuje farmację i na nic nie ma czasu, ciągle siedzi w książkach, na uczelni jest od rana do wieczora. Wraca do domu, uczy się do późna. Na imprezy nie chodzi, bo czasem jest tak wykończona, że nawet gdyby znalazła czas i tak by nie poszła. Podobno najgorsza jest łacina, ale da się przyzwyczaić.

Gość farmacja umysłu de-formacja
jestem na szóstym roku-czyli kończę ten nieszczęsny BEZPŁATNY staż :( cieszę się że skończyłam te studia bo dają bardzo duzo perspektyw pracy ale gdybym miała jeszcze raz wybierać to bym nigdy na nie nie poszła :( to są naprawdę ciężkie studia, bardzo dużo zajęć na uczelni i bardzo dużo materiału do przyswojenia w domu :( przede wszystkim trezba nauczyć się chemii w każdym wymiarze-tak jak ktoś pisał wyżej-zaczyna się od analitycznej (jakościowa i iościowa), fizyczna, organiczna, na trzecim roku chemia leków :( :( :( (czyli rycie na pamięć wzorów leków i uczenie się reakcji ich oznaczania...moim zdaniem jeden z najbardziej niepotrzebnych bloków zajęć) oraz biochemia . Od pierwszego roku jest też botanika, która przeprowadza nas do farmakognozji, czyli ziółka :) jest też matma i fizyka ale do przejścia :) anatomia i fizjologia :) niestety dopiero w drugiej połowie trzeciego roku pojawia się jakiś zawodowy przedmiot czyli farmacja stosowana, który polega na nauce sporządzania leków recepturowych, czyli generalnie luzik :D pamiętam jeszcze prawo farmaceutyczne, filozofię, bromatologię (nauka o żywieniu), syntezy,toksykologię, informatykę... po trzecim roku wybiera się specjalizację-apteczną, kliniczną analityczną lub przemysłową :) jesli chodzi o balangowanie to przez pierwsze 2-3 lata to trochę ciężko, bo jak nie trzeba się uczyć to pada się na twarz po wyczerpujących zajęciach i się po porostu nie ma siły. a propos kolokwiów-tu nie ma tygodnia bez jakiegoś zaliczenia, wejściówki czy kolokwium. plan kolokwiów, egzaminów kartkówek jest ustalany na POCZĄTKU roku i nie ma od niego odstępstw :( powodzenia :)

rycie dzien w dzien...kolosy z zajecia na zajecia...ok4-7 na tydzien, pamieciowa. ale jak ktos ma szczescie i jest inteligentny to powinien sobie poardzic, ...ale o imprezach nawet nie ma mowy..ewentualnie weekendy..chemia wszelka i to nie przez 1 semestr ale 2 jeden przedmiot....najgorsze u nas na SAMie sa organy..przez to sie wylatuje...jest ciezko...

Gość jolciiaaa
farmacja umysłu de-formacja -chyba jestes z AM z warszawy,prawda? tak ta chemia lekow jest debilna,ucze sie tych wzorow,a potem na kolosie wystarczy ze zapomne jakiegos gowna i caly wzor do dupy.Ktos napisal ze najgorsza lacina:):):)dobre,lacina to nic przy tych chemiach.Teraz mam fajne zajecia-farmacje stosowana,Ja sie strasznie meczylam na 2 roku,jak byly organy,anale,fizyczna-1 sem 2 roku byl tragiczny.Teraz jest lepiej,po prostu nauczylam sie godzic nauke z innym zyciem.Coz te studia sa jakie sa,jakbym miala zdawac jeszcze raz to tez bym tu poszla.

Gość gość
Temat sprzed 11 laty odświeżony :D