Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anka239

jak zrobić dobre ciasto na naleśniki?

Polecane posty

Nie wiem co robię źle z ciastem - czy daję czegoś za dużo , bo moje naleśniki po usmażeniu strasznie wysychają i łamią się gdy je zawijam. Czy poda mi ktoś dobre proporcje? Proszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie tak:2 szklanki mleka(moze byc 1wody i 1smietany slodkiej)jajko,szklanka maki,.Jesli nalesniki maja byc na slodko mozna dodac troszke cukru waniliowego,jesli pikantne to sol i odrobine pieprzu.Dobrze zmiksowac i gotowe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis
mam genialny przepis odziel bialko i zoltko bialko ubij do zoltka dodaj lyzeczke cukru i tez ubij na aksamitna mase dodaj mleko szklanke lub 3/4 do zoltka potem make tyle by powstala masa nie za zadka nie za gesta lejaca sie i aksamitna ale nie za zadka potem dodaj bialko i delikatnie wymieszaj smaz na teflonie ale najpierw nalej na patelnie odrobine oleju i potem rozetrzyj recznikiem papierowym i tak przed kazdym nalesnikiem przecieraj wychdza boskie to przepis na sztuk 4-5 jak chcesz wiecej to rob z dwoch jajek i automatycznie zwieksz proporcje pozostalych skladnikow musisz to ciasto robic na wyczucie by bylo aksamitne lejace sie i nie za zadkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robie na oko i zawsze sie udają. najpierw pół litra mleka + 2 jajka i nastepnie dodaje tyle mąki aż uzyskam pożądaną konsystencję! Uwaga pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieco koslawy, nie wiem dlaczego, ale tak juz jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robie tak samo
jak zegarynka, tylko daje troche mleka i troche wody i dodaje olej do ciasta (nie trzeba wtedy duzo lac na patelnie, albo nawet nic jak sie ma dobry teflon). i troche sole ciasto. i pierwszy tez mi wychodzi jakis dziwny...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hm hmmm
jak sie ubije bialka na sztywno to sa lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iwi123
dziwny wychodzi bo patelnie nie jest wystarczająco nagrzana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobilam dzisiaj na sniadanko wedlug tego przepisu z ubitymi bialkami.Wyszly bossskie...Dzieki!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a do tych z ubitym bialkiem
to maki sie nie dodaje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobrze jest
dobrze jest dodac do ciasta nalesnikowego troszke wody gazowanej ,nalesniki sa bardziej puszyste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ola2000
najlepiej do nalesnikow zamiast zwyklej wody dodac mineralna gazowana poprostu pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
www.ciastonanalesniki.blogspot.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam. Czy naleśnik jest łamliwy czy nie nie wiele zależy od składników. Najwięcej zależy od temperatury kuchni. Otóż : Niska temperatura i długie smażenie daje naleśnik łamliwy. Wysoka temperatura i krótkie smażenie robi naleśnik miękkim i niełamliwym. Ale nie można też przegiąć bo przy wysokiej temperaturze szybko czernieje naleśnik a w środku miękki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co do ciasta juz sie sporo osób wypowiedziało, a ja bym chciała zagaić o farsz do takich naleśników. Co powiecie na pyszny farsz pieczarki ze śmietaną? Naleśniki na słono sa świetne! Jeśli nie wiecie gdzie znaleźc dobre jakościowo pieczarki, wystarczy zerknąć na http://pieczarki.net.pl :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×