czarna84 0 Napisano Marzec 9, 2006 dziewczyny mialm robiona cytologie z wyniku wyszlo ze ma 2 stopnien przynakjmneij tak uslyszalam lekarz powiedzial ze to zanczy ze jest ok ale czytam sobie wlasnie ze 2 stopieni oznacza obecnosc jakis zmian ktos sie moze orientuje?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maruda22 Napisano Marzec 10, 2006 no najlepszy jest pierwszy stopien ja mam drugi co spowodowane jest obecnośćą nadrzerki nie wiem dlaczego masz 2 stopien moze masz jakis zapalenia..anie dostalas zadnych lekarstw? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaki21 0 Napisano Marzec 10, 2006 PRZECZYTAJ TO I BEDZIESZ WIEDZIAŁA MNIEJ WIECEJ: * Grupa I - w rozmazie stwierdza się prawidłowe komórki powierzchownych warstw nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki macicy, komórki gruczołowe z kanału szyjki oraz pojedyncze komórki zapalne. * Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką. * Grupa III - W rozmazie widać komórki z cechami dysplazji. Ponieważ określenie to obejmuje szerokie spektrum zmian, a ponadto w zależności od ich nasilenia i wieku pacjentki postępowanie lecznicze jest zróżnicowane, cytolog powinien każdorazowo określić jakiemu nasileniu dysplazji odpowiada stwierdzony obraz cytologiczny - małemu, średniemu czy dużemu. Jest to istotne między innymi dlatego, że zmiany o charakterze dysplazji małego stopnia są niekiedy wynikiem silnego odczynu zapalnego i mogą się cofnąć bez śladu po leczeniu przeciwzapalnym. Dalsze postępowanie diagnostyczne (np. pobranie wycinków z szyjki macicy) i lecznicze (np. elektrokonizacja szyjki) wdraża się wówczas, gdy zmiany utrzymują się przez kilka miesięcy mimo zastosowanego leczenia. * Grupa IV - w rozmazie stwierdza się komórki o cechach raka płaskonabłonkowego przedinwazyjnego. * Grupa V - w rozmazie stwierdza się komórki nowotworowe odpowiadające rakowi płaskonabłonkowemu naciekającemu szyjki macicy lub innemu nowotworowi złośliwemu szyjki lub trzonu macicy. POZDRAWIAM!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez II grupa Napisano Marzec 10, 2006 ale nie mam nadzerki ani stanow zapalnych ani zadnych innych problemow tylko cytologie mam robiona co pol roku, a nie co rok - lekarz twierdzi ze tak trzeba przy II grupie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 10, 2006 Większość kobiet ma II,jedynka rzadko jest spotykana... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiosna_ 0 Napisano Marzec 10, 2006 ja mam II a lekarz nie proponował mi leczenia p-zapalnego ani dodatkowych badań, wasi lekarze też nad tą grupą przechodzą do porządku dziennego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dzyndzelek Napisano Marzec 10, 2006 II jest ponoć normą u kobiet które rozpoczęły przygodę z seksem:P A to prawda, że jak występuje krwawienie w czasie cyklu to lekarz nie pobierze cytologi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 10, 2006 Wiosna_ mój lekarz do dwójki podchodzi jak do normy,gdzieś czytałam(ale nie wiem czy to prawda,że tylko dziewice mają jedynkę)Zawsze słyszę od lekarza,że wszystko dobrze.Też zdziwiłam się jak przeczytałam klasyfikację ale... Dzyndzelku ale w każdym cyklu jest krwawienie.Nie rozumiem.Po miesiączce normalnie mozna pobrać materiał na cytologię. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 10, 2006 Dodam,że zawsze miałam II. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 10, 2006 Najlepiej zrobisz jak zapytasz lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malinka. 0 Napisano Marzec 11, 2006 ja tez od zawsze mam 2 grupe, ale lekarz twierdzi, ze to normalne i w sumie to nigdy nie mialam zadnych stanow zapalnych ani innych problemow, wiec wyglada na to, ze wszystko jest ok. Ale cytologie mam co pol roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 11, 2006 Bo cytologia powinna być normalnie co pół roku... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wiosna_ 0 Napisano Marzec 11, 2006 ja raz miałam cytologię z opisem \'\' bardzo silny stan zapalny, konieczne leczenie p.zapalne \'\' i dopiero na moją wyraźną prośbę lekarz przepisał mi leki, od czego jednak grupa mi się nie poprawiła, ale już nie miałam tych okropnych opisów ja też słyszałam że kobietki uprawiające seks mają II grupę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malinka. 0 Napisano Marzec 11, 2006 jumi, ja slyszalam, ze normalnie to znaczy raz w roku, zreszta zeby sie upewnic poszperalam w necie i to sie potwierdza http://www.resmedica.pl/ffxart10994.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dzyndzelek Napisano Marzec 11, 2006 Upssssss!!!! źle się wyraziłam:o Chodziło mi o plamienia pojawiające się przy braniu tabsów, te pomiedzy miesiączkami ofkorssss;)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jumi Napisano Marzec 11, 2006 No w Polsce tak jest,za granicą niekiedy inaczej ale mimo wszystko dobrze,że lekarz robi ci 2 razy w roku cytologię.Mnie trochę denerwuje,że w Polsce pacjent sam musi o wszystko prosić,upominać się inaczej lekarz za niego nie pomyśli.Czytałam też,że próbkę na cytologię powinno się pobierać specjalną szczotką a nie patyczkiem z wacikiem...badanie powinien robić patomorfolo a nie biolog... http://www.mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=974 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czarna84 0 Napisano Marzec 11, 2006 no mi lekarz powiedzillze 2 to ok ale jak przeczytalm ten opis to nie bardzo nadrzerki nie mam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach