Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wkurzona żona

Za długi męża nie odpowiadam

Polecane posty

Gość Wkurzona żona

Jakiś rok temu weszła w życie ustawa,że gdy małżonek weźmie kredyt żona za niego nie odpowiada. Jak więc wygląda ściąganie należności w momencie gdy on przestanie spłacać raty. Czy napewno nikt nie doczepi się do żony? Niestety jestem w takiej sytuacji, że mój mąż najchętniej nabrałby kredytów multum po czym zapomina, że należy pieniądze oddawać. Jak zapanować nad taką sytuacją?

Gość serwis miejski
proponuję zrobić rozdzielność majątkową i po kłopocie

jedyne, chociaż radykalne wyjście - ustanowić rozdzielność majątkową. Nic innego nie poradzisz, bo dopóki tworzycie wspólnotę majątkową, to długi też są wspólne. I nie jest tak od roku czy dwóch, tylko od dawna, co najmniej od roku 1995. Tyle, ze kiedyś banki, przy większych kredytach przynajmniej, żadały na umowie podpisu obydwu małżonków, a teraz to różnie jest, zwłaszcza przy małych kredytach konsumpcyjnych.

Gość Wkurzona żona
Podobno od 20 stycznia 2005 roku znowelizowano ustawę kodeksu rodzinnego dotyczącą majątku. I zgodnie z tym jeśli żona nie wyrazi zgody na kredyt i nie podpisze się pod nim nie przejmuje odpowiedzialności za dług. Jest to dług współmałżonka. Ok,jeśli ma pracę wejdą mu na jego pensję,ale jestem ciekawa czy ma to swoje zastosowanie w praktyce. Czy rzeczywiście nikt nie będzie nachodził mnie. Dlatego pytam czy ktoś zetknął z się z tym problemem.

Gość ania/
bez rozdzielności majatkowej, zona niestety nie moze sobie powiedziec, ze nie wiedziala, ze maz zaciagnal kredyt i to nie jej wina jak nie splaca. Sciagna ci z dochodow o ile je masz.

Gość ania/
jezeli zona sie nie podpisze to bank nie udziela kredytu. wiec skoro maz dostal kredyt to musialas sie podpisac. No chyba ze mowimy o tych nieszczesnych pozyczkach bez poreczycieli, ale one sa chyba do 5 tys.

Gość Wkurzona żona
Droga Aniu! Gdybym pisała,że mój mąż jest osobą rozsądną i odpowiedzialną to pewnie wiedziałabym o wszystkich jego zamiarach. I pewnie wziąłby "normalny" kredyt,ale spodziewam się najgorszego - wszelkich biur kredytowych.

Gość musicie zrobić
rozdzielność majątkową u notariusza, ale musicie tam iść oboje, zbyt wiele się za to nie płaci, chyba ok 100

Gość Wkurzona żona
z tego co wyczytałam to jest to kwota koło 500zł

Gość musicie zrobić
oj chyba nie ale zadzwoń do pierwszego lepszego notariusza i się zapytaj i będzie wszystko jasne moi rodzice robili rozdzielność 4 lata temu i wtedy 50 zapłacili

Gość Wkurzona żona
Właśnie dowiedziałam się z jednej z reklamowanych firm pożyczkowych,że oni udzielają jednej osobie kredytu i w przypadku niepłacenia to ta jedna osoba ponosi za dług odpowiedzialność. Nie ruszają współmałżonka

Gość Ciekawe ...
na co twój mąż traci te pieniądze, ty nie korzystasz z nich? Cos mi się wydaje, że piszesz tutaj pół prawdę :-D

Gość wciąż żona
prawo nie działa wstecz więc dopiero od momętu rozdzielności nie odpowiadzasz za jego długi

Gość Dokładnie!
Rozdzielnośc majątkowa nic ci nie da... gdy długi już są, chyba ze od dawna żyjesz w separacji z mężem lub masz potwierdzenie wymeldowania tak zeby udokumentować ze od dawna już nie żyjecie razem a maż bez wiedzy żony zaciągnął kredyty.