Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam juz dość tego świństwa

Czy trądzik można raz na zawsze wyleczyć?

Polecane posty

Gość karrrlaaa
hej wam wszystkim też mam problemy z trądzikiem, próbowałam już wszystkiego.Obecnie chodze na wizyty do mojego lekarza dermatologa który mi pomógł ale nie do końca.Mój trądzik jest gładki nie mam tak dużo wyprysków ale nie umiem go do końca wyleczyć i to mnie wkurza.mam taki typ trądziku jakbym miała grysik na twarzy to jest straszne:(Pozdrawiam wszystkich którzy mają ten sam problem co ja.wypróbuje te metoty które pisaliście

Gość kaaasiulka
ja wyleczyłam trądzik i juz niemam od czasu do czasu wyskoczy mi jakas niewielka krostka ale nic pozatym :)

Gość Wesoły
Witam was drogie Panie. Czytam tak o waszych problemach. I przykro mi że sie z tym męczycie ja tez męczyłem się z tym dwa latka. Ale powiem tak na początku jak milamem 17 lat niebardzo mi to przeszkadzało ale w wieku 18-19 lat już jak wiadomo zaczeły się dziewczyny i wolałem żeby moja buźka była bez skazy a nie jak trendowaty. A więc wizyta u dermatologa antybiotyki przez długi czas nie pomagało tetralysal do dupy !!! Wiec zaczeły sie wlasne kombinacje tak sie zawzialem ze wyleczylem trad !!! wasnymi metodami bez nawrotów juz pół roku buzka gladka jak pupcia niemowlecia. Po pierwsze żel aloesowy bardzo pomaga, po drugie moim zdaniem jedno z najważnieszych OXY SPRAY czyli skondensowany tlen w sprayu który znakomicie dotlenia skóre w postaci płynu dostarcza tlen bardzo potrzebny przy leczeniu tradziku nastepnie tabletki z drożdzy piwnych tabletki z cynkiem no i na noc masc benzacne. I jakis dobry dezynfekujacy plyn na bazie etanolu specjalny do tradziku (oxy spray i dezynfekcja bardzo czesto 6-7 razy na dzien) i oczywiscie naswietlania lampa BIOPTRON przed naswietlaniem prysnac tym sprayem i po tez super sprawa. I kluczowa sprawa dużo seksu dziewczyny i po 2-3 miesiacach tradzik z glowy. Nie to ostatnie to taki mały żarcik :) BO jeszcze wykonczycie swoich facetów hehehe chociaz tez slyszalem o takich teoriach ze to pomaga ale mi jakos ta metoda nie pomogla. Narazie mam twarz czysciutka juz pol roku ale profilaktycznie raz w tyg. benzacne i odkaz

Gość domina86
no ja mam ten problem od 7 lat ;-( chodzilam do dermatologa,pilam bratek i nicc nie pomoglo..... az wreszcie poszlam do lekarza ktory pzrepisal mi krem Retina A i juz po kilku uzyciach zuawazylam znaczna zamine.... problem polega tylko na tym,ze ja mieszkam w Londynie i nie wiem czy jest on dostepny w polscce..... ale efekt jest super,ja mam ten problem ze mam bardzo zenieczyszczona cere zwlaszcza na czole, kiedys pzrez rok co tydzine robilam parowek ,peeling i maseczke ,ale kompletnie nic nie pomoglo..... teraz uzywam tylko ten krem i myje twarz mydlem ... bo tak mi doradzil doktor, poza tym pwoiedzila mi zeby nie uzywala zadnych tonikow, zeli itp. (ewentulanie tycch ktore sie uzywa tlyko na pojedyncze pryszcze nie na cala twarz) i na dzien (bo ten retina a jest na noc) so=tosowala jedynie krem - z nivea albo olay poniewaz maja one jakies naturalne skladniki.....

Zaczęło się w tym roku. miałam ładną twarz, czasami wyskakiwało mi pare pryszczy, które schodziły jak każdemu. ale w tym roku nastapiło cos strasznegooooooo mam pryszcze na policzkach. nigdy tam nie miałam. pod skórą są grudki które bolą i stopniowo sie wyłaniają musiałam to wycisnac bo miesiac siedziało i nie chciało wyjsc na razie są czerwone plamy. mam nadzieje, ze zejdą. Na poczatku mama od razu wziela mnie do dermatologa. (uznałam ze przesadza ale jednak to jest wazne;P) zapisała mi differin i antybotyki (które gówno dały) diferin zaje**scie zagoił rany na policzkach. ale przyszły nowe. mam robiony płyn i smaruyje sie dalacinem, który też gó**no daje. Od dwóch dni smaruje sie moczem. rano na godzine i wieczorem na cała noc. na razie wysypało (normala) zobaczymy co bedzie. Trzymajcie kciuki bo mam juz tego serdecznie dosć. najgorzej jest ogladać swoje zdjecia z przed pol roku, załamka. Bylo super. wszystko sie zrąbało. a najgorsze jest to, ze ja jestem głupia i nie wyjde z tym na swiat. uzywam korektora antybakteryjnego (doskonale wiedząc,ze to pogarsza) ale co zrobic. nie wyjde z tym do skzoly!! Świetnie was ludziska rozumiem. Czasami stoje w kosciele i podziwiam zwyklych ludzi, ZWYKLYCH bo zazdroszcze im czyściutkiej twarzy. Ale wiem, ze nie wolno zadzrościc bo to glupie. POZDROWIONKA KOCHANIIIIII trzymam za wszystkich kciuki!!! zobaczycie bedzie OK!!

aha i zapomniałam jescze dodać. O terapii moczowej dowiedziałam sie od o wiele starszej kolezanki, która miała taki trądzik (tak to opisywała), ze az miala twarz spuchnietą. Nic nie skutkowało. Zaczeła stosować mocz i teraz POŚWIADCZAM. ma skóre jak porcelana.

Gość lalkazporcelany
Hmmm a mi sie zorbila wielka gula na czole, ja tez sie lecze u dermatologa nie mam jako takich pryszczy tylko ta gula nie wiecie czym mozna troszke ja zlagodzic, zwlasza, ze umowilam sie z chlopakiem, chcialam ladnie wygladac, stosuje ruzmianek i troche pomoglo do tego mam milion kosmetykow od dermatologa., ale ide dzisaj do apteki po masc tormentile podobno szybko goi rany , stany zapalne oparzenia 1 stopnia tradzik mlodzienczy, sprobuje moze to troszke pomoze

taką ropną gulę najlepiej potraktować grubą warstwą Detreomycyny 1% bez recepty na noc, po kilku dniach powinna się wchłonąć

Gość Silvy
A ja mam pytanko... jakieś leki z apteki pomagają na wyleczenie ranek i pozostałości po pryszczach? No i najlepiej żeby zapobiegały ponownemu tworzeniu się przyszczy. Ile mniej wiecej kosztuja?

Gość NIE MAM SIŁY
Tez mam trądzik, stosowałam dużo preparatów przeciw ale nic nie pomagało, ale zauwazylam ze bardzo duzo osob na tej stronie rozmawia o czyms takim jak"diane"co to jest ?

Gość mikkii
słyszeliście o broszule??? podobno pomaga jesli tak to napiszcie o tym na forum prosze

Gość elfi99
Powiedzcie mi coś więcej o tej kuracju moczem jak dokładnie to robic !! bo może jednak za ryzykuję wezme coś na odwagę i zrobie to ;]

Polecam Differin.Krem-do kupienia w aptece.rewelacja.Na początku może wystapic zaczerwienienie i podrażnienie bo dosyc mocno złuszcza ale potem skóra sie przyzwyczaja i nie ma żadnych efektów ubocznych.

Gość Patg
Witam. Trądzik leczę od 2-3 klasy szkoły średniej a mam już 24 lata. Co prawda dość szybko udało się mojej ówczesnej lekarce trafić w odpowiedni lek, ale nigdy chyba nie zdołałam pokonać całkowicie trądziku. Stosowałam przeróżne leki/ maści/ specyfiki. Nie wiem, czy mogę coś dobrego polecić ponieważ na każdego działa coś innego. Ja np bardzo chwalę sobie Zineryt - na mnie działa rewelacyjnie. Może dlatego, bo skóra się nie przyzwyczaiła a może dlatego, bo zgodnie z posiewem bakteriologicznym, jaki wykonałam, bakteria którą u mnie wykryto jest wrażliwa na erytromycynę. Obecnie stosuję: Brevoxyl (kupiłam wczoraj, na razie nie mam zdania na jego temat), Differin (jest rewelacyjny w poprawianiu jakości naskórka ale mam wrażenie, ze Zineryt lepiej od niego leczy wszelkiego rodzaju syfy). Stosowałam Duac - lekarka go zachwalała a mnie raczej nie zachwycił. Za to chciałabym polecić Wam: do mycia twarzy kupcie sobie specjalną szczoteczkę. Codzienny masaż skóry twarzy poprawia jej krążenie i usuwanie starego naskórka. Jeśli ktoś lubi bawić się w naturalne metody oczyszczania, może spróbować papki z płatków owsianych błyskawicznych (garść płatków zalewa się gorącą wodą aż do przykrycia powierzchni płatków a po uzyskaniu lekko rozpływającej się masy nakłada na twarz. Najlepiej nakładać ciepłą papkę - lepiej działa). Rozpoczęłam regularne picie herbaty z bratka. To, co zamierzam jeszcze zrobić, to oczyścić organizm z toksyn (dieta oczyszczająca; ma ją np. Ewa Dąbrowska....chyba). Zresztą poczytajcie sobie nt. detoksykacji. I najważniejsze - zapytajcie swojego dermatologa, czy nie warto by było, abyście wykonali posiew bakteriologiczny a jeśli Was zniechęci do tego, pytajcie dlaczego. Piszę tak, bo sama z własnej inicjatywy zrobiłam sobie posiew dzięki czemu mam czarno na białym napisane, jaka u mnie bakteria jest do leczenia oraz - jakimi antybiotykami. Niestety jednak moja lekarka z wielką łaską zajrzała do wyników, w ogóle nimi się nie sugerowała wypisując receptę a od renomowanego lekarza dowiedziałam się, że dermatolodzy nie zalecają posiewu bo wiedzą jaką bakterię trzeba leczyć. Dla mnie to dość niezrozumiałe. Myślę, że niezrozumiałe będzie to tak samo dla każdego, kto kilka lat leczy się przez dermatologa poprzez przepisywanie antybiotyków w ciemno. Ale może naciskając na lekarza otrzymacie to, co się należy. Ja niestety nie otrzymałam tak iż będę musiała już 3-ci raz zmieniać lekarkę. Ale pomyślcie o tej detoksykacji. Pozdrawiam wszystkich walczących z trądzikiem.

Gość nim2
Leczenie tradziku nalezy zaczac od wymazu z "pryszcza". Mozna to zrobic w laboratarium analiz, bo trzeba wiedziec jaka bakteria powoduje tradzik.Czesto dermatolodzy tego nie robia i testuja co raz to inne specyfiki na pacjentach.Moja znajoma miala gromkowca a dopiero dowiedzilaa sie o tym jak zrobila wymaz! chyba dermatolog prze[isal jej z 10 kremow, ktore nic nie dzilaaly... jak krolikowi doswiadczalnemu, zamiast zaczac od badania. Polecam rowniez serie lecznicza z Oriflame Tee Three, ma wyciag z drzewa herbacianego... swietnie leczy tradzik.

Gość Amdea
Fragment z książki H. Clark KURACJA ŻYCIA Trądzik W najostrzejszych przypadkach tej dolegliwości dojść może do tak znacznych zmian skórnych, że ledwo widać jej zdrowe fragmenty. Jesteś w stanie przywrócić jej poprzedni wygląd w ciągu dziesięciu dni. W procesie chorobowym uczestniczą bakterie odżywiające się produktami gruczołów łojowych. Chociaż problemem tym wielokrotnie zajmowali się badacze, być może winowajca był za duży, aby go dostrzec za pomocą mikroskopu, zbyt mały do zidentyfikowania (np. jakiś antygen) bądź po prostu nieprawdopodobny. Ja niezmiennie odnajduję włosienie (Trichinella), jeden z czterech najpopularniejszych przedstawicieli obleńców żyjących w człowieku. Zbadaj się na obecność Trichinella, używając preparatu mikroskopowego zawierającego larwy występującymi w tkankach, a następnie szukaj ich w swojej skórze Choć powszechnie przyjmuje się, że rezydują w mięśniach, a zwłaszcza w przeponie, to jednak w przypadku trądziku jest inaczej. Trzeba leczyć przyczynę a nie objawy. Wyciągi alkoholowe i octowe z WROTYCZA leczą zmiany trądzikowe na skórze. Niekiedy następuje poprawa w ciągu doby po zastosowaniu. Regularnie stosowane dają dobre efekty lecznicze porównywalne do skuteczności siarczku selenu, erytromycyny, czy betuliny. Aceton wrotyczowy - Acetonum Tanaceti: 1 część świeżego mielonego ziela wrotyczu zalać 3 cz. 50% acetonu (aceton rozcienczyć wodą w stosunku 1:1), wytrawiać 7 dni w szczelnym słoju; przefiltrować. Stosować do przemywania skóry trądzikowej i łuszczycowej oraz zakażonej pasożytami (demodex, świerzb). Preparat silny. Można stosować do punktowego zasuszania zmian trądzikowych. Usuwa zaskórniki. Ocet wrotyczowy - Acetum Tanaceti: pół szklanki świeżego ziela (liści i kwiatów lub samych liści) zalać 250 ml octu 10%, odstawic w zamkniętym słoju na 7 dni, przefiltrować. Stosować do płukania, okładów, przemywania, pędzlowania w stanie rozcieńczonym (1 łyżka octu na 150-200 ml wody) lub nierozcieńczonym (pędzlowanie). Wszysto o wrotyczu na www.parazyt.gower.pl/tanacetum.html.

Gość jarrro
siemuś ja wam pomoge ok? dawercin

Gość diana vel
Ja też wam pomogę : regulon. Wiem, że nie wszyscy mogą stosować antykoncepcyjne tabletki, ale jesli ktoś może to polecam własnie regulon.cera sliczna.

Gość No coż
Oczywiście że mozna,Najlepsza metoda jest systematyczne oczyszczanie twarzy u kosmetyczki i dbanie o regularny stolec

Gość Jozek
witam wszystkich ja tez mam problemy z twarza,tradzik? tak macie racje to gowno- i meczymy sie kazdego kolejnego dnia ,jak troche sie twarz wyleczy to na nowo cos sie pokazuje,straszne.Kazdy co innego mowi a dermatolodzy tylko kasuja nasze skladki i kase,W DUPIE NAS MAJA,CZY POMOGA CZY NIE-TO NASZ PROBLEM ,widze to.Tylko zyjemy w 21 wieku i wiecie co?zastanawiam sie ?z kobiety faceta z faceta kobiete potrafia zrobic a z trondzikiem sobie nie potrafia poradzicZALOSNE.

hej moje kochane. naprawde ktos kto nie mial wiekszego tradziku nie wie jak to paskudztwo moze zniszycz zycie. mam 16 lat i mam duze kompleksy. chociaz w zimie bylo gorzej.... wysyp na maksa a teraz te okropne plamy... sam tradzik to juz raczej nie jest ale te czerwone plamy na policzkach, czole, skroniach... i wredne zaskórniaki... mam dosc... dobrze ze jade na wies tam nie musze podkladu uzywac... choc byłam dzis na basenie. pierwszy raz od raku nie mialam "tapety" i glupio sie troszke czułam... ale wiecie co? trzeba mówic sebie CODZIENNIE DAM RADE! WYLECZE SIE! JUTRO BEDZIE TYLKO LEPIEJ! Podobno potega podswiadomosci czyni cuda.

Gość asdajsdasjio
Nie walcie gruchy bo wychodza przez ... i zadnego seXu . to pomoze

Sluchajcie na pewno nie nalezy przemywac tylko zwyklym szarym mydlem.. mamy rozne typy cery ,poczawszy od wrazliwej ,sychej itp, tak wiec nie wiadomo jak ona moze reagowac na tego typu\\\" lek\\\". Ja walcze z tradzikiem od 10 roku zycia .. a mam 14. Oczywiscie przetestowalam juz wszystkie kosmetyki na rynku , z drogeri , sklepow z kosmetykami,konczac na aptece. Miesiac temu poszlam do dermatologa i przypisalal mi miesieczna kuracje ( masc, zel , 2 antybiotyki),narazie widzejuz jakkas poprawe ,ale to sie jeszcze okaze co dalej.Nie moglam zaczac wczesniej kuracji poniewaz tego typu antybiotyki sa od12 , 14 roku zycia . Gdy zaczelam kuracje poszlam na oczyszczanie , teraz bede miala serie kwasow , aby zlikwidowac plamy od krostek . Mecze sie niesamowicie,ale coz zeby byc pieknym trzeba cierpiec .Mam nadzieje ,ze wreszcze zniknie mi to \\\'gowno\\\' ;)))Zazdroszcze ludzia, ktorzy nie maja i nie mieli nigdy tradziku , tylko 1krostke na rok :PPPPP A jak wy radzice sobie z tym problemem ? pozdro;)))

Gość arraffffffffka
mi pomogły 2 specyfiki: lipo krem dardia i skinoren. zaskórniaki zniknęły i zniknęły także zmiany ropne i blizny. polecam spróbować

Gość MaciuśŚ9456
Mam 14 lat i jak się domyślacie mam trądzik! Byłem już u kilku dermatologów, którzy przepisywali mi jakieś beznadziejne rzeczy które nic nie dawały. Zwracam się do was o pomoc, co wam pomogło? Jak wygraliście z trądzikiem? Jeśli znacie jakieś skuteczne metody napiszcie na mojego e-maila : mp44444@wp.pl Proszę o pomoc! Z góry dziękuje!

mozna ;) i blizn po tradzikowycnah tez mozna siee pozbyc, nie latwo ale moz

Gość Buźka_
Hej :) Mam 19 lat... do dermatologa biegalam od 16... Wydawal po ponad sto zł na leki i moja skóra roznie na nie reagowala :( czasem sie luszczyla itp... Obecnie ide do apteki kupuje najzwyklejsze masci przeciwko tradzikowi i....to pomaga ;) slyszalam ze najlepiej brac tabletki hormonalane ale nooo na razie nie ma takiej potrzeby. łykalam takze bratek w tabletkach i powiem szczerze trzeba dlugotrwalej "opieki" skóry aby ona wygladala gladko i pieknie... Po tradziku zostaly mi plamy na skorze, delikartne ale bez pudru ani rusz :(

Gość Curara
Hej, ojj ja też się lecze juz długo, z 5 lat! Także doświadczenie mam : / Mnóstwo różnego rodzaju specyfików używałam... i nic. To znaczy nie mam wieeelkiego trądziku, ale zawsze kilka pryszczy, czesto dużych, podskórnych. I każdy zostawia już bliznę. Używałam wielu preparatów, jak już powiedziałam, takich jak Differin, Davercin, Zineryt, Acnemycin... no całą gamę różności, do tego maści robione i roztwory oraz antybiotyki (tetracykline). W końcu zaczęłam brać Dianę, której nie lubiłam, w mig przytyłam 5 kg. Zażywałam pół roku i odstawiłam. Były lepsze i gorsze momenty, jak tak obserwuję to buzia wyglądała lepiej w lecie, gorzej w zimie. w trakcie kuracji np antybiotykami owszem wychodziły rzadziej, ale jednak nadal, uporczywie,a po zakończeniu wszystko powracało, zdawało sie ze zdwojoną siła. Tak więc wykończona już tą walką, w której ciągle przegrywam, podjęłam się teraii Tretinexem (zamiennik izoteku, roaccutane) Od kilku dni jadę na tym specyfiku. Trochę sie bałam ale dermatolog rozwiała moje wątpliwości i dodała otuchy. Przecież nie wrócę znowu do Diany albo tego co już brałam, nie chcę poprawy "na chwilę". Chcę sie pozbyć tego raz na zawsze i myślę że trerinex może mi pomóc. Szkoda mojej cery na dalsze pryszcze i blizny. Czas by podjąc ostateczną walkę.

Ja również łykam Diane...od dwóch lat. I powiem, że na mnie nie działa, wcale nie mam buzi jak u niemowlaka. Miałam taką jak dodatkowo do diany uzywalam innego leku, ale niesty byl zbyt silny i moje serducho nie wytrzymywało i musiałam odstawić. Za jakis miesiąc chce isc do gina i zmienic tabletki. Moze inne mi pomogą. A tak to również stosuje rózne preparaty. Od dziś chcę robić maseczka z mleka i drożdży. Piszecie tu o tej herbacie z bratka - też wypróbuje:) chyba najlepiej leczyć takimi naturalnymi sposobami. Ja czekam na słoneczko - bo zawsze dobrze na mnie działało:)