Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helenatu

wit A w kroplach na trądzik

Polecane posty

Gość helenatu

ciagle obija mi sie o uszy, ale pewnosci nie mam. czy mozna w celu zniwelowania pryszczy i przebarwien przecierac twarz wit A w kroplach? wie ktos moze o tym cos? wiem ze istnieją mikstury, w ktorych jednym ze skladnnikow jest wit A, ale czy mozna jedynie nią? chce sprobowac, czy to pomoze, albo inaczej - czy to nie zaszkodzi? :D orientujecie sie?

Gość Dianeczka
na trądzik sok z białej kapusty! heh a najlepiej tabletki antykoncepyjne np diane 35

Gość helenatu
nie no ja juz stara weteraanka zaprawiona w trądziku :) po kuracjach antybiotykami, hormonami itd. nie mam silnego trądziku, bo to juz nie ten wiek, ale chodzi mi o "podkręcenie" stanu cery, pozbycie sie plam, zaskórników

Gość Ha ha ha ha ha ha
Diane? chyba sobie zartujesz.

Gość helenatu
nikt nic nie wie o czystej witaminie ? :P diane i hormony i w ogole leki na trądzik stricte mnie nie interesuja juz :) taka wit. rozpusci naskorek, zluszczy, oczysci ???? nie ma specow tutaj ?:(

Gość elleelle
wit.A w kroplach (czyli palmitynian wit.A) może zatykać pory. co innego kwas witaminy A (recepta), ewentualnie retinaldehyd i retinol.

Gość One Vision
ja słyszałam o wit E a nie A,ale pewności nie mam

Gość helenatu
elleelle--------------- :D przyczailam sie dotychczas na palmitasa wlasnie. kwas tylko na recepte? umiesz doradzic jakby tego uzywac? na wacik i wklepac? czy moze do lagodnego kremu (hmm, bambino) dodac?

Gość uupppu

Gość elleelle
kwas witaminy A to tretinoina. obecnie jest niedostępna w Polsce. zainteresuj się innymi retinoidami (też na receptę). jednak wnioskując z postawionych pytań- nie bardzo masz o tym pojęcie- więc zacznij od retinolu/retinaldehydu (w kosmetykach Avene: Ystheal, Diacneal, Eluage), albo porządnie się dokształć, bo możesz sobie zrobić krzywdę. [na wizażu są artykuły na remat retinoidów.]

Gość gość
na trądzik polecam olej tamanu troche tłusty, ale sprawdza się smarowanie nim na noc. Kuracja która mi podkręciła cerę mieszaną ze skłonnosciami do trądziku takowa kuracja: 2 razy dziennie mycie twarzy olejkiem ze słonecznika z aromatem pomarańczy. Po porannej toalecie na dopiero co umytą wilgotną buzię nakładam żel hialuronowy 1% Jeżeli robię akurat makijaż z nakładaniem fluidu to po prostu żel ten dodaje do standardowego kremu. Żel sprawia że buzia się mniej świeci. Wieczorem po umyciu buzi nakładam olej tamanu Jeśli mam przesuszoną skórę to mieszam w proporcji 1:1 z masłem shea. Choć jest ono bardzo tłuste to również bardzo odżywcze. Mogę rownież zaznaczyć że jestem po kuracji kwasem migdalowym. Kosmetyki osobiście znalazłam na stronie biochemia urody

Gość Skoczka123
Ja bym jednak polecił epiduo :)

Gość Skoczka123
Ja bym jednak polecił epiduo :)

Gość Noname3
Nie wierzę w to co czytam.. najlepiej Diane 35? Dziewczyny, lepiej dobrze zorientujcie się w temacie tych tabletek, bo widzę, że wiedza jest na najniższym poziomie. Diane 35, faktycznie może dawac efekty i to spektakularne, cera może ulec zupełnemu poprawieniu się, lecz w momencie odstawienia wszystko nam sie rozregulowuje i stan cery wraca do wyjsciowej, a na dodatek ma szereg innych skutków ubocznych - jak wszystko. Jezeli chodzi o maści, płyny, antybiotyki, sterydy? Również wszystko po kolei brałam, byłam młoda, moja twarz wyglądała strasznie, byłam tak zdesperowana, że nie myślałam o niczym tylko o tym, żeby wyleczyć to g.... . Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że pomogło - na pewien czas, po paru miesiacach spokoju wróciło i utrzymuje sie juz 3 lata, a w dodatku mam wątrobę, jelita i trzustkę w krytycznym stanie, przez to wszystko!! i pluje sobie w twarz, że się na to zdecydowałam, nawet podpisanie oświadczenia o tym, że zapoznalam sie ze skutkami ubocznymi i że nie jestem w ciąży nie dało mi do myślenia!! Jeżeli po tym dzieciątko rodzi się chore lub ze zniekształconymi kończynami czy wadami to same zobaczcie jak silne to są leki i co musi się dziać w organizmie!!! Teraz, mając już jakieś doswiadczenia i wiedzę na ten temat, ponieważ farmacja to kierunek, ktory studiuję, mogę powiedzieć, że nigdy się na nic takiego nie zdecyduję. Oczywiście są osoby, którym to pomogło. Cera trądzikowa jest bardzo uciążliwa i potrafi naprawdę obniżyć samoocenę do zera, ale same zdecydujcie, co jest w życiu ważniejsze. Co do pytania to witamina A jak najbardziej nadaje się na cere trądzikową. Nie zwalcza trądziku, ale powoduje regenerację naskórka, wybielenie przebarwień, przyśpiesza produkcję kolagenu, który jest również odpowiedzialny za stan naszej skóry. Osobiście polecam również popracować nad dietą, jelita to takie nasze drugie serce w organiźmie, ograniczyć fast foody, ostre i słodkie rzeczy i pic dużo wody, również jeść warzywa i owoce bogate w witaminy. Dodatkowo polecam herbatkę wspomagającą trawienie i metabolizm, żeby wszystkie syfy nie zostawały w nas, np. Czystek, Rapacholin fix czy mieszanki kminku, imbiru.. tym też można dużo zdziałać, pozdrawiam

Gość gość
Noname3 wczoraj To, że coś ma działanie szkodliwe dla płodu nie oznacza, że ma takie dla pacjenta! Nie myl pojęć!!! Namiar witaminy a też ma działanie teratogenne!

Gość Noname3
Sterydy nic nie robią z ludzkim ciałem? A pobierz sobie je tak z rok, dwa to zobaczysz, uszkodzenia trzustki, jelit i wątroby, skóra robi się cienka, mozna nabawić sie jaskry, nadciśnienia,cukrzycy, sterydy równiez hamują wchłanianie sie wapnia, co ma wplyw na kości... naprawdę dziewczyny, wasz organizm to nie śmietnik i szanujce je, bo zdrowie jest tylko jedno . Jeżeli ktoś jest zmuszony brać to oczywiście, ale jeżeli ktoś ma wybór, to radze dobrze przemysleć.