Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninkaa

Imię Lukas, co sądzicie?

Polecane posty

Gość ninkaa

Co sądzicie o tym imieniu?

Gość a nie moze byc po polsku
??

Gość zozolek22
kojarzy sie z bankiem

Gość to nic innego jak
Łukasz :-) To tak jakbyś spytała co myślimy o imieniu Agnes, Caroline, albo Kathrine :-) Które oznaczają nic innego tylko Agnieszkę, Karolinę i Kaśkę...

Gość ninkaa
Ale Lukas zupełnie inaczej brzmi niż Łukasz

ale pytasz o opinie - to je masz znaczy, ze w PL nie bedzie to wygladac zbyt dobrze i tak kazdy wie, ze to Łukasz - powstana pytania skad ta przerobka mala nadinterpretacja o ile jestes w stanie (oraz pozniej dziecko) sie z tym zmierzyc, to przeciez to twoj wybor

Gość ninkaa
Takie pytania to zadają zacofani ludzie. W dzisiejszych czasach to normalka dawać imiona zagraniczne.

może normalka-ale brzmią pretensjonalnie. Znam przedszkolaka Kevina i uważam, ze głupie to imię....

Gość zagraniczne owszem
ale takie, które nie mają odpowiednika w języku polskim... obawiam się, że żaden Urząd Stanu cywilnego nie zarejestruje ci imienia, którego odpowiednik jest w naszym kalendarzu. Jeśli nie - po małych perturbacjach wszystko jest do załatwienia. Wiem coś o tym bo sama mam niepolskie imię i moja córka też.

hehehe w tym kraju to duzo ludzi jest tak "zacofanych" na twoim miejscu raczej uzbroilabym sie na takie komentarze

Nie w Polsce. Zgadzam się z jedną z powyższych opinii, że brzmi to pretensjonalnie i późiej dziecku może byc głupio, że ma tak wyróżniające się imię.

Gość kikikikiki maupa
Lukas - zakupy na raty :P .

Pytasz, co sądzimy a potem hasła o naszym zacofaniu. Mnie osobiście to imię w ogóle się nie podoba jest takie ... plastikowe. Cokolwiek to znaczy. A tym, że niepolskie się nie kieruj - już szybciej wybrałabym to imię niż modne obecnie Franciszek, Stanisław, itp.

Gość eeeeeeeeeeeeeeeetam
akurat argument, że dziecku może byc głupio z powodu wyróżniającego się imienia zupełnie do mnie nie trafia. Gdyby było jakieś ośmieszające, to co innego. Ale świadomość, że w Polsce nie spotkam nikogo o moim imieniu w niczym mi nie przeszkadza. Nigdy nie słyszałam, żeby ktokolwiek śmiał się czy dziwił, że rodzice dali mi na imię inaczej niż innym. Co najwyżej były pytania o genezę tego imienia i ciekawość jak rodzicom udało się takie imię zarejestrować.

Gość Za granicą
opiekowalam sie dzieckiem o imieniu Lukas. Cudowny chlopczyk, a imie, coz w Stanach dobrze brzmialo ;-) w Polsce dla mnie jest semantycznie puste

Gość devojka
Najpierw pyta o opinie, a potem obraża tych, co mają inne zdanie...Nie podoba mi się Lukas i nie dlatego,że zagraniczne.A zacofana nie jestem, Pani Swiatowa.

Dziewczyno, nie sil się za wszelką cenę na oryginalność, bo ośmieszasz siebie i zrobisz dziecku krzywdę. A Łukasz PO POLSKU to piekne imię, a nie takie wydumane i pretensjonalne jak Lukas. Co innego, gdyby Twój mąż był cudzoziemcem, od biedy bym zrozumiała te Twoje \"zagraniczne\" zapędy. Tak na marginesie - mój mąż nie jest Polakiem, ale zdecydowaliśmy, że skoro mieszkamy w Polsce to dziecko nazywa sie po polsku. Znajomi patrzą na nas z szacunkiem, że się nie snobujemy na zagraniczne imiona.

Gość STRASZNE IMIĘ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Arnaoz
Uważam że jest to ładne imię. A jak się komuś nie podoba to jego indywidualna sprawa. A imię Łukasz nigdy mi się nie podobało !

Gość gość
widzisz, z którego roku jest temat????