Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arla69

zdrowa kuchnia grecka

Polecane posty

Gość arla69

wyjezdzam w nocy do 2go domu do grecji pragne wam przekazac troche przepisow zdrowych i latwych na kazda okazje o niektorych slyszalyscie lub jadlyscie moze bedac tam na wakacjach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
gemista:pomidory papryka wydrazone nadziewane ryzem z piekarnika z ziemniakami:pomidory obcina sie przy gorze zostawiajac czapeczke tak samo papryke moze byc rozno kolorowa.lyzeczka wydraza sie wnetrznosci pomidora wrzuca sie do miski ziel.pietruszke pokroic drobno wrzucic do miski tak samo cebule czosnek 2lyzki koncentratu pomid.starty na tarce knor sol pieprz jeszcze wasiliko to po naszemu chyba lubczyk potem szklanke ryzu ale nie tego do zup.wymieszac i nakladac do ponad polowy papryki i pon=midorow.nalozyc czapeczki .ulozyc na glebokiej blasze pokroic ziemniaki na 4 posypac sola pieprzem i oregano. zalac blache oliwa z oliwek i tyciu wody.piec w piekarniku gora dol ponad godz.lekko musza sie przypiec te czapeczki.serwuje sie nawet zimne z tym wywarem z blachy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fanka Grecji
podaj jeszcze trochę przepisów 🌻 jadłam fetę w cieście piwnym, wiesz jak to się robi? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
baklazany nadziewane ryzem z piekarnika:przekroic wzdluz na dwie ludki wydrazyc miaz zetrzec go na tarce .ludeczki kekko posolic zeby puscily sok i zmiekkly.farsz usmazyc na glebokiej patelni z tarta cebula i czosnkiem sol wrzucic szkl.ryzu nie do zup potrzymac go troche na tej patelni zeby sie zaparzyl i nakladac do lodeczek na wierzch posypac bulke tarta niektorzy sypia ser zolty ale ten ryz ma byc prawie miekki,mozna tez dodac ziemniaki jak wyzej do glebokiej blachy na 30 minut.tak mozna zrobic tez cukinie zielona wzdluz pokrojona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
my to w gr.jemy na lepszy sposob:jest taka zolta papryka podluzna jak duze peperoni wkladasz do srodka do polowy fety i zatykasz kapelusikiem odwrotna strona tj.ogonkiem do srodka smazysz na patelni z dwoch stron az sie przyrumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arla69 -dzieki za przepisy 🌻 Dorzuce swoj ,na tzatziki :D Tzatziki Skladniki : 500 g serka homogenizowanego 500 g jogurtu 1 cebula 4 zabki czosnku ogorek pieprz ,sol Wykonanie . Ogorek zetrzec na tarce,odstawic zeby puscil sok . Wymiaszac ser z jogurtem,dodac pokrojona w drobna kosteczke cebule i zgnieciony w prasce czosnek . Odlac wode z ogorkow ,wszystko razem wymieszac i szczelnie zamkniete odstawic na minimum godzine do lodowki.Podawac do miesa z grilla,do gyrosa ,do pieczywa . arla69 dlugo juz mieszkasz w Grecji ? Czy moj przepis chociaz troche przypomina oryginalne greckie tzatziki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
a zadziki to inaczej sie robi tam inaczej w polsce tam tak:do tlustego jogurtu na tarce sciera sie zielonego ogorka ze skora marchewke czosnku 4,5 zabkow i soli .moda nowa wyszla w grecji widzialam w tv.tam wcieraja oliwki bez pestek i te dzadziki robia sie rozowe.to do kazdego miesa z grila majlepszy dodatek.musztardy wogole nie uzywaja w gr.mowia ze tak jedza biedni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
najzdrowsze jedzenie to z piekarnika z oliwa z oliwek i jak najwiecej czosnku dlatego grecy zyja dluzej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
bertekia:mieso mielone pol na pol wolowe i wirprzowe starta cebula czosnek pietruszka jajko bulka namoczona oregano pokruszona feta zrobobione kulki jak nasze mielone optoczone w bulce do piekarnika pomiedzy to ziemniaki na 4 posypane oregano sola zalane olejem z oliwek 1 wycisnieta cytryna i troche wody na 1,5 godz gora dol w piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gouda
To fetę miesza sie z miesem i piecze w piekarniku czy osobno????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
zupa rybna:ugotowac na pol twardo ziemniaki na 4 w osolonej wodzie odcedzic odlozyc zeby ociekly.ryba musi byc o grubych osciach moze byc mrozona bez skory pokrojona na duze czesci.pol garka wody jak sie zagotuje woda osolona wrzucic rybe na 20 minut potem ja wyciagnac ewentualnie przelac wode zeby sprawdziw czy sie osci nie wydostaly.w tym wywarze gotowac 2cebule czerwone na 4 pietruszki zielonej lisc lauroey piaprz w kulkacz marchew grubo pokrojona.jak juz jest prawie miekkie wrzuca sie wczesniej ugotowane ziemniaki wyciska sie 3.4 cytryny wlewa do srodka wylacza z gazu wklada sie rybe przykrywa na pol godz.dolac 1 lyz oliwy z oliwek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
ta feta ma byc twarda i starta na tarce potem ja wmieszac nie ugniatajac niekturzy kroja duze kawalki i wkladaja w wyrobiona kulki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
a do ryb smazonych na grilu oprocz ze same mozna jesc posypane na sam koniec oregano i polane cytryna mozna zrobic cos w rodzaju dopelniacza ziemniaki ugotowane odcedzone w garnku dolane pol szkl.oliwy czosnek 3.4 zabki wczesniej zmiazdzone soli i zmieszac to cieple mikserem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
jagniecia mlodej kozki w polsce nie jedza podejzewam ze tylko w gorach a to jest takie zdrowe i dobre mieso do ktorego daje sie tylko soli najlepsze mieso dla dzieci w ustach sie rozplywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
jest taka wielka dynia pomaranczowa co w ameryce na hallowin sie strasza z niej mozna zrobic cuda i nawet zima jak jest przechowywana w zimnym miejscu mozna ja tez przechowywac w zamrazalce oczyszczona ze skory miazszu i pestek pokrojono na 3 razy grubsze niz frytki.przepis:taka dynie obrac ze skory ciezko ale trzeba miaz wyzucic z pestkami pokroic na grube pasy wrzucic na gleboka blache pokroic czosnek grubo cebule tez marchewke zielona pietruszke ziemniaki posypac pieprzem sola polac dosc duzo koncentratem z woda lub kawalki pomidorow bez skory grubo pokrojone zalac oliwa pol szklanki i do piekarnika na gora dol 200 stopni od czasu do czasu przewracac nie mieszac 1.5 godz .super zdrowe lekko slodkie pachnace

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
yaka dynie surowa trze sie na tarce wyciska w duzym pojemniku wrzuca sie 7,8 jaj soli dobrze miesza i 1.5 szkl oliwy na gleboka blache na folie gora dol na 180 stopno na 1,5 godz jest vz tego super zapiekanka ktora kroi sie potem na kwadraty jak ciasto musi ostygnac zimne z lodowki jeszcze lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
zapiekanka z ziemniakow cukini i feta w piekarniku:ugotowac 1 kg ziemniakow w skorkach obrac pokroic w grube kolka lekko podgotowac w calosci cukinie pokroic mozna tez marchew wrzucic na blache posypac sol pokruszyc fete zalac oliwa i piec pol godz w piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
jest taki makarono ryz reisnudel po niemiecku krefarakia po grecku jest w markrtach szybko sie gotuje .szybko mieknie i sie jego nie odcedza.zrubcie sobie jakie tylko mieso w garnku sosu jakiego chcecie z pomidorami bez skory potem wlejcie do glebokiej blachy wrzuccie cala paczke tego suche nie ugot.zamieszajcie i piec 25 minut on ma wpic ten sos nie mieszac nic ma sie zrobic jedna czesc jak na wierzchu zacznie sie rumienic wylaczyc kroic na duze kwadraty i na talez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
zupa z klopsikami:nie musi byc zadnego wywaru miesnego knor warzywa mieso mielone przyprawione z jajkiem zmieszane z suchym ryzem uformowane w kulki wrzucone na wrzatek z dogotowanymi warzywami moga byc tez ziemniaki .to mieso sie wcale nie rozwali gotowac na malym ogniu 20 min.na koniec wcisnac 3 cytryny.super zupa na polski klimat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
a makaron jak sie ugotuje przelac go zimna woda krotko i do tego samego rozgrzanego pustego garnka wlac 1,4 oliwy z oliwek i 2 lyzki masla jak sie roztopi wrzucic odcedzony makaron niech sie popruszy wylaczyc potrzes garkiem z pokrywka zostawic troche przykryty.ten makaron jest potem jakby grubszy jakby go wiecej bylo taki dobry ze mozna go jesc samego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
rosol krem:rozgotowac kurczaka bez zadnych warzyw moze byc kura tylko sol pieprz i moze byc knor lub warzywka suszone.potem ja wyciagnac.5 bialek rozbic w duzej misce potem dodac zoltka mieszac potem 3,4 sok z cytryny mieszac mikserem wlewac po chochli zupe i mieszac cala zupe potem jest super piana wlac z powrotem do garnka i przykryc wylaczuc gaz gotowac 15 minut dopoki piana nie spadnie.super z kury.potem do takiej zupy kremu wrzucac oczyszczone kawalki miesa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
greckie paczki:na 25 sztuk;/2 lyz.suchych drozdzy w proszku 1 mala szklaneczka cieplego mleka 2 lyzki od zupy cukru 60 gr stopionego masla 2 male szklaneczki maki uniwersalnej olej kukurydziany do smazenia .zmieszac drozdze z mlekiem mikserem potem 1 jajko cale wrzucic potem stopione maslo ale nie wrzatek,potem pomalu make cukiermleko.jak bedzie jedna masa polozyc na 1.5 godz.w plastikowej misce na kaloryfery albo w poblizu albo na goracy garnek z wodapotem rozgrzac olej i za pomoca 2 malych lyzeczek wrzucac szybko do garnka obracac i wyciagac na cedzak .rozdrobnic lub pokroic orzechy mogo byc grubo posiekane 1 sloiczek miodu i 1 szkl wody przegotowanej wrzucic do malego garnka wrzucic orzechy zeby nie wykipielo.polewac paczki goracym miodem na talerzu a talerz posypac cynamonem.superowe malutkie paczuszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
ciasto z kaszki mannej.2,5 mleka 1 paczka kaszki mannej 10 jaj 1 kg cukru.ugotowac mleko w polowie wrzucic paczke kaszki i ciagle mieszac garnek ma byc bardzo duzy 3 razy wiekszy niz mleka.nie przerywac wogole mieszania.ugotowane zostawic dac do niego pol kostki masla i pol paczki cukru mieszac i niech ostygnie potem recznie mieszac szybko i dodawac jajka jedno po drugim mieszac az bedzie piana.rece bola.potem na gleboka blache i piec dopoki ni bedzie przyrumieniona gora na dol blachy rozetrzec grubo masla i boki.jak juz troche ostygnie ugotowac 2 szkl.cukru z 2 szkl wody gotowac na duzym ogniu az zrobi sie syrop zalac po wierzchu to ciasto niech wpije jak ostygnie do lodowki wlozyc zimne super jest moze byc okragla blacha tez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
mam tez strone o owocach moza o szpinaku o fasoli o rybkach morskich pamietajcie dziewczyny jedzenie z piekarnika jest zdrowe i przedluza zycie tluszcz z oleju z oliwek nie zatyka zyl i nie prowadzi do zwezenia zyl jest dobry na wyglad skory i wlosow nie ma problemow z jelitami.nie macie pojecia jak wszystkie inne oleje smierdza,ktos kto nie zna oleju z oliwek nie widzi roznicy.czosnek do prawie kazdego jedzenia bo ma wlasciwosci zyciodajne serce ,to najlepszy antybiotyk naturalny,lekarstwo na choroby,i mieso z cytryna jest zdrowe nie ma wzdec latwo sie trawi nie ma sie uczucia ze watroba wysadzila i jak najwiecej warzyw nie gotowanych ale z piekarnika.czlowiek jak sie odzywia tak dlugo zyje.biale wino lampka do obiadu pomaga w trawieniu a kobietyregularnie pijace wino biale maja mala prawdopodobnosc na choroby kobiece podobno nie maja torbieli na jajnikach itp.nie butelke tylko lampka dziennie pomaga i nie uzaleznia.greckie kobiety to okazy zdrowia normalka jak zbliza sie do 100 a u nas przed 60 wiekszosc szuka tylko rozanca i boi sie o zdrowie ,a nigdy nie pila ziol ani nie robila zapiekanek ze swierzej pokrzywy bo to glupie a ile smalcu boczku kielbasy zjadl niejeden zawalowiec?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
duzo jest rzeczy o ktorych dowiedzialam sie w gr.ze to sie je i z czym i jak sie nazywa ale polskich nazw nie znam mimo ze jest to tez w polsce i nigdy nie wiedzialam ze to jadalne.zaden wloch grek czy hiszpan nie tknie naszej ryby z jeziora nic z nasza oliwa a karp ze stawu chodowlanego to najgorsza rzecz pod sloncem ktora dla takiego istnieje.kozystajcie w krajach poludniowtch z tego co nie znacie dowiadujcie sie przed wyjazdem o kuchnie danego kraju probujcie zdrowego jedzenia kupujcie ksiazki o poludniowej kuchni karmcie nia swoich mezow i dzieci dluzej pozyja.7 lat temu pracowalam na krecie w tawernie z jedzeniem duzo tam polakow przyjezdza.poznalam duza zamozna rodzine przyszli na sznycla z frytkami grecy nie wiedzieli jak to zrobic jak tylko poznalam ze to polacy ja poszlam po zamowienie okazalo sie ze chca cos zjesc ale nie wiedza co chetnie by zjedli jakies morskie rzeczy ale nie wiedza jak to sie nazywa w zadnym jezyku nawet polskim nie wiedzieli co to sa kalamary.jak sprobowali dzieki mojej pomocy talez wszystkiego po troche tak zwana pikilije nastepnego dnia byl caly turnus polakow cale 2 tyg.sie u nas stolowali mimo ze mieli w swoim hotelu obiado kolacje wykupione razem z niemcami.,nie chcieli tam jesc tych swinstw.takwiec na urlopach sie uczyc nie tylko sie opalac i kozystac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arla, masz racje, kuchnie srodziemnomorskie sa najzdrowsze, a przy tym jakie [yszne. dzieki za fajne pomysly :) niestety polacy czesto za granica nie chce wcale poznawac ichnich kuchni, nie interesuja ich egzotyczne potrawy, chca tylko swoich schaboszczkow i pierogow i plackow ziemniaczanych oraz krupniku. co zrobisz, zamkniete umysly. moze troche boa sie nowego, moze tesknia za domem, moze po prostu nie maja pojecia co jest co.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×