Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorkowa

PORÓD W WODZIE

Polecane posty

Gość kolorkowa

Hej kobietki...nie wiem czy taki temat już był...pewnie tak, ale ja jakoś go nie znalazłam...wiec zakładam sobie nowy...mam małe pytanko, z ciekawości: co myślicie o porodzie w wodzie ? czy jest to w pełni bezpieczne ? czy oferują to zwykłe normalne szpitale czy trzeba się jakoś gdzieś po to zapisać albo zgłosić do jakiejś szkoły rodzenia ? no i ile takie coś może kosztować? bede wdzięczna za odpowiedzi!!! Pozdrawiam

hej nie w kazdym wiekszym miescie mozna rodzic we wodzie... niestety.. ja jestem z bydgoszczy i u mnie w miescie sa dwa szpitale z porodowkami i tylko w jednym istnieje mozliwosc rodzenia w wodze. sama bylam tym bardzo zainteresowana.. ale niestety nie zdazylam sie niczego dowiedziec ;) ani o cene ani o warunki itp, po prostu zaczelam rodzic szybciej niz powinnam :P ZALETY PORODU W WODZIE Dla kobiety: Ciepła woda łagodzi napięcie nerwowo-mięśniowe, przez co zmniejsza ból porodowy. Widok i szum wody stymulują poród, dzięki czemu skraca się jego czas. Zrelaksowanie rodzącej wpływa na szybsze rozszerzanie się szyjki macicy i mięśni macicy i krocza; główka dziecka szybciej przesuwa się w kanale rodnym. Ponieważ tkanki krocza łatwiej się rozluźniają, rzadziej wykonuje się nacięcie krocza. Dla dziecka: Skraca się czas porodu. Łagodne przejście \"z wody do wody\" zmniejsza stres związany ze zmianą środowiska. Oddziaływanie dźwięku i światła nie jest tak intensywne. PRZECIWSKAZANIA DO PORODU W WODZIE ciąża wysokiego ryzyka; poród przedwczesny; duże dziecko; wady wrodzone u dziecka; choroby matki: układu krążenia, nadciśnienie i niedociśnienie, choroby naczyń, ciężka niedokrwistość, choroby dermatologiczne; nieprawidłowości pojawiające się w czasie trwania porodu, np. krwawienia, zaburzenia tętna płodu. tu podaje ci linka abys mogla sobie sprawdzic czy w twoim miescie lub w najblizszym jest mozliwosc rodzenia w wodzie http://www.rodzicpoludzku.pl/szukaj.html

Gość kolorkowa
dzieki wielkie za te infromacje...juz zaqjrzałam i okazuje się ze najbliższa miejscowość do porodu w wodzie jest w Szpitalu w Katowicach (mam do Katowic ok 30 min., dorgi autobusem, nie wiem ile to kilometrów:)) No ale i tak niezle...no i z tego co wyczytałam to bezpłatnie:-)

Gość lokiloki
w szpitalu im. Madurowicza w Łodzi można rodzić w wannie.Feler tylko ogromny , że tylko w godzinach 8-15.00 , bo potem pan profesor od porodów wodnych idzie do domu....Trzeba zatem namówić dzidzie , żeby się dopasowała do godzin urzędowych.:)

Gość zbita z pantałyq
i przy okazji, jak urodzi sie miedzy 8 a 15 to pracowite male bedzie ;) tak mysle bo sama urodzilam sie o 21 a co do porodu w wodzie to zastanawiam sie czemu jest tak malo popularny? bo wydaje sie ze to bardzo dobre, i naturalne rozwiazanie... (rozwiazanie w dwoch znaczeniach ;) )