Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowanamama

Od kiedy NOCNIK dla dziecka????

Polecane posty

Gość zdezorientowanamama

Czytałam gdzieś,że dziecko opanowuje kontrolę nad zwieraczem ok 2 roku życia,więc czy jest sens sadzać dziecko na nocnik wcześniej??sama juz nie wiem,bo znajoma 8 miesięcznej dziewczynki próbuje nauczyć załatwiać swoje potrzeby na nocnik????Jak to było u WAS??

Gość to prawda..
nawet 2 latek nie za bardzo wie co się z czym je,więc nocnik bedzie dla niego tylko kolejną zabawką..nic na siłę,10 miesięcznego bajbusa nie ma co sadzać na nocniku bo i tak nic nie rozumie z tego a może sę jeszcze zrazić do tego przedmiotu...a jak zrobi na nocnik-to chyba tylko przez przypadek!!!!

Gość zorientowana mama
Kontrola kontrolą, ale jesli dziecko nie będzie chciało siadać na nocnik (bo albo jeszcze nie skojarzyło naczynia z potrzebą albo ma uraz), nie zmusisz go do tego. Nie ma żadnych reguł,najważniejszy rozsądek rodziców. Owszem, próbować trzeba, ale nic na siłę. Jesli nie chce, odstaw, spróbuj ponownie za jakiś czas. Nie stosuj żadnego "przekupstwa", dziecko od razu załapie, że może to wykorzystać w innych sytuacjach. Moje dziecko lało w pieluchy prawie do 3 roku zycia. Na nocnik owszem, siadał, potrafił tak z pół godziny przesiedzieć bez oczekiwnego efektu. Po wstaniu z nocnika natychmiast załatwiał się w pieluchę. Odpuściłam wychodząc z założenia, że przecież kiedyś przestanie. I faktycznie, stało się to z dnia na dzień. Wczoraj lał równo w majty a od dzis - tylko nocnik :) Zatem - spokojnie ! Nie zwracaj też uwagi jesli ktoś (koleżanka, mama, teściowa) będzie Cię pouczał tekstem w rodzaju: A moje dziecko to w tym wieku samo wołało! Akurat! Tylko spokój, zero stresu :) :) Pamiętaj, że każde dziecko jest inne i nie mozna wszystkich wtłaczać w jakieś schematy wymyślone przez "specjalistów". 3maj się i powodzenia :)

Moja Gosia była bardzo malutka (urodziła się z wagą 1610), więc miałam problem z rozmiarem nocnika. Po prostu w nie wpadała. Ale jak wreszcie dostałam odpowiedni, a mała miała wtedy 10 miesięcy, to ją na nim posadziłam, a ona zrobiła kupkę. I tak już zostało. Sadzałam ją rano (wtedy zwykle robiła) i w ciągu następnych dwóch lat zarzyło jej się tylko parę razy zrobić w pieluchę. Z siusianiem co innego. Tego trudniej nauczyć, bo faktycznie dziecko nie panuje jeszcze nad zwieraczami i nie ma co się spieszyć. Szczególnie, że najlepszą porą do nauki jest lato. Nie grozi mu przeziębienie, jak się zsiusia w majtki poza domem.

Gość zdezorientowanamama
dziękuję za rady 😘

Wiek dwóch lat jest jak najbardziej odpowiedni. Aby uatrakcyjnić dziecku naukę siadania na nocnik proponuję zainwestować w model grający. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Wasz maluch będzie zachwycony.