Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukkkkam

Wisława Szymborska - Nic dwa razy - interpretacja, gdzie??

Polecane posty

Gość szukkkkam

Szukam interpretacji wiersza "NIc dwa razy", zna może ktoś jakiś adres internetowy gdzie można znaleźć? Pewnie zaraz zostane zbluzgana, :o że sama powinnam napisać ale ja się pytam gdzie mam szukać, a nie czy mam pisać i jak, z góry dziękuję za podpowiedzi. :)

Gość Marriette
Nic dwa razy sie nie zdarza i dziekumy Bogu bo jakby tak londynska diva miała ciagle bruzdzic oj to co za zycie:)

Gość tak jest
Marriette, lekarz juz do ciebie jedzie, tylko nie pij wiecej, bo wykitujesz

Gość szukkkkam
:( Kurcze ja tu szukam, a kobitki jak zwykle plotkują :o

jak znajde ten wiersz to Ci go moge pzreanalizowac dokłądnie. Ale interpretacja to inna sprawa. Jest tylko jedna i trzeba ją znaleźć. JAkbys potzrebowała analizy to ja mogę pomóc. Pozdrawiam,

Gość szukkkkam
To treść wiersza: Nic dwa razy Szymborska Wisława Nic dwa razy się nie zdarza i nie zdarzy. Z tej przyczyny zrodziliśmy się bez wprawy i pomrzemy bez rutyny. Choćbyśmy uczniami byli najtępszymi w szkole świata, nie będziemy repetować żadnej zimy ani lata. Żaden dzień się nie powtórzy, nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy. Wczoraj, kiedy twoje imię ktoś wymówił przy mnie głośno, tak mi było, jakby róża przez otwarte wpadła okno. Dziś, kiedy jesteśmy razem, odwróciłam twarz ku ścianie. Róża? Jak wygląda róża? Czy to kwiat? A może kamień? Czemu ty się, zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś - a więc musisz minąć. Miniesz - a więc to jest piękne. Uśmiechnięci, współobjęci spróbujemy szukać zgody, choć różnimy się od siebie jak dwie krople czystej wody. Byłabym Ci bardzo wdzieczna Justyneczko, inaczej polegnę na całej linii...

Gość szukkkkam
Justyneczka jesteś jeszcze?

Gość szukkkkam
upup

Gość tak jest
posluchaj, to TY masz zinterpetowac ten wiersz. Jest prosty, po prostu zastanow sie o czym mowi ci ten wiersz i ubierz to w slowa.

Gość szukkkkam
cały czas usiłuje to robić... Tylko jakoś mi nie wychodzi, dlatego szukam pomocy :(

Gość jaaaaaaa
Autorka wiersza twierdzi, że nic w życiu dwa razy się nie zdarza. Trzeba korzystać z życia i tego co mamy w danej chwili. "Nic dwa razy" bardzo dobrze odzwierciedla prawdziwość życia. Sprawia i uświadamia nam, że to co dzieje się teraz powinno mieć największe znaczenie. Wiersz ten opisuje prawdę, iż każdy z nas podlega przemijaniu lecz nie możemy się martwić z tego powodu. Z upływem czasu przemijają radość i szczęście, ale również smutek i niepowodzenie. Refleksja nad przemijaniem jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy da się zatrzymać czas oraz dlaczego musimy umrzeć? Odpowiedzi nie ma, ponieważ musimy uczyć się cieszyć tym co jest. EWENTUALNIE TAK: Wiersz ten opisuje prawdę, iż każdy z nas podlega przemijaniu- nie ma od tego odwołania. Nie oznacza to jednak, że mamy się martwić, bo choć z upływem czasu przemija radość i szczęście, to także mija i zła godzina- czyli nasze smutki i niepowodzenia. Refleksja nad przemijaniem jest próbą udzielenia odpowiedzi na pytanie:\"Czy da się zatrzymać bieg czasu, dlaczego musimy umrzeć?\".Odpowiedzi nie ma, musimy się cieszyć tym co jest, szukać drugiej osoby, w której ramionach będzie można ukoić niepokój \"Żaden dzień się nie powtórzy, nie ma dwóch podobnych nocy, dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy\". I choć spojrzenia i pocałunki mogą wypełniac całe życie w nieprzebranej liczbie i kolorze odcieni, to nigdy nie będą one takie same. Dlatego los człowieka jest tak niepowtarzalny- nieczego nie można przeżyć na nowo, poprawić, roztrzygnąć inaczej... Wiersz ten jest niezwykle dogodny pod względem literackim. Refleksje skłaniają do głebokich przemyśleń na temat ludzkiego życia, pozytywnie nastrajają do odmienności. Kazdy z nas jest inny i jeśli ma coś czego nie mają inni- powinniśmy się tym dzielić i własnie to jest piękne. Piękno tej odmienności i różności człowieka jest zjawiskiem niepowtarzalnym. Bo czymże byłby świat pełen \"identyczności\"? Byłby całkowiecie przewidywalny i nudny. Uważam, że Szymborska chciała poprzez ten wiersz podkreślić piękno chwil, które maja dopiero nadejść; nie zapominajmy o przeszłości, ale żyjmy teraźniejszością i wyłapujmy każdą okazję, która udostępni nam wizję szczęścia... Słowa te nakłaniają do wielu refleksji nad swą egzystencją. I sa to raczej pozytywne przemyślenia. Stwierdzam więc, iż poetka nie chciała w żaden sposób przygnębić czytelnika swego przesłania lecz ukazać piękność życia

Gość szukkkkam
Hmm... do tych wniosków już doszłam :) Ale dziękuje, bo jedna myśl się przydała, teraz jeszcze potrzebne jest zanalizowanie wiersza, że tak powiem od strony technicznej, czyli te środki stylistyczne, porówanania itd. kurcze wysiadam już...

Gość szukkkkam
pomoże ktoś??

Gość szukkkkam
wszyscy pijani czy cosik? :o

Gość jaaaaaaa
do po pierwsze przepraszam, że chciałam pomóc, a autorka topiku chyba jest na tyle inteligentna żeby wiedzieć, że chodzi o podmiot liryczny (napisała, że dziękuje, ale do takich wnisków juz doszła) więc się nie wymądrzaj tylko sam/a coś doradź. Krytykować to każdy potrafi!

Gość szukkkkam
Praca napisana, dzięki wszystkim zainteresowanym :) Użyłam co prawda stwierdzenia: "autorka twierdzi" ale z pełną premedytacją, bo w końcu to ona napisała wiersz i to ona twierdzi, że nic dwa razy się nie zdarza. W końcu chyba coś Szanowna Pani Szymborska chciała przez to nam - czytelnikom powiedzieć, a i gdyby sama nie wiedziała co piszę to by nie pisała :) Miłej nocy Wszystkim :) I pamiętajcie, że nic dwa razy się nie zdarza :) Więc złapcie życie w obie ręcę i wyduście z niego to co najlepsze :)

Gość łolaboga....
" interpretacja to inna sprawa. Jest tylko jedna i trzeba ją znaleźć." głupszego zdania na ten temat nie można chyba potworzyć:o

Gość Agnieszka870424
Najpiękniejszy wiersz, jaki do tej pory czytałam... Jeśli jesteś choć trochę wrażliwą /nie koniecznie inteligentną/osobą, to interpretacja tego wiersza będzie dla Ciebie banalna... Wiersz daje do myślenia i zmusza do refleksji... Nie ma szans, żeby kto kolwiek przeczytając go był obojętny...

Gość bura
Wiersz piękny. Warto zaznaczyć paradoksy. Natura ludzka pełna jest sprzeczności, które autorka trafnie zaznacza. Zawsze chcemy więcej, lepiej, nie potrafimy docenić tego, co mamy - w tym właśnie jesteśmy podobni. Chociaż różnimy się szeregiem cech. "różni jak dwie krople czystej wody"

Gość to jest naprawdę
piękny wiersz. po prostu piękny. nie jestem specjalnie wrażliwa, ale czytając go poczułam jakby był pisany specjalnie o mnie i dla mnie. taki prawdziwy.

Gość maturzystkaaaaa
witam drogie panie !! jesli ktoras z Was ma ten wiersz w jakims tomiku u siebie w domu, to czy moglaby mi podac opis bibliograficzny tej ksiazki :( ?? prosze, bardzo mi to potrzebne do bibliografii, ktra musze oddac na poniedzialek i juz nie zdaze isc do zadnej biblioteki !! chodzi mi mianowicie o tytul ksiazki, dokladny.... plus wydawnictwo, miesce i rok wydania, no i strony na ktorych sie znajduje. prosze:( to zajmie Wam jedynie pare minut !! pozdrawiam serdecznie i bardzo prosze o pomoc !! :**