Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chrzest

Ile za chrzest

Polecane posty

Gość jestsuperwiecococichodzi
Do Mieszkaniec Strzeszkowic i OnebyOne: Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w tym kraju mówienie prawdy jest potępiane. Jeżeli niejaki racyl pisze prawdę to dlaczego nie może podawać kwot, nazwisk oraz miejscowości? Co ma do tego kultura? Inaczej gdy racyl kłamie, ale tego nie potrafię sprawdzić. PS Jestem osobą wierzącą i praktykującą (kościół katolicki). Od paru lat mam wrażenie, że co poniektórzy duchowni grają do własnej bramki. Może to tylko moje odczucie. Nie stać mnie zapłacić 350 PLN za chrzest.

Gość ja w sredniej miescinie
za slub i chrzest w jednym 3 lata temu dalam 300 zl. a to tylko dlatego, bo parafia zarzadzal dobrego serca misjonarz, ktory nie posiadal z gory okreslonego cennika, tylko karteczka byla:datki-co laska :)

Gość ja w sredniej miescinie
na dodatek misjonarz ten nie robil nam zadnych wykladow w zwiazku z "nieslubnym dzieckiem"---wrecz przeciwnie---cieszyl sie, ze postanowilismy przed Bogiem zalegalizowac nasz zwiazek i ze maly aniolek tez bedzie czynnym uczestnikem. Ceremonia byla skromna, rodzinna-po wszystkim misjonarz powiedzial ze bylo pieknie....

Dziecko ochcrzcić nie trzeba, a jak już jesteście zdecydowani to w ostateczności można poszukać księdza, który zrobi to za darmo. Ksiądz z mojej rodzinnej parafii (taka sobie mała wieś) zapowiedział, że ochrzci moje dziecko za darmo. Nie wiem, czy taki bonus czy on tak wszytskim :) W każdym bądź razie nie skorzystam, bo chrzcić syna nie zamierzam, więc jakby co to odstąpię miejsce ;)

Gość JAMADZIA
podnosze temat!!!!! Dzis mialam lekkie starcie z narzezonym, chrzcimy coreczke w lipcu i dzis ustalalismy kwote dla ksiedza. Przyszla tesciowa mowi ze u nich za chrzest daja w granicach 50 - 100 zl a wg mnie 150 - 200 zl jest odpowiednio, chociaz sama nie wiem bo daje sie co laska ale tez dziecko chrzci sie raz w zyciu, jaka kwota wg Was jest odpowiednia. PODNOSZE TEMAT !

Gość biedy robaczek
Oj u nas to się za wszystko płaci za chrzest 200zł i jeszcze nie pasuje, moje dziecko idzie w tym roku do pierwszej komunii świętej i składam się po 250 zł plus 40 zł na książeczkę i różaniec. W tym dniu przystępuje 80 dzieci. A za msze pierze nie mniej jak 45zł, wiadomo że nikt tle nie daje tylko 50zł, bo kto da niżej to wysyła.

Gość tereska niebieska ....
My dalismy za chrzest 500 zl a proboszcz dostal jeszcze butelke szampana i butelke wina ;) .... Wiedzielismy jakie sa stawki, ale dostal duzo dlatego ze proboszcza znam od lat, nie robil nam zadnych problemow przy slubie (zaklepalismy date 3 miesiace przed ale przyjechalismy z zagranicy z wszystkimi dokumentami dopiero 2 dni przed :P ) a przy chrzcie tez wszystko zalatwialismy przez telefon.... w dodatku w ta niedziele kiedy corka miala chrzest nie bylo to przewidziane (chrzty sa tylko w jedna niedziele miesiaca) a mimo wszystko bez zbednego gadania zrobil dla nas wyjatek :)

Gość ruda anna
No nie dziwie sie ze nie robil problemu jak tyle kasy dostal. dla mnie to przegiecie 500 zl za chrzest, ale jak kogos stac to jego sprawa, ja wolalabym za chrzest zaplacic 100 a za reszte kupic cos dla dziecka, np spacerowke.

Gość DEFER
OJ TERESKA NIEBIESKA KSIADZ LEWE PIENIADZE BIERZE?KORUPCJA NAWET W KOSCIELE? JA BYM NIC NIE DALA ;JEZUS Z MILOSIERDZIA POUCZAL -A TE DZISIEJSZE PASIBRZUCHY ZA GRUBE PIENIADZE POWINNI SIE WSTYDZIC.

Gość b1eata
270 z wykupiona msza no i koscielny sieb upominal ale powiedzielismy ze nie mamy bo niby z jakiej racji jak przy zamawianiu ksiadz powiedzial ze on sie z koscielnym rozlicza normalnie to 100. parafia wiejska ok 1000osob

Gość KamaMowiNie
Ja jestem przeciwna opłatom za chrzest, szczególnie tym ustalonym setkom złotych. Mogę dać 50 zł maksymalnie, bo to się nie godzi z moim poglądem. Jeśli ksiądz nie będzie zadowolony i będzie chciał więcej wtedy dziecka nie ochrzczę (i tak robię to dla rodziny, że skazuję dziecko na wiarę katolicką bez jego zgody).

Gość gość
50 zł