Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kali27

ospa a ciąża

Polecane posty

Prosze pomóżcie!!!! Jestm w 14 tygodniu ciąży i widziałm sie z koleżanką, której synek jest chory na ospę, czy mogła mnie zarazić? czy któras byla z Was chora na ospę w ciąży???? błagam napiszcie, bo zwariuje!!! Jutro mam wizyte u ginekologa dopiero, Boże żebym tylko nie zwariowała do jutra.

Gość Wanka
Jak chorowałaś na ospę to się nie zarazisz. Podobno choruje się raz w życiu, chociaż jedna dziewczyna mówiła, że chorowała dwa razy.Sama nie wiem, co o tym myśleć.

teraz nie moge dac gg, bo na tym komputerze nie mam bo jestem w pracy i nic mi tu nie wolno zakładac ale w domku owszem ale to dopiero o 16, i nawet nie pamiętam numeru, jak możesz mi cos napisac to bardzo Cię prosze, ja nigdy nie chorowałam na ospę i dlatego taka wystraszona jestem.

ja zachorowałam bedąc 2 tygodnie w ciązy i dzieki Bogu dziecko urodziło sie zdrowe teraz ma 3,5 rozwija sie super ,ale co sie wymartwiłam 9 miesiecy to strach pomyslec i do 3 miesiąca ciagle usg pod napieciem czy wszystko sie dobrze rozwija udało sie :)dziekuje Bogu za to

to moje gg 6235514 zapisz sobie i stukni wieczorkiem ,narazie sie nie obawiaj jeszcze nie jestes chora i nie wiadomo czy bedziesz głowa do góry ,jak sama napisałas jutro idziesz do ginka on ci napewno wszystko powie

Boże tak Ci współczuje, więc rozumiesz mój strach, a mówili Ci lekarze jakie to zagrożenie? a pewnie nie pamiętasz jakie leki i jakie pierwsze objawy tej ospy były? tak się paniczne boję, a jak się zaraziłaś?

Gość iwonakinzler
jeśli chorowałaś już na ospę, grozi Ci jedynie półpasiec, którym możzesz się zarazić od chorej na ospę osoby lub nie, zależy od indywidualnych predyspozycji ja też jestem w ciązy i m-c temu miałam z tym styczność, więc dowiedziałam się wszystkiego u lekarza specjalisty chorób zakaźnych

no cos ty wszystko pamietam dlatego mam obawe przed drugim dzieckiem zeby znowu jakies wirusisko mnie nie dopadło (grypa ,rózyczka)leków zadnych nie dostałam tylko na zbicie gorączki i smarowanie kropek ,a lekarze jak to lekarze jeden mówił tak drugi siak ale wybrałam super ginekologa.Miałam wsparcie rodziny i meza który wiedział ze wszystko bedzie ok,a ja i tak sie martwiłam :)

kali27 jak sie zaraziłam to nie wiem jak sama nazwa skazuje ospa wietrzna wiec jest wszedzie w sklepie w kinie wszedzie zresztą wirusy ogólnie są dla kobiety ciezarnej ze tak powiem nie zdrowe ,ale tego nie unikniemy .A ty sie nie martw napewno bedzie dobrze i zreszta moze wcale sie nie zaraziłas

Mam taką nadzieję, że się nie zaraziłam ale jak.... nie wiem co może mi teraz pomóc chyba tylko cierpliwie czekać.... Jestem ciekawa co na to inni lekarze mówią, bo wyżej koleżanka pisąła że radziła się lekarza i co powiedział?

Gość teraz nie ma
reguły, że na ospę choruje się raz, ja chorowałam 2 razy i lekarz powiedział, że można i 3 razy.

Gość iwonakinzler
tak jak napisałam, grozi Ci jesli już, to półpasiec, to choroba przenoszona przez tego samego wirusa, który powoduje ospę ale u osób, które ospę w dzieciństwie przechodziły objawia się właśnie tylko ewentualnie w postaci półpaścca czyli w postaci jakby półospy tak czy siak, rzeczywiście jest to niebezpieczne dla płodu, tym bardziej w pierwszym trymestrze ale prawdopodobieństwo , ze się zakaziłaś jest niewielkie i zależy od wielu czynników

Gość iwonakinzler
musiałabyś mieć wyjątkowego pecha, w co nie wierzę a Twój organizm wyjątkowo podatny na wszelki wypadek obserwuj się dokładnie- podwyższona temperatura, objawy podobne do grypy, bóle głowy no i wysypka, która, że skoro jesteś osobą dorosła i która pewnie ospę przechodziła, wygląda trochę inaczej niż u typowo chorego na ospę dziecka możesz mieć tylko (co jest najczęstsze) pas wysypki- stąd nazwa półpasiec, ale czasami umiejscawia się ta wysypka np. na głowie lub tylko czole albo w okolicach oczu

najgorsze to że ja nie przechodziłam w dzieciństwie ospy wcale i dlatego sie bardzo boje, że może byc coś nie tak. Ale zapowiada się , ze to już 2 trymestr ciąży bo 14 tydzień, dzięki