Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandzia

Skaza białkowa

Polecane posty

Gość skaza b.
zacerwieniona, swedzaca skora, taka jakby bardzo przesuszona, czasem moze byc z malutkimi pecherzykami...

Gość skaza b.
mialam to w dziecinstwie, dzis mam 26 lat, a to cholerstwo wciaz do mnie wraca jak tylko zaczyna sie zima, niby to juz nie jest skaza, bo spozywanie bialka nie ma z tym nic wspolnego, po prostu zostaly mi problemy ze skora, a objawy sa identyczne jak te z dziecinstwa, na szczescie masci od lekarzy przewaznie zalatwiaja sprawe

Wszedzie czytalam, ze objawem sa policzki wygladajace, jak polakierowane, a tymczasem moje dziecko ma buzke idealnie gladka, a jedynym objawem skazy byly suche plamki na wysokosci lokci i czasem na klatce piersiowej - ale nie byly zaczerwienione.

Gość skaza b.
Ja przez cale zycie skaze bialkowa mialam na dloniach, glownie na palcach, czasem na przegubach. Dopiero w tym roku zrobila mi sie tez plamka na szyi i twarzy. Skaza ma rozne postacie, zalezy chyba od stadium. Czasem jest tylko sucha, najczesciej jednak predzej czy pozniej robi sie zaczerwieniona.

Gość gość
Czyli dorośli również mogą mieć?

Gość gość
Oczywiście, że tak. Alergia może wyjść w każdym wieku a skaza białkowa wcale nie musi minąć z wiekiem( u małych dzieci).

Gość gość
Tak,aczkolwiek problemy utaj ograniczaja sie zazwyczaj do dolegliwości skórnych a nie biegunki i zaparć jak u dzieci Zerknij sobie tutaj; https://bialkowa.pl/skaza-bialkowa/skaza-bialkowa-u-doroslych/ Skaza białkowa u dorosłych wiąże się z koniecznością konsekwentnego przestrzegania odpowiedniej diety. Należy w tym czasie bezwzględnie wyeliminować mleko zwierzęce (krowie, owcze, kozie) oraz wszelkie produkty mleczne, wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, ryby, owoce morza, białka jajek, cytrusy, truskawki, orzechy, pistacje, migdały i soję. Ale to równiez zalezy od osoby bo jedna musi wprowadzić wieksze restrykcje a druga mniejsze

Gość gość
Ojej ja mam 30 lat i ciagle sie z tym borykam. W tej chwili w ogole nie spozywam nabialu i miesa i jest o wiele lepiej.