Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśśśkaaa

soczewki a poród, pobyt w szpitalu??!!

Polecane posty

Gość mamuśśśkaaa

Mam pytanie: mam sporą wadę wzroku -6,5 i -4,75 dioptrii. Nosze soczewki od lat. Jest to wersja miesięczna, tj. zawsze ściągam je na noc i zakładam rano. Ale za kilka tygodni mam termin porodu i tu pojawia się pytanie: będę miała cesarkę (ze względu na oczy właśnie) i będzie to przy znieczuleniu, więc chciałabym móc "kontrolować" w miarę mozliwości co się dzieje wokół mnie, więc wpadłam na pomysł, by na czas pobytu w szpitalu zakupić soczewki tygodniowe, takie, które można nosić non stop, bez zdejmowania. Czy lekarze mi na to pozwolą? Jestem pewna, że nie, bo to zacofany kraj. Nawet przy niektórych badaniach kazali mi zawsze ściagac soczewki (prześwietlenia, tomograf itp), gdy w Niemczech moja koleżanka zawsze mogła nosić soczewki. Chciałabym widzieć co się dzieje ze mną i dzieckiem , szczególnie że na sali będę sama...bez męża....boję się, że mi zabronią mieć te soczewki, ze względów zdrowotnych, ale moje pytanie jest takie: co takie soczewki mogą mi uszkodzić?! Przeciez to cieniutki kawałek folii!!!!!

Gość 1973
Ja noszę soczewki 3 mies (-5,50 d) i musiałam zdjąć do porodu tyle tylko że rodziłam naturalnie , ale chyba nikt Cię do niczego nie zmusi ....

Ja też noszę soczewki -6,5 i do cesarki w znieczuleniu zewnątrzoponowym musiałam zdjąć. Następnego dnia już wkładałam :) Powodzenia ❤️ !!

Gość BALLBINKA
Ja też miałam cesarkę i też noszę soczewki. W tym szpitalu gdzie byłam, lekarz powiedział mi, ze nie muszę ich ściągać, moze dlatego, że miałam znieczulenie zewnątrzoponowe ( nie usypiali mnie).

Gość BALLBINKA
Po za tym nie mogą zabronić Ci nosić soczewek, ja do żadnych badan ich nie ściągalam, nigdy.

Gość mamuśśśkaaa
dzieki dziewczyny! tak właśnie myślałam. Jesli będą mnie usypiać całkiem to zdejme, ale jeśli będę miała znieczulenie to nie dam się! Wystarczy, że jestem przerażona samą cesarka i tym, że mój mąz nie może byc obecny....

Gość BALLBINKA
Cesarka to nic strasznego, chociaz sama sie bardzo bałam. Poproś o znieczulenie zew. , wydaje mi się, ze teraz juz rzadko usypiają. Po za tym, po znieczuleniu zew. człowiek o wiele szybciej dochodzi do siebie. Ja już po 5 dniach od cesarki bylam z dzidziusiem w domku. Powodzenia.

Gość oldusia
Ja również miałam cesarke i noszę soczewki musiałam je zdjąć rodziłam we wtorek wyszłam do domu w sobotę ale bardzo długo dochodziłam do siebie

hej dziewczyny. mam pytanie. jestem w 5 miesiącu ciąży. Kiedy należy wybrać się do okulisty, który zadecyduje czy poród naturalny czy cesarka? Noszę soczewki -4 i -4,25.

Gość oldusia
Ja rodziłam w Wwie i w szpitalu AM powiedziano mi że w obecnych czasach i technice wada wzroku nie jest przeszkodą do naturalnego porodu ja mam wadę też około 5 dioptri (astygmatyzm) i wcale nie z tego powodu miałam cesarkę tylko z racvji rozmiarów dziecka było za duze żeby samo się urodziło

Ja mam wadę -8 D na oba oczęta, noszę soczewki od 11 lat. Wskazaniem do cesarki nie jest wysoka krótkowzroczność sama w sobie, tylko obecność ognisk degeneracji na siatkówce - jest to błona wewnątrz gałko ocznej, bardzo delikatna i jak jest cienka, co często ma miejsce właśnie przy krótkowzroczności, ma tendencje do odklejania się przy wysiłkach. Dlatego okularnicy nie mogą dźwigać ciężarów, skakać na główkę do wody, a ciężarne raczej mają cesarki, niz porody siłami natury. Do okulisty proponuję się wybrać około 36 tygodnia i z zaświadczeniem od niego do porodu. Ja miałam w czasie cesarki okulary, bo tak poradziła mi pani anestezjolog. Ale zaraz następnego dnia założyłam soczewki i nie było problemów. Pozdrawiam