Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajnik.

Homeopatia - oszustwo czy skuteczna terapia? Badania naukowe

Polecane posty

Gość pytajnik.
zreszta chirurgie mozna tez, np smiertelnosc pacjentow z peknieciem sledziony nie operowanych vs operowanych chirurgicznie (przezywalnosc) choc ciezko tu zrobic podwojna slepa probe :classic_cool:

Gość anyżówka niedouczona
jesteś, nie powinnas sie wypowiadac w temacie, o ktorym nie masz bladego pojęcia :O

Gość pytajniku z kropką
🖐️ spytam, bom ciekawa, czemu interesujesz sie homeopatią?

Gość tukan
Coż, niektórzy badacze na podstawie statystyki twierdzą że h. pomaga ("Czasopismo Aptekarskie" vol. IX nr. 8,9/2002, "Fitoterapia a homeopatia", dr n. farm. Elżbieta Wojtasik) - to przykład pierwszy z brzegu. Ale nikt wam nie każe się leczyć w taki sposób :)

Gość norah
Tukan, a czy ty brałeś lub bierzesz obecnie jakieś leki homeopatyczne?

Gość MagdaaZ
farmaceuci wiedzą najlepiej, zobaczcie co oni sądzą! homeopatia zrodziła się na błędnych założeniach dlatego nie można traktować jej poważnie http://tf.vdd.pl/viewtopic.php?t=17

Gość ecipeci-k
znam osoby skutecznie leczace sie homeopatycznie z tym ze wymaga to ogromnej samodyscypliny- regilarnosc, stosowanie np.na czczo w odpowiednich odstepach od posilku ,np.w nocy(co jest uciazliwe) mooja znajoma leczyla swoje male dziecko z ciezkich dolegliwosci astmy oczywiscie dziecko bylo leczone najpier dlugo farmakologicznie a pozniej jak bylo lepiej to homeopata wkroczyl i stopniowo go odstawial ze sterydow i faktycznie nastapila wielka poprawa,dzieci sa chyba najlepszym przykladem ze nie jest to dzialanie placebo.......nie kwestionuje zbawiennego leczenia homeopatia tyle ze moja znajoma stala sei jego fanatyczka , stosuje ja na wszystko i wszystkim jest wielkim wrogiem farmakologii(a to ona pomogla przede wszyskim jej dziecku) ..... potrafi tez dziecku ktore mialo angine ropna odstawic antybiotyk po 2-3 dniach kiedy mina najwieksze objawy bo tak karze jej homeopata dla mnie to kompletnie nieporozumienie,jesli bierze sie za antybiotyk to powinna go stosowac zgodnie z zasadami i dlaczego nie szukala wtedy leku homeopatycznego na te angine? :P....a bo on daje poprawe po dlugim stosowaniu czyli wnisek jeden-homeopatia jest nie na wszystko i nie dla kazdego mi homeopatia w jednym pomogla a na sto innych nie dala poprawy,nie mam na nia czasu ani cierpliwosci

Gość no to tak
Jak to bzdura???co to za słownictwo??oczywiscie że prawda

Gość no to tak
jasne bo farmaceuci to wróżbici oni to juz napewno wiedza najlepiej,na niczym sie nie zdradziła jest ok

Gość ecipeci-k
ale o co ci chodz?

Gość no to tak
No jak to o co???czytaj wyzej a sie dowiesz:)

Gość Aptekarka
powszechnie wiadomo że witamina c dana osobie cierpiącej na bezsenność jest równie skuteczna jak zolpidem. Niestety wiara to jest dobra w kościele na przykład katolickim a nie w aptece. Owszem jest potrzebna w terapii ale nie może być jedynym jej składnikiem i to jeszcze sprzedawanym za pieniądze!! to zwykłe oszustwo i jeśli nie wierzysz farmaceutom którzy sami często w to nie wierzą to możesz dalej łykać swoje homeopatyczne pseudoleki. Znajdź mi jakiś podręcznik akademicki z farmakologii w którym jest wzmianka o homeopatii? Żaden poważny wykładowca nie mówi o homeopatii... a tacy którzy wykorzystują ludzką naiwność zawsze się znajdą... wystarczy czasem zobaczyć program UWAGA na TVN

Gość Farmaceuci i aptekarze
a aptekarka i MagdaaZ wszedzie wklejaja to samo, kto Wam placi, dziewczeta? i placa Wam od wpisu?

Gość poncik
Homeopatia jest bardzo skuteczna metoda leczenia, wystraczy tylko do niej podejsc powaznie...

Gość labella_labella
Poncik ma racje. Lecze sie homeopatia od wielu lat, i nie tylko zyje, ale i mam sie dobrze...

Gość farmaceuta
no raczej wam ktoś płaci bo aptekarze którzy nie polecają homeopatii raczej sobie robiliby na złość! wam raczej płacą bo to niezły interes tylko że oszukujecie ludzi! co do tego, że masz się dobrze.,.. nic dziwnego homeopatia nie działa... jak homeopatia może mieć działanie lecznicze które jest pozbawione skutków ubocznych... inteligentne leki!! wow!!

Gość lebella_labella
Nikogo do niczego nie namawiam, chcesz jesc antybiotyki na katar: prosze bardzo. Ja na katar wole zazyc krople homeo. Ale jak bede miala angine bakteryjna - bez obawy, wezme antybiotyk. Chodzi o to, zeby podchodzic do wszystkiego z rozumem, a nie z piana na ustach negowac wszystko, co jest niezgodne z wlasnym swiatopogladem

Gość Alicefromnowhere
A a tylko zapytam: skoro rozcieńczona do ntej potęgi substancja pomaga na zasadzie pamięci wody czy czort wie czego, to logicznym powinno być, że rozcieńczony do ntej potęgi arszenik truje. Truje? Pomaga?

Gość No nie przesadzajmy
No i po co tyle dyzskusji,wiadomo jest że farmacja bedzie przeciwna homeopati,bo to nie z jaj pólki,a czy pomaga czy nie totylko wie ten co spróbuje,zdrówka życze,polecam tylko homeopatie jak juz:)

Gość fadeintoyou
Chciałam się z wami podzielić swoimi przemyśleniami. Uważam, iż najważniejsze w leczeniu jest nasze podejście. Jak my same nie wierzymy, że będziemy zdrowe to jak nasz organizm ma się wyleczyć? A wy co o tym myślicie? W końcu homeopatia opiera się na efekcie placebo, a jest wiele przypadków tzw. cudownych wyleczeń. Mnie tak naszło, bo zaczęłam się ostatnio udzielać w grupie zajmującej się właśnie zdrowiem, gdzie odkryłam jak ważny jest efekt placebo i nasze pozytywne myślenie. Gdyby ktoś miał ochotę to podaję stronkę: www.klub-zdrowie.pl. Jesteśmy właśnie w trakcie aktualizacji, więc nie przejmujcie się pewnymi niedoskonałościami.

To nie jest żadne placebo, ponieważ wielu ludziom pomogła homeopatia wtedy gdy chemia nie!!! Niektórzy uważaja się za oświeconych gdy tymczasem są nie doświeceni!!!

Gość fadeintoyou
Brendo jest wiele przypadków gdy wiara w to, że wyzdrowieje sprawia, że człowiek wychodzi z najgorszej choroby. A w homeopati podaje się pacjentowi rozcieńczone dawki "leków", roztworów, które u osób zdrowych wywołują objawy psychosomatyczne identyczne z objawami chorobowymi pacjenta. A psychosomatyka zajmuje się psychologicznym wpływem stanów emocjonalnych na fizyczne objawy chorób. Poza tym to dość niegrzeczne obrażać innych i chyba nie o to chodzi tutaj. mamy się dzielić poglądamy i wymieniać opinie, a nie obrzucać błotem.

Gość czy jest coś możee na to
a czy są jakieś leki homeopatyczne na stany zapalne pochwy a głównie chodzi mi o bakterię streptococus agalactiae??? bo ciągle odczuwam dyskomfort, lekkie podrażnienie, miałąm antybiotyki zgodnie z antybiogramem i nic.

Gość fadeintoyou
Witajcie :) zapraszam wszystkich na prozdrowotny wykład - tematem naszych rozważań będzie wpływ dźwięku na nasze zdrowie. Opowiemy trochę o historii dźwięku i muzykoterapii, o rodzajach muzykoterapii, profilaktyce, itp. Wykład jest oczywiście bezpłatny! Wszystkich zainteresowanych zapraszam 22.03.2010 do naszego centrum szkoleniowego przy ul. Nowej 20 w Łodzi. Zaczynamy o 17.30. Trzymajcie się, Emi

Gość każdy rozsądny czlowiek wie
że ta cała homeopatia to jedna wielka ściema. Zarabiają na niej tylko jej producenci oraz apteki, które wciskają ten cały kit, schorowanym i skołowanym chorym.