Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rozala

Bliźniaki - poród naturalny czy cesarka ????

Polecane posty

Jestem nastawiona na cesarkę, bo myslalam,ze to logiczne i lekarze sie nie zastanawiaja,ale dzisiaj przeczytalam jakis artykul, w ktorym napisano,ze rodzi sie przewaznie naturalnie :( chyba,ze sa komplikacje itp itd... Jak jest naprawde?? :) Mam troche czasu do porodu (październik), wiec lekarz jeszcze nic mi nie powiedzial, a ja zapomnialam zapytac :) Jak rodzilyscie swoje blizniaki?? :) Pozdrawiam

Gość ale masz fajnie
że to bliźniaki :D Gratulacje :D

Dziekuje, wiem,ze mam fajnie ;) chyba przestane wyszukiwac w Internecie ciagle nowych informacji na temat blizniaczej ciazy, bo przeciez mozna oszalec :)... jak nie wady rozwojowe, to komplikacje poporodowe... :(

Gość mama dwulatki
Ze mną leżała na poporodowym dziewczyna z bliźniętami.Dwaj chłopcy.jeden 2400g,a drugi 2700.Maluszki takie.Urodziła je naturalnie. Kilka dni przed nią rodziła dziewczyna blixnięta o wadze 3500 i 3200 i tez naturalnie.Tak więc ciaża bliźniacza nie musi oznaczać cc.:)

Ja miałam cesarkę 8 lat temu. Córki ważyły 3,000 i 3,100. Przytyłam 14 kg.. Polecam cesarkę..Bardzo szybko się wszystko ekstra wygoiło. Teraz nie ma już śladu. :-)

Gość nie ma czegoś takiego
jak cesarka na życzenie!!!!!!!! Mówie to na tych topikach milion razy,ale nikt mnie nie słucha. nawet są tu takie mądrale,ktore twierdzą,że można,bo jest akcja "rodzic po ludzku",ale i tam jest napisane,że cc to sotatecznośc i trzeba miec wskazania. i nie mowie o dawaniu łapówek!

ja swoje bliźniaki urodziłam naturalnie,córka urodziła się 10 min po synku :) a moja znajoma pierwszego bliźniaka urodziła naturalnie a przy drugim zrobili cesarkę bo dziecko było ułożone pośladkowo :o ,jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań to rodzi sie naturalnie :) gratuluję Ci bliźniaków,zobaczysz jakie to niesamowite zjawisko taka dwójeczka ;)

Gość jeżeli
oba bliźniaki są ułożone prawidłowo to poród naturalny ; jeżeli któekolwiek jest ułożone nie tak jak trzeba , lub są inne komplikacje to wtedy cięcie

Ja urodzilam moje blizniaki 4 miesiace temu.W ciazy myslalam,ze bedzie cesarka,bo coreczka byla ulozona posladkowo.Chcialam cesarke ,bo juz przezylam porod naturalny 3 lata temu i balam sie strasznie. Ale na ostatnim usg okazalo sie,ze corcia odwrocila sie glowka w dol.No i byl porod naturalny.Lekarze mowili mi,ze wiekszosc porodow blizniaczych konczy sie cesarskim cieciem.Jezeli jest to pierwszy poród,dzeci nie sa ulozone glowkowo lub akcja porodowa sie przedluza to wtedy jest cesarka. O 1 w nocy odeszly mi wody,o 2 bylam w szpitalu,3 10 urodzila sie bartek,4 urodzilam martusie.Poszlo szybko,ale po bartku akcja porodowa sie zakonczyla i musieli mi dac kroplowke i martusia -porod kleszczowy.Na szczescie mialam przysobie super-fachowca. Dzieci zdrowem dostaly po 10pkt,bartoszek 2500,marta 2700 Gratuluje podwojnego szczescia

Gość teraz wszystko można
Jak to nie ma cc na życzenie?? Ja zapłaciłam lekarzowi za CC i wykonał bezproblemowo, tak samo miały moje koleżanki w innych szpitalach, więc daruj sobie komentarze, że CC nie można wykonać na życzenie. Ja miałam CC dziecko urodziło się zdrowe, a i ja byłam szczęśliwa, nie mogłam karmić piersią więc dostawałam tyle środków przeciwbólowych ile chciałam!!

Gość 111111111
moja kolezanka tez umówiła się z lekarzem prowadzącym na cesarke i jej zrobił,zapłaciła mu i owszem i mysle,ze wielu lekarzy tak robi

Tak właśnie było u mnie. Umówiłam się z lekrzem na konkretny dzień, kiedy miał dyżur...i zrobil mi cesarkę, o kórej mówiłam mu już od początku ciązy...Strasznie bałam się porodu naturalnego..Wszyskto oki. :-)

Domyslam sie,ze lekarz na zyczenie nie zrobi cesarki bezplatnie :) jaki to jest koszt?? jestem z warszawy. Nie wiem, czy dobrze spojrzalam na jakies cenniki, ale wydawalo mi sie,ze cesarka kosztuje okolo 700zl??

Myślę, że tyle to napewno trzeba mieć...jak nie 1,000zł. Ja miałam 8 lat temu to daliśmy chyba 400zł. A nie jestem z Warszawy, tylko z Województwa Łódzkiego..i nie był to jakiś cennik, ale wykonaliśmy taki gest....prośbę..:-)

Gość mamika
Moja znajoma jedno z dzieci rodziła normalnie, a drugie przez cesarkę. Po tym porodzie wczuła się jak z krzyża zdjęta.

Gość monica100
Ja rodzilam naturalnie. Pierwsza byla ulozona glowkowo a druga przywitala swiat nogami. Caly porod trwal 2 godziny.

Gość właśnie takkk
może i jest cesarka na zyczenie ale jest to nielegalne

Gość każda kobieta ma wybór
Może i jest nielegalna, ale przecież kobieta nie pójdzie siedzieć za to, że chciała sobie ulżyć w cierpieniu. Lekrz zawsze może wpisać w kartę, że ciężarna ma problem ze wzrokiem, który uniemożliwia naturalny poród, nikt nie będzie dociekał czy ona rzeczywiście ma coś z oczami. Mój pierwszy poród był koszmarem, który udało mi się wymazać z pamięci tylko dzięki regularnym wizytom u psychologa, nikogo nie dziwiło to, że drugie dziecko urodziłam poprzez CC. To było kilka lat temu i płaciłam 1000 zł z tym, że po porodzie dostawałam silniejsze znieczulenie i może przez to tyle zapłaciłam. Nie karmiłam dziecka piersią, więc mogłam dostać silniejsze znieczulenie. Kobieta, która karmi niestety nie dostanie tak silnego znieczulenia po CC i trochę pocierpi:(

Gość myssszka 1984
Ja bliźniaki urodziłam 2 maja przez cc (ulożenie pośladkowe ) synek 3520g 55cm a córeczka 3120g 55cm.

Gość hgjhkhj
Można rodzic naturalnie, pod warunkiem, że pierwszy bliźniak jest ułożony prawidlowo główkowo, a drugi też główkowo lub posladkowo. Jeżeli ułożenie jest nieprawidłowe, to wykonuje się cc.

Ja będę rodzić w listopadzie. Bardzo chcę naturalnie, zobaczymy. Przy bliźniętach kobieta ma prawo nawet pzy prawidłowym ułożeniu dzieci zarządać cesarki. Wtedy we wskazaniach wpisują - blokada psychiczna czy cos takiego.

Gość mamusiamamusiowa
Mój lekarz zlecił cc na miesiąc przed terminem. Wskazaniem była właśnie ciąża mnoga... wszystko z powodu możliwych komplikacji, jeśli coś się stanie, jedno z dzieci się obróci, kiedy pierwsze będzie wychodzić... albo spadnie tętno.... wtedy opcja zakładałaby i naturalny i cesarkę. Po co???? Bezpieczniej jest rodzić bliźnięta przez cc.

Gość to każdego wybór
Ja jestem w ciąży bliźniaczej i moja ginekolog również twierdzi, że mam wybór, a wskazaniem do CC jest właśnie ciąża bliźniacza. Jeżeli będę chciała, dostanę skierowanie bez problemu. Z tym, że myślę, żeby spróbować SN. Tak czy siak, jak się nie uda wykonają CC.

I ja oczekuje blizniat i chcialabym rodzic naturalnie ale lekarz powiedzial ze wszystko zalezy od ulozenia dzieci jesli tylko pojawia sie watpliwosci robimy CC tak jest bezpieczniej niz urodzic jedno SN a z drugim biec na CC poczekamy zobaczymy:)

Ja miałam cesarkę, z czego bardzo się cieszę :). Rodziłam wcześniej naturalnie syna.

Ja miałam cc, położenie dzieci było główkowe i w sumie miałam rodzić sn. Przed rozwiązaniem miałam jednak wysokie ciśnienie i lekarze obawiali się, że podczas skurczów może być nieciekawie. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy oczekujące bliźniąt!

Gość adaaada
no mnie przeraża właśnie coś takiego jak poród kleszowy czy próżnociągi.... a przy bliźniakach moze tak się zarzyć z większym prawdopodobieństwem. trzeba pamiętać, ze jak są powikłania w trakcie sn.. to lekarze nie mają na co czekać i znieczulenie często jest ogólne a to równa się gorsze samopoczucie i więcej chemii dla dziecka.

Gość wesna 23465
dziewczyny, ja jestem w ciazy blizniaczej wlasnie. koncze szosty miesiac i leze bo skrocila mi sie szyjka. mam pytanie czy w c.blizniaczej skurcze moga byc czestsze niz w pojedynczej. i ile skurczow wy mialyscie w 6-7 mcu.

Gość wioollaa
skurczy najlepiej jakbys nie miala wcale ale skoro masz to nie sadze ze jest ich wiecej niz w ciazy pojedynczej....ja jak mialam skurcze dokladnie w 7 m to dostalam skierowanie i na szpital, lezalam mieisac ponad az dzieci osiagnely po 2 kg, wtedy mnie wypisali do domu z lekami, donosilam a raczej dolezalam jeszcze miesiac a nie dawali mi zbyt duzej nadzieji ze tyle pociagne i urodzilam w 37 tyg