Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zulugulina

CO TO JEST OKSYKOCYNA przy porodzie ????

Polecane posty

Gość zulugulina

tak jak w temacie

Gość Hormon
Hormon odpowiadający za rozwój porodu.

Gość zulugulina
ej no dziewczyny przeciez niejedna z was rodziła, i kazda wie co to jest tak Oksykocyna, a ja akurat niewiem i chciałabym to wiedziec, bo tez niedługo rodze, kurde az mnie to smieszy jak inni pomagaja innym, niewierze ze niema tu kogos kto by nieiwedział. Poprostu to hamskie ze niechcecie mi odpowiedziec :( a zarazem przykre :(

Gość nie histeryzuj
zapytaj sie swojego lekarza ktory prowadzi ciaze

Gość zulugulina
no ok, dzieki ale co sie z nim robi przy porodzie, o co w tym chodzi, podaja mi to czy jak ?

Gość Hamy nie chamy ale ci powiemy
Oksytocyna (oxytocin, ATC: H 01 BB 02) - hormon peptydowy (cykliczny hormon złożony z 9 aminokwasów - nonapeptyd o masie cząsteczkowej 1007 Da), uwalnia się okresowo, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Wytwarzany jest w jądrze przykomorowym i nadwzrokowym podwzgórza i poprzez układ wrotny przysadki przekazywany i magazynowany w tylnym płacie przysadki. Oksytocyna powoduje skurcze mięśni macicy, co ma znaczenie podczas akcji porodowej. Uczestniczy także w akcie płciowym i zapłodnieniu (powoduje skurcze macicy podczas orgazmu, które ułatwiają transport nasienia do jajowodów). Uwalniana jest po podrażnieniu mechanoreceptorów brodawek sutkowych np podczas ssania piersi, co ułatwia wydzielanie mleka oraz po podrażnieniu receptorów szyjki macicy i pochwy. Estrogeny wzmagają wydzielanie oksytocyny, a progesteron je hamuje. Bezpośrednio po porodzie, oksytocyna powoduje obkurczanie macicy oraz położonych w ścianie macicy naczyń krwionośnych, tamując w ten sposób krwawienie po urodzeniu łożyska. W okresie połogu ma bezpośredni wpływ na zwijanie macicy, tak więc karmienie piersią przyspiesza ten proces.

Gość zulugulina
chyba od tego jest to forum aby sie pytac o takie rzeczy, a zreszta zamiast mi ublizac to mogłas odpowiedziec na to pytanie

Gość 111
to jest tzw. prowokacja czyli cos co sie podaje po to by wywołac skurcze porodowe i przyspieszyc poród.

Gość oxytocyna
oxytocyne podaje sie przy porodzie aby pobudzic szyjke macicy do skurczów . Wpisz w gogle oxytocyna i czytaj ile wlezie...

Gość halo rzepichy i inne takie
szyjkę macicy? szyjka ma skurcze? :D

Gość zulugulina
Ta Hamy a nie CHamy, a zreszta nikogo tak nienazwałam, tylko nazwałam ze hamskie jest takie pomaganie

Gość wiesz jak chcesz pomocy
to o nia poproś a nie wyzywaj. Ludzie w tym kraju są niepokorni i nie potrafią o cos poprosić. Wszystko im się należy. :P

Gość zulugulina
i po co wogole piszesz nastepny post, nie lepiej ominac albo odpowiedziec na pytanie !!!!!!!

Gość a ty po co
?

Gość oxytocyna
halo rzepichy....-----> a wg ciebie szyjka macicy nie ma skurczów??? he he

Gość szyjka nie
ale sama macica tak.

Gość zulugulina
juz nic niechce wiedziec :/ jak macie tak pisac to dzieki poswiece sie i pojade do miasta do mojego lekarza, kawał drogi !! bo nic lepszego niemam do roboty

Gość zulugulina
dzieki, poradze sobie, bo prosic o pomoc w tym kraju nie wolno, jestem beszczelna hamska niecierpliwa i wogóle po co zyje koniec tematu, dam sobie rade, niedziwie sie ze niektórzy wstydza sie pytac o co kolwiek i potem maja problemy, skoro bypajac sie o cos, zostanie sie zbluzganym !!

Do tego wszystkiego jeszcze dodaj, że jestes nieprzyjemna. Zauwaz, że wiekszość pyta i czeka na odpowiedx, a nie zaczyna po kilku minutach wszystkich opieprzać. I zauwaz, że sa tu osoby, które ci odpowiedziały.

Gość anulka123
zulugulina-powinnaś pic melisę bo jestes nie do zniesienia,w domu też ta terrozryzujesz,dziecinko jesteś w ciąży,wyluzuj,uspok.ój się,tu nikt nie jest Twoim wrogiem,RANY BOGA co Ty taka nerwowa.....?

Witam i słyszałem bardzo mądre moim zdaniem wypowiedzi na temat obrzydłej oxytocyny. Nasza bardzo bliska osoba miała przyspieszony poród conajmniej o tydzień. przed porodem zamiast wód płodowych poszła krew i to ponoć obficie.Nastąpił poród. Dziewcze otrzymało 10 punktów. Jest zdrowa, a jej matka po jednej dobie zastraszona była odesłaniem do szpitala psychiatryczengo. po pewnej interwencji nie udała im się ta próba. Odesłano ją na neurologii (Zony ordynatora z położnictwa) poszukiwali anastazjologa i zaraz przypuszczalnie po jakimś zabiegu odesłano na intensywną terapię. I tam od drugiej doby po porodzie leży nieprzytomna. W sobotę tj.02.06.2007.r po południu urodziła.a w niedzielę po południu dowiedzieliśmy,że leży nieprzytomna na intensywnej terapii.Dziś mamy 12.06.2007.r i leży nadal nieprzytomna i co gorsze ponoć ją leczą, a nie wiedzą co jej jest. Tak wypowiada się ordynator intensywnej terapii. A dosłownie to było tak.Proszę Państwa ja naprawdę nie wiem co waszej córce jest. To jest tylko tak w bardzo dużym skrócie. Pytanie Moje to : proszę o odpowiedź co mamy w takim przypadku robić?.Zdaję sobie sprawę,że to jest bardzo trudne pytanie. ale jak ktoś będzie miał odwagę i znał odpowiedź bardzo proszę. Dzięki i za tą możliwość.

Witam jeszcze raz. Zdaję sobię sprawę, że nie siedzicie ciągle na forum, ale tylko ja chcę Was upewnic, że dla mnie nie ma znaczenia kiedy odpowiecie na moje postawione, trudne pytanie. Mam tylko prośbę do 111, coccinelli, anulki 123, Amanta Wszech Czasów, i wielu innych jak potraficie odpowiedzcie lub pytajcie, wyjaśnię więcej. Dla mnie czas nie będzie przeterminowany.Bardzo proszę - ERIK

Gość pffffffffffff
a moze uruchom mozdzek i pozsukaj w www.google.pl? za trudne ? :P

Tego googlach nie było, ale najpierw była oxytocyna, Później końskie dawki promazyny przez tydzień no i również coś silnego na laktacje i wiele innych praktyk i tak trafiła do Bozi tylko dlatego, że tylko poszła urodzić i razem z córeczką wycenione były na 10 punktów.