Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka19

Do polonistek!!!

Polecane posty

Gość maturzystka19

Mam problem z napisaniem bibliografi z jezyka polskiego na mature. Jezeli jest tu jakas polonistka,ktora uczy w liceum to niech sie odezwie!!! Prosze!!!

Gość czego konkretnie nie wiesz

Gość napisz z czym masz problem
...

Gość maturzystka19
Moj temat to :Hip hop jako zjawisko w kulturze i jezyku-sztuka czy kicz? Przeprowadz analize zjawiska i zaprezentuj swoj sad. Problem jest z tym,ze nie wiem do jakiej literatury,przedmiotu czy podmiotu mam dac utwory muzyczne,ktore chce omowic i ksiązki na ktorych sie opieralam.No i jak opisac te utwory w bibliografi... Moja polonistka sie rozchorowala i nie mam kogo o to zapytac... Z gory dziekuje za pomoc.

Gość upupupup
wybaczam :D

o ile pamiętam, literaturą podmiotu będą teksty utworów. Podajesz nazwę zespołu, tytuł utworu, źródło, z którego zaczerpnęłaś tekst (nie wiem jak to jest z utworami, ale mile widziana byłaby nazwa płyty i rok wydania). Nie wiem, o jakich książkach mowa, więc trudno mi coś bliższego powiedzieć, ale jeśli książki te traktują o kulturze hip hopu niejako od zewnątrz, czyli opisują zjawisko przez kogoś postronnego, badacza, obserwatora itp, będą literaturą przedmiotu. Jeśli opisują \"od wewnątrz\" - typu tekst pisany przez hiphopowca, jakies opisy, wspomnienia itp, też będzie to literatura podmiotu. Przykład łopatologiczny, dajmy na to romantyzm: teksty autorów romantycznych są literaturą podmiotową. Teksty badaczy, powiedzmy sobie p. Marii Janion \"Gorączka romantyczna\" - to jest literatura przedmiotowa.

Gość maturzystka19
Anake,a jezeli bede omawiac spot reklamowy marka borowskiego,ktory do reklamy uzył piosenki MEZO "Wazne to jak to opisac?"

Gość maturzystka19
Ananke jeszcze chcialam zapytac czy jestes jakąs nauczycielką,albo skad wiesz...?Chodzi o to,zeby nie było lipy:)

też podmiot. Jakkolwiek trudno umieścić spot w literaturze, on przecież literaturą nie jest. Spot chyba nadaje się do umieszczenia w materiałach poglądowych.

Gość maturzystka19
Jestem zalamana...zupelnie nie wiem co z tytm wszystkim zrobi :(

Gość jaded
też pisze pracę:( a jak Ci idzie?

Nauczycielką to nie, ale po studiach. Piszę m.in. prezentacje maturalne dla leni ;) Od razu mówię, że nie mam bladego pojęcia, na jakich książkach opierasz swoją pracę, więc w ciemno ci nie powiem, który tytuł jest do literatury podmiotowej, który przedmiotowej. Podeprzyj się przykładem romantycznym. Obserwator, badacz, po prostu ktoś z zewnątrz - czyli piszący o tym, co omawiasz (nie to, co omawiasz! czyli nie pisze tekstu piosenki, tylko np. recenzję), ląduje ze swoim tekstem w literaturze przedmiotowej.

Gość maturzystka19
juz napisalam polowe,tylko jeszcze musze opisac wybrane utwory,ale jak widac mam cholerny problem z ta bibliografia:(

Wkleić ci przykładową literaturę podmiotu i przedmiotu do prezentacji maturalnej z sarmatyzmu? Może to ci pomoże.

Gość jaded
hmm...też pisze i też mam problemy..ale może jakos to będzie :/

Gość maturzystka19
Ananke to ksiazki na ktorych bazuje: Historia kultury Hip - Hop w Polsce 1977 - 2002 Buda Andrzej ''Encyklopedia hip hopu''-Andrzej Buda "Guinness Encyklopedia Muzyki Popularnej Rap,dance i techno" Oficyna wydawnicza Atena 1997-Bogna Światkowska ,Sławomir Pekla,Hieronim Wrona 'Mody,kultury,fascynacje"- Tony Thorne "encyklopedia muzyki" Andrzej chodowski no i tyez z encyklopedi pojecia o kulturze,sztuce i kiczu

Sądząc po tytułach, wszystkie wymienione książki są literaturą przedmiotową. Przy okazji: wstawiając je do bibliografii, zadbaj o poprawność adresu bibliograficznego, to zawsze lepiej wygląda. W kolejności leci to tak (kolejne części adresu podajesz po przecinkach): Autor, Tytuł (zwykle pisany kursywą), miejsce i rok wydania. np: Karol Dupa, Kafeterianizm wyzwolony, Pięćpiczków Dolny 1996. Nazwy wydawnictwa na ogół się nie podaje. Jeśli wymieniasz artykuł z czasopisma, tytuł czasopisma w cudzysłowie.

Gość maturzystka19
????

Gość maturzystka19
ananke dziekuje Ci bardzo!!!!:*:*

Ananke-----> co polonistka, a nawet: co szkoła, to inny możliwy zapis adresu bibliograficznego... :O stare czasy mi się przypominają, kiedy i ja pisałam pracę z języka hh :)

Gość maturzystka19
Agłaja i jak bylo z ta Twoja praca??? Masz ją moze gdzieś? No i jak z ta przekleta biografia???

Agłaja... z nową maturą już jest troszkę inaczej, bibliografie piszę się raczej w jeden określony sposób. Z tego co pamiętam, wszelkie informacje na temat zapisu bibliografii znajdowały się w informatorze (ale to było przecież rok temu, więc może już się wszytsko zmieniło :P )

Podaję ten, który pojawia się najczęściej, w byle jakiej naukowej książce adres wygląda właśnie tak :) Przynajmniej bezpieczny zapis. Jasne, że inaczej wygląda adres książki, inaczej adres rozdziału w książce, inaczej artykułu w czasopiśmie, inaczej adres książki jednego autora, a inaczej pracy zbiorowej, względnie rozdziału książki w pracy zbiorowej... itede... blablabla...

Uczę w szkole, w liceum, wiadomości opieram na tym, co obowiązuje u nas. Kilka tygodni temu poszłam do bibliotekarki z zapytaniem o formę adresu, zapiszczała, że każda polonistka ma swoje wymagania... Więc podziękowałam i wyszłam. Osobiście, w pracy mgr, piszę wg wzoru Ananke. Odnośnie mojej pracy z języka - nie dotyczyła ona matury, ale zaliczenia z kultury języka polskiego.